Влезте в която и да е книжарница, идете до раздела за здраве и диети и ще видите един куп книги, всяка от които твърди, че съдържа в себе си тайната на здравословното хранене. Една ще ви каже, че можете да отслабнете с 30 килограма за месец, а друга, че можете да се тъпчете с шоколад, без да пълнеете. Има ли обаче истина в тези твърдения?

Всъщност науката е сравнително ясна по въпроса с отслабването и здравословното хранене – няма никаква тайна. Цялата работа се крие в това, че повечето хора просто не разбират какво е здравословното хранене. Ето защо днес ние ще разгледаме точно това!

Какво е здравословно хранене изобщо?

Много от нас разчитат на готовата храна и обикновено я асоциират с нещо вредно. Така в сферата на доставка на храна София предлага доста добро разнообразие, но повечето от нас не очакват, че всъщност такава храна може да бъде здравословна. Възможно ли е да бъркаме обаче?

Здравословното хранене се базира на две основни неща – да избираме качествена храна, която да не е преработена и да не се храним с прекалено много от нея. Какво обаче значат тези две правила?

По-подробно за качествената храна

Ако си мислите, че трябва да избягвате шоколада, сладкото, мазното и продуктите от животински произход, за да сте здрави, това не е така. Макар много от нас да мислят, че качествена храна са само плодовете и зеленчуците (и всичко, идващо от село), нещата са малко по-различни.

Качествена храна е тази, която съдържа в себе си минимално количество вредни неща и максимално количество полезни. Така например месото и яйцата могат да бъдат страшно полезни, стига да не са много преработени. Да, саламите не са най-добрият избор, но свинската пържола може да бъде страхотен източник на най-важните за организма градивни елементи.

Същото се отнася и за сладкото. Макар да е добре да избягваме преработената (рафинирана) бяла захар, няма проблем да хапваме сладко. С плодове стават страхотни десерти и спокойно можем да се насладим на неща като бананов сладолед например. А от друга страна, черният шоколад (този с над 70% какао) има изключително много полезни вещества, витамини и минерали, които го правят една от най-добрите храни, които можете да си хапнете.

Какво значи „не много храна“

Количеството обаче също е много важно. Всички знаем, че ядките са полезни, но те са и изключително калорични. Една голяма пържола например може да има по-малко калории от малка купичка ядки. Кое предпочитате да си хапнете вие?

Оказва се, че ресторантите доста добре балансират количеството храна. Ето защо няма проблем да си поръчвате храна от тях. С услугите на Foodpanda например можете да си изберете това, което ви звучи най-вкусно и полезно. Така можете да сте сигурни, че няма да хапнете огромна порция, а качеството ще е добро, стига да е от ресторант, на който имате доверие.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар