Независимо дали става дума за мъжки, дамски, автоматични или ръчни часовници, това са стилни, красиви и интересни аксесоари. По-луксозните от тях са изработени от висококачествени и първокласни материали, което предполага тяхното старателно съхранение. Ако не са предпазени добре, може да се повредят, а това би довело до необходимост от смяна. За да осигурите защита на своя аксесоар, трябва да изберете специални места за съхранение.

Сейф

Сейфът е сред най-сигурните места за ценните аксесоари. Важно е да изберете най-подходящия вариант за вашата колекция и да прецените някои детайли, като дали да се спрете на метална, или стоманена кутия. Вариантите са няколко и се различават според:

  • дизайн – можете да съчетаете външния вид на кутията на сейфа си с интериора или пък да го изберете в цвят, чрез който да остане скрит максимално добре;
  • големина – изборът на по-голяма кутия за сейф може да е правилно решение, но може и да ви струва доста повече. Помислете от какъв размер се нуждаете;
  • механизъм на отключване – това е особено важен детайл за сигурността. Ако механизмът за защита е леснопробиваем, това може да е проблем, в случай че домът ви стане обект на кражба. От друга страна, по-лесното отключване на кутията може да представлява удобство и за самите ѝ притежатели.

Независимо какви параметри ще изберете, експертите от sellzone са на мнение, че това е най-доброто място за съхранение на вашата колекция от часовници. 

Кутии за съхранение

Ако обичате да държите часовниците си на удобно място в стаята, обикновена кутия за съхранение на този тип аксесоари е също добър вариант. Тя е подобна на стандартната кутия за бижута и подаръци, но е направена специално за часовници. Уверете се, че сте избрали такава, която е добре подплатена.

Експертите от Sellzone.bg съветват да се насочите към модели с мека подплата, като филц, тъй като този материал не позволява на вашите аксесоари да се надраскват.

Разнообразието е голямо – в зависимост от вътрешното разположение, вместимостта, материала на изработката, дизайна и функционалността. Може да изберете модели за ръчно навиване, както и да се доверите на такива кутии, които разполагат със собствен механизъм за самонавиване.

часовници
Правилното съхранение на часовника е от голяма важност

Чанти

Ако имате само един часовник или предпочитате да съхранявате различните модели поотделно, тогава чантите са по-добра опция от кутиите. Една единствена чанта няма да заема голямо пространство, така че това е страхотна идея, ако не сте колекционер. Тези принадлежности са много леки и могат лесно да се местят и съхраняват на предпочитаното от вас място, независимо дали това е сейфът ви, или пък куфар по време на пътуване. Много често са изработени от висококачествена кожа, което допълнително подсилва защитата на устройството.

Как да осигурим максимално качествена поддръжка?

За да се поддържа един часовник в максимално добро състояние, е необходимо да се извършат няколко основни действия.

На първо място е редовното почистване, което да премахне натрупалия се прах, пот или мръсотия върху устройството, които могат да предизвикат корозия или повреда. Желателно е това да се извършва с мека кърпа, а ако има наличие на метална гривна или каишка, е препоръчително използването на четка с мек косъм за почистване на тези елементи.

Важно е да се държи далеч от вода, освен ако не е водоустойчив. Водата може да причини повреди на вътрешните компоненти, затова избягвайте да носите устройството, докато плувате или си взимате душ.

Правилното съхранение е ключов фактор за предпазването на часовника. Освен избора на кутия или пространство, в което той ще бъде съхраняван, е важно да се осигури защита от влага и пряка слънчева светлина. Избягвайте да оставяте метални предмети в близост до устройството, защото те могат да причинят надраскване. Не навивайте прекалено, тъй като това може да повреди механизма.

Не настройвайте часа и датата, когато часовникът е между 21:00 и 3:00 часа, тъй като това може да повреди зъбните колела.

Препоръчително е веднъж на всеки три до пет години да носите своя аксесоар на сервиз, за да му се направи диагностика, да се смажат вътрешните компоненти, да се сменят износените части с нови и да се направи проверка на точността. Този вид профилактика и поддръжка ще осигурят дългосрочното функциониране на устройството, независимо от честотата на неговата употреба в ежедневието.

Изборът на правилното място за съхранение може да включва и други опции, освен кутия, сейф и чанта. Преди да закупите своя часовник, помислете коя е най-подходящата опция, която ще осигури необходимото ниво на защита и удобство.

Важно е и да следвате стъпките за поддръжка, тъй като те ще ви дадат възможност да носите и да се наслаждавате на своето устройство максимално дълго, без да ви се налага постоянно да го оставяте за ремонт или да го подменяте.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар