Криптовалути - искаме или не, това е бъдещето.

С всяка година криптовалутите набират все по-голяма популярност сред обикновения човек, което обаче не значи, че всеки разбира принципите и приложенията им.

Масово хората са недоверчиви към новите технологични валути, което се дължи на слаба информираност. Добре е всеки да е "в крак с модата" и да знае поне фундаментите на някои от по-значителните постижения в технологичния свят.

Прочетете още: Защо да инвестираме?

Затова днес ще разгледаме какво представляват криптовалутите, могат ли да се ползват и каква е ролята им в бъдещето на човечеството. 

Какво са криптовалутите?

Има точни определения за понятието криптовалута, но все пак зависи кого питате. За инвеститори и трейдъри, криптовалутите са начин за изкарване на пари, за софтуерни инженери са алгоритми и структури от данни, а за финансови институции могат да бъдат както опасност, така и възможност.

биткойн

Всъщност криптовалутата е цифрова (виртуална) валута, която използва криптография, като оттам идва и името. Този вид валута няма физическо съществуване, което я прави и много по-сигурна, т.е. няма възможност да бъде фалшифицирана, както например книжните фиатни пари. За предимство се счита и фактът, че криптовалутите не се издават от централни власти (вече има някои изключения), което означава почти нулев шанс за държавна намеса и манипулации.

За пример можем дадем Биткойн – неговият създател Сатоши Накамото е анонимен още от създаването му през 2009 г., като дори се счита, че не е човек, а цяла група от хора. 

Иновацията в технологията

Тук е моментът да разгадаем какво представлява основата на всички криптовалути – блокчейнът. Това е запис на информация под формата на верига от блокове (всеки нов блок съдържа информацията на предишните), която не може да бъде манипулирана, а ако трябва да бъде описан само с три думи, то това са децентрализираност, неизменчивост и прозрачност.

криптовалути
Ако обмисляте търговия с криптовалути, първо се образовайте добре по темата

Така дадена информация може да бъде предоставена от един участник на друг по изцяло автоматичен начин и без посредници. Именно тази нова технология прави криптовалутите толкова различни и специални, като в същия момент "изправя косите" на банките, които действат на изцяло централизиран принцип. Може би малко сложна, но надеждна и устойчива на измами и атаки система, която започна да се възприема много добре и да се използва в области, различни от криптовалутите. 

Революционерът Биткойн

Биткойн е първата криптовалута, създадена през далечната 2009 г. от човек или група от хора с псевдоним Satoshi Nakamoto. Първоначално криптовалутата е считана за опитно зайче на новата технология и е била приемана на шега. Постепенно започва да бъде използвана от хакери, като в последствие набира популярност сред софтуерните маниаци, а от няколко години и сред обикновените хора.

Прочетете още: Раздвижете парите! Основни видове инвестиции

Според Сатоши, светът има нужда от разплащателна система, която да се базира на криптографско доказателство, а не на доверие, какъвто е сегашният модел на банките и финансовите институции. Този проблем е разрешен с възможността за изпращане и получаване на Биткойн моментално, без такси и ограничения, от един дигитален портфейл в друг.

Основна разлика между фиатните пари и Биткойна е, че той е ограничен. Точният брой е 21 милиона екземпляра и се очаква да бъдат достигнати през 2140 г., а това е и причина за очаквания за повишаване на цената на валутата в бъдещето. 

Биткойн и златото

Първородствената криптовалута и златото имат две общи неща помежду си – едното е, че са добър инструмент за защита от инфлация, а другото е начинът им на придобиване - копаене на криптовалути. Да, криптовалутата се копае, но от мощни компютри, решаващи сложни изчислителни задачи, което обаче не пречи на собствениците им да се наричат гордо копачи или миньори.

криптовалути
Биткойн е безспорният лидер в света на криптото

На всеки десет минути се появява нов блок, който съдържа Биткойни. Първоначално един блок е имал 50 Биткойна, но съществува т.нар. Halving, при който през четири години съдържанието на един блок се намаля наполовина. Т.е. след първия халвинг наградата става 25 биткойна, след следващия 12,5 и така нататък.

Причината за дефлационните свойства е лимитираният брой Биткойни. Колкото повече количество има от дадена валута, продукт или друго нещо, толкова повече се обезценява то. В момента се печатат милиарди седмично, които нямат никакво покритие, като така се обезценяват все повече и повече. 

Бъдещето на паричната система

Както може би се досещате сами, очаква се този вид дигитална валута да бъде най-предпочитана и масово използвана в бъдещето. Всъщност това бъдеще вече навлиза сред нас по различни места на света – от малките сайтове и магазини, приемащи плащания с крипто до Ел Салвадор, вече въвели Биткойн като официално платежно средство. (прочетете повече тук).

криптовалути
В някои държави криптото вече е метод за разплащане

Разбира се, както при всяка друга иновация има и хора, които отричат всички положителни черти и все пак предпочитат старомодните методи. Пример за това е електричеството и страхът на хората да го допуснат в къщите си, докато днес едва ли някой може да живее без това революционно творение.

Парите са еволюирали много през хилядолетната си история, но досега не е открита перфектната валута. Започвайки още от бартерната икономика, през камъчетата и мидичките, до фиатните пари, няма такова средство, което да се определи като перфектна валута. Парите придобиват различни свойства през годините на еволюция и това са възможността да се делят на по-малки единици, да са взаимнозаменяеми, да са устойчиви и лесно преносими. Биткойн добавя още едно свойство и то е съхранение на стойност. Това значи, че човечеството е с крачка напред към създаването на перфектното разплащателно средство. 

Други криптовалути

Досега представяхме основно Биткойна, понеже той е основата на тази съвременна вълна. Освен него съществуват хиляди криптовалути, като повечето от тях са неизползваеми пред мощта на първородственика, а има и такива, които не разчитат на блокчейн и са направени единствено с цел изкарване на пари от подобие на Понци схема.

Почти всички имат нищожна стойност и не представляват интерес за привържениците на криптото. Това са така наречените altcoins или алтернативни криптовалути. От около година голяма популярност набраха и NFT-тата. Това също може да се счита за криптовалута по един или друг начин. NFT е дигитална творба или друг колекционерски артикул, който е качен на блокчейн технологията. Това се прави с цел опазване на уникалността и унищожаване на шанса за фалшифициране.

Очаква се блокчейн системите да навлязат в много области, за да оптимизират и модернизират несъвършените процеси, защото това е смисълът на технологиите – да улесняват живота на хората. А ако вие смятате да се занимавате с търговия с криптовалути, съветваме ви да бъдете внимателни - това е рискована сфера и лесно можете да стигнете до големи печалби, но и загуби. Като за начало си изберете реномирана борса за криптовалути, която ви е удобна за използване и започнете оттам.

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар