Влиянието на най-популярната социална мрежа в света TikTok продължава да расте, а според ново изследване, публикувано от Reuters Institute for the Study of Journalism, все повече хора вярват повече на този тип приложения, отколкото на традиционните медии.

Според приложените данни, броят на хората, които търсят новини по традиционните начини - чрез посещение на новинарски сайтове, например, е спаднал с около 10 пункта от 2018 година насам. Вместо това, по-младите групи аудитория предпочитат да се информират от социалните мрежи.

Някои от данните показват, че немалко хора отделят повече внимание на знаменитости, инфлуенсъри и "персонажи" от социалните мрежи, отколкото на професионални журналисти. Сред най-предпочитаните платформи за целта са TikTok, Instagram и Snapchat.

Потвърждава се, че TikTok продължава да бъде най-бързо растящата социална мрежа на планетата. Около 20% от младежите на възраст между 18 и 24 години предпочитат TikTok източник на информация, което представлява растеж от 5%, сравнено с миналата година. Като цяло е малък процентът на интервюираните, които изобщо са изразили какъвто и да е интерес към новините.

Директорът на Reuters Institute Размус Нилсен посочва, че би било много трудно да се забележите появата на внезапен интерес от страна на младите към традиционните новинарски медии. Той споделя: "Няма разумни основания да се очаква, че родените през 2000-те изведнъж ще започнат да предпочитат старомодни уебсайтове, да не говорим за излъчване и печат, просто защото остаряват".

В изследването на Reuters Institute са участвали около 94 000 души, като база на проучването са общо 46 световни пазара.

Данните на изследването също така показва, че доверието в новините продължава да намалява. Забелязва се регрес с около два процента, сравнено с миналата година. Това до голяма степен обръща тенденцията, след като подобрение в това отношение бе забелязано по време на пандемията от Covid-19.

56 процента от хората признават, че винаги се тревожат дали новините, които намират онлайн, са автентични или фалшиви. Това е с два процента повече, сравнено с 2022 година.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар