VIBES продължава да акцентира върху вкусната и здравословна кухня. Днес на гости ни е Анелия Калчева, чийто вдъхновяващ блог можете да следите тук. Рецептата, с която дебютира при нас, е за впечатляваща морковена торта.

Необходими продукти:

2 чаши настъргани моркови
1 и 1/2 чаша натрошено ленено семе
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. бакплувер
1/2 чаша разтопено краве масло
1/2 чаша мед
2 супени лъжици кокосово масло (може и да се пропусне) 
1 кофичка заквасена сметана (може да се замени с намачкан банан, блендиран с накиснато кашу и кокосово брашно, за да се получи веган версия) 

Начин на приготвяне:

Морковите се настъргват. Добавя се натрошеното ленено семе, канелата, бакплувера. Медът се добавя към разтопените масла, за да се разтвори. Поставя се върху намазана с масло тавичка или върху хартия за печене (аз използвах форма за торта). В зависимост от диаметъра, блатът ще стане по-дебел. Пече се на 180 градуса за около 1 час. След като изстине, се намазва с 1 или 2 кофички заквасена сметана (може да се използва маскарпоне или друг вид крем) и се украсява по желание с плодове, натрошени какаови зърна и други. За веган вариант - намачкайте 1-2 банана и блендирайте със 100 гр. предварително накиснато кашу, добавете няколко лъжици кокосово брашно, за да се получи гъста консистенция.

Тортата е много лека, а въпреки всичко сладка. Приготвя се изключително лесно и е много ароматна.

Автор

Здравейте! Казвам се Анелия и съм на 22 години. За мен здравословното хранене е изкуство. Не консумирам захар и винаги търся интересни алтернативи на познатите десерти. Занимавам се с дизайн и готвенето и създаването на красиви продукти за мен е начин на изразяване на креативността ми. Обичам да се доближавам до природата и да се наслаждавам на това, което ни обгражда.

Напишете коментар