Любими български рецепти и как да си приготвим сочна домашна баница


В края на миналата седмица имах удоволствието да присъствам на страхотно кулинарно събитие, каквото мечтаех да посетя отдавна. Благодарение на Gourmet Publishing и шеф Ивелина Иванова се озовах насред уъркшоп, посветен на любими български рецепти.

Снимка: VIBES 

Родната кухня е изключително богата и многопластова, а разнородните влияния са я превърнали в красив букет от вкусове и аромати. Специфични подправки и необичайни комбинации я отличават на кулинарната географска карта и въпреки глобалните въздействия, тя запазва своята неповторимост и днес.


Снимка: VIBES

Всички познаваме онова особено понятие, наречено "вкусове от детството", което ни носи спомени за игри сред природата или пред блока, гарнирани с аромат на мекици, баница, бухтички и какви ли още не вкусотии. Някои от нас ги хапват и до днес, макар и отдавна да не усещаме онзи специфичен техен вкус на лято, а други вече са ги позабравили.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Шеф Ивелина Иванова ни показа как да си ги припомним, при това в леко осъвременен и по-здравословен вариант. Заедно направихме вкусна баница с истински точени кори, а удоволствието от преживяването беше наистина несравнимо.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Споделям рецептата за тази домашна вкусотия, а начинът ѝ на приготвяне можете да прочетете в най-новата книга на шеф Ивелина Иванова "Любими български рецепти". В нея са поместени 100 специфични за нашата родина ястия, разпределени в различни категории - салати и предястия; супи; основни ястия; сладкиши, торти и сладки; хляб, баници и закуски.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Лично аз нямам търпение да изпробвам и другите изкушения, включени в изключително ценната за всяко семейство, според мен, книга. Вниманието ми бе привлечено от рецептите за Млечна баница, Сафрид по ахтополски, Боб с маслини в гърне, Мраморен кекс и още, и още...

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

А ето и рецептата за обещаната Точена вита баница.

Продукти:

за корите:

250 г брашно

1/2 ч.л. сол

125 мл вода

1 с.л. зехтин или олио

150-200 г брашно за месене и точене

50 г стопено масло

за пълнежа:

3 яйца

300 г сирене

2 с.л. гъсто кисело мляко

50 г масло

за намазване:

100-150 г стопено масло

Мраморен кекс Снимка: VIBES
Мраморен кекс
Снимка: VIBES

ОЩЕ от TASTY VIBES:

Кулинарен курс или едно преживяване като на филм

Шеф Ивелина Иванова представя книгата "Любими български рецепти"

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни