"Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо" е казал немският писател и философ Гьоте. И е напълно прав – всички искаме да бъдем щастливи и успешни в живота, а все по-актуалните книги за личностно развитие имат какво да ни кажат, посочвайки ни правилния път.

В тези книги са описани десетки методи и стратегии, които са разработвани, тествани и прилагани от авторите (и не само). Така, черпейки мъдростта от годините, отнели за написването на книгата, вие имате нужното ноу-хау в рамките на 200-300 страници. Всеки разбира щастието по свой, уникален начин – за някои това може да е любовта, за други финансовата независимост и свободата, за трети – деца и семейство. Какъвто и да е идеалът ви за щастие и успех в живота, със сигурност ще можете да намерите книга, отнасяща се за проблема. 

Как да избера подходяща за мен книга?

Именно проблемът, който искате да решите, застава на първо място, когато избирате какво да четете. Има текстове, посветени на решаването на какви ли не въпроси, житейски и професионални казуси. На второ място гледаме автора – какъв професионален опит има, каква му е историята и какви отзиви дават за него други читатели. Най-накрая можете да поставите под въпрос стила на писане – изберете лесно за приемане съдържание с приложими принципи и методи.

Ние сме събрали седем от най-добрите книги за личностно развитие, чиито проблеми и методи са широко обхватни и могат да бъдат полезни на много хора.

"Атомни навици: Минимална промяна, забележителни резултати" - Джеймс Клиър

атомни навици

Старите навици умират трудно, но не и за Джеймс Клиър. В "Атомни навици" той чертае ясна карта за освобождаване на старите навици и установяване на успешна рутина. Като доказан експерт в развитието на навиците, авторът използва научна реалност и практики, обгърнати с известно количество хумор, за да ви помогне да разберете кое точно ви пречи в това начинание. Възприемането на ново мислене към навика, който възнамерявате да заличите от живота си, стои в корена на цялата операция, без значение дали става дума за фитнес рутина или за отказ от цигари и алкохол. Не се бъркайте – не целите са неподходящи за вас, а подходът, който сте предприели. С подходящи примери и убедителни аргументи, Клиър е помогнал на хиляди читатели да стигнат до крайната си дестинация. 

"Как да печелим приятели и да влияем на другите" - Дейл Карнеги

Как да печелим приятели и да влияем на другите

Шедьовърът на Дейл Карнеги датира още от 1936г. и е продаден в над 45 милиона копия – ясен знак, че между кориците се крият "безсмъртни" принципи и методи. Основните цели и идеи, насочени към читателя, са да бъде добър и симпатичен с хората, да изслушва и съчувства, и така да упражнява някакво влияние върху тях. Звучи клиширано, но в подкрепа с примери, методи и "настройка" на ума, всичко това придобива съвсем друг смисъл. Това е и причината за над 85-годишното търсене на книгата. Самият Уорън Бъфет споделя, че "Как да печелим приятели и да влияем на другите" му е помогнала да стане най-великият инвеститор, когото света е виждал. Тази книга е един от най-големите бестселъри на всички времена и никой няма да сбърка ако я прочете. 

"Седемте навика на високоефективните хора" - Стивън Кови

Седемте навика на високоефективните хора

Отново вечна класика, подкрепена от солидни принципи, изпитани методи и вечни примери, издържали изпитанието на времето. Веднъж прочели книгата ще бъдете благодарни на Кови за начините за справяне с лични и професионални предизвикателств, при това - с минимални усилия. Авторът се съсредоточава върху вътрешното качество, което създава положителен навик и фокуса върху повишаването на ефективността, която води до успехите в живота. В книгата са определени седем навика, които на практика важат за абсолютно всякаква ситуация – това са проактивността, приоритизирането на първите неща, възприемането на печелившо мислене и други. В съвкупност седемте навика изграждат пътя към успеха на високоефективните хора. 

"Оправи си леглото" - Адмирал Уилям Х. Макрейвън

оправи си леглото

На пръв поглед скучна книга, но съдържаща в себе си много силен принцип, представен от пенсионирания морски тюлен Адмирал Уилям Х. Макрейвън. Той показва как най-малките навици и завоевания в простите ежедневни задачи могат да се надграждат с времето, превръщайки се в оръжие за успех. Подходът на писането на книгата е суров, реалистичен и практически доказан – успехът е достижима цел, най-често в далечното бъдеще и е достъпен за този, който умее да гради, да чака и да започва с малките неща. Ако търсите вдъхновение и мотивация за победа в ежедневието, непременно трябва да минете през всичките десет прости задачи, представени в книгата, първата от които е да си оправите леглото. 

"4-часовата работна седмица" - Тимъти Ферис

4-часовата работна седмица

В книгата предприемачът Тим Ферис представя изпробваните от него методи и принципи за намаляне на работното време и повишаване на ефективността на работата. Макар и основната идея да е повече свършена работа за по-малко време, книгата може да ни даде и ноу-хау за много ситуации от личния ни живот, карайки ни да се запитаме дали използваме времето си максимално добре. А ако ви допада дигиталният начин на живот и парите, изкарани от интернет, то трябва да започнете от тази книга. Там, измежду кориците, Тим Ферис ще ви покаже как от ежедневен 8-часов работен ден можете да използвате само по 4 часа на седмица (както прави той), за да имате същите резултати и куп свободно време.

"Богат татко, беден татко" - Робърт Т. Кийосаки, Шарън Л. Лехтър

Богат татко, беден татко

Няма как да не засегнем и сферата на личните финанси и инвестициите. А книгата, която може да ви вкара в света на финансите само с няколко страници, е именно ,,Богат татко, беден татко”. В нея Кийосаки представя огромен набор от здрави и изпитани принципи, целящи да подобрят финансовата ви грамотност. Използван е контрастът между двама герои – богатият и бедният баща. Докато бедният татко работи непрестанно за парите си, а те стават по-малко, богатият работи все по-малко, а парите започват да се умножават. Така богатите стават по-богати и изкарват пари докато спят – просто парите работят за тях. Всички уроци и методи са много ценни и също като повечето книги от днешната класация - служат доживот. Последвайте линка, за да си купите Богат татко, беден татко.

"Силата на положителното мислене. Вярата прави чудеса" - Норман Винсънт Пийл

Силата на положителното мислене. Вярата прави чудеса

Книгата на д-р Пийл е една от основополагащите книги за личностно развитие през 50-те години на 20 век. Това е и причината в нея да се съдържат няколко от вече изброените теми, но перспективата и поднасянето на информация са различни. Стойността на позитивното мислене е изключително голяма, стане ли дума за самоусъвършенстване. Така човек може да повярва в себе си, да намери сила и мотивация за справяне с трудности, да повиши самочувствието си и да успява по свой собствен начин в живота. Дори да звучи клиширано, оптимистичното мислене и вярата в доброто винаги помага на хората както в личен, така и в професионален план. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар