Кари Сото е повече от много добра тенисистка. Много повече, защото тя е най-великата тенисистка в историята на този спорт. Рекордьор по брой спечели титли от Големия шлем, Сото е сложила край на кариерата си, докато е сама на върха и няма изгледи скоро някой да я достигне. "Кари Сото се завръща" на Тейлър Дженкинс Рийд обаче стартира с появата на Ники Чан - друга талантлива състезателка, която се доближава опасно близо до рекорда на Кари от брой спечелени титли от Шлема.

В този момент, макар и вече в напреднала възраст, наблюдавайки успеха на Ники Чан, Кари Сото решава - няма друг избор, освен да шокира целия свят и да обяви завръщането си на корта. Подновявайки тренировки със своя баща, Кари ще направи опит да нулира законите на физиката, доказвайки, че е способна да се бори със значително по-млади тенисистки от нея.

Това, което трябва да знаете, е че "Кари Сото се завръща" не е единствено спортна драма под формата на роман, макар и тенисът да заема съществена част от цялата история. Тейлър Дженкинс Рийд обаче ни представя една интересна героиня, която търпи непрекъснато развитие в личен план в течение на сюжетната линия. Завръщането на корта предизвиква Кари да даде най-доброто от себе си във физически план, но и да подложи емоциите си на изпитание. А когато отново среща стара тръпка от миналото, мъжкото внимание допълнително усложнява живота ѝ.

Кари Сото се завръща
"Кари Сото се завръща"

Кари Сото е безскрупулна както на корта, така и извън него. Наричана "Бойната брадва" заради бруталността си като състезател, тя не е харесвана от останалите тенисистки в Женската тенис асоциация. Причината за това? Надменното ѝ отношение спрямо всеки един опонент, който дори би си помислил да оспори величието ѝ. Не обича излишните разговори в съблекалнята, нито има приятелки от Тура извън корта. Смятана е за студена и недостъпна. И с право. Дори журналистите я наричат "кучка".

Развитието в личен план за Кари стартира в момента, в който тя започва да тренира с един от най-добрите състезатели при мъжете от близкото минало - Боу Хънтли, също многократен победител в турнири от Големия шлем, но вече бледа сянка на самия себе си. В миналото между двамата е имало кратка афера, която обаче не приключва напълно добре. Сега Кари трябва да остави чувствата си на заден план, защото тренировките с Боу всъщност ѝ се отразяват добре - двамата се предизвикват един-друг на корта под зоркото око на нейния баща и треньор Хавиер.

Тейлър Дженкинс Рийд
Тейлър Дженкинс Рийд

Отношенията между Кари и Боу определят и по-нататъшната динамика на романа на Тейлър Дженкинс Рийд. И двамата представляват тенисисти в залеза на своята кариера, при Кари - той дори вече е настъпил веднъж, които правят опити да оцелеят в жестоката конкуренция на този красив, но труден спорт. Двамата обаче израстват и в личен план, за което всеки един от двамата има принос спрямо другия.

Не по-малко важни са и отношенията между Кари и нейния баща - Хавиер Сото. Емигрант от Аржентина, Хавиер практически отглежда сам Кари след трагичната смърт на майка ѝ. Още когато Кари е малко момиче, Хавиер решава, че ще я направи най-великата тенисистка на всички времена. Макар и лишена от нормално детство, прекарвайки повече от времето си на корта, Кари следва неотлъчно съветите на Хавиер, постепенно започвайки да показва потенциала си. Именно тази динамика между баща и дъщеря представлява самия гръбнак на романа, което вкарва и така нужното "лично" докосване в цялостната история на Кари Сото.

"Кари Сото се завръща" е един добър роман на спортна тематика, който ще се хареса на феновете на тениса. Макар и да не е задължително да сте тенис фанатици, за да ви допадне. Въпреки всичките детайли относно играта, които забелязваме в книгата, във фундамента си тя си остава една човешка история на велик спортист, който преминава през винаги съпътстващите живота ни възходи и падения. "Кари Сото се завръща" можете да си закупите тук.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар