В края на миналата седмица имах удоволствието да присъствам на страхотно кулинарно събитие, каквото мечтаех да посетя отдавна. Благодарение на Gourmet Publishing и шеф Ивелина Иванова се озовах насред уъркшоп, посветен на любими български рецепти.

Снимка: VIBES 

Родната кухня е изключително богата и многопластова, а разнородните влияния са я превърнали в красив букет от вкусове и аромати. Специфични подправки и необичайни комбинации я отличават на кулинарната географска карта и въпреки глобалните въздействия, тя запазва своята неповторимост и днес.

Снимка: VIBES

Всички познаваме онова особено понятие, наречено "вкусове от детството", което ни носи спомени за игри сред природата или пред блока, гарнирани с аромат на мекици, баница, бухтички и какви ли още не вкусотии. Някои от нас ги хапват и до днес, макар и отдавна да не усещаме онзи специфичен техен вкус на лято, а други вече са ги позабравили.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Шеф Ивелина Иванова ни показа как да си ги припомним, при това в леко осъвременен и по-здравословен вариант. Заедно направихме вкусна баница с истински точени кори, а удоволствието от преживяването беше наистина несравнимо.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Споделям рецептата за тази домашна вкусотия, а начинът ѝ на приготвяне можете да прочетете в най-новата книга на шеф Ивелина Иванова "Любими български рецепти". В нея са поместени 100 специфични за нашата родина ястия, разпределени в различни категории - салати и предястия; супи; основни ястия; сладкиши, торти и сладки; хляб, баници и закуски.

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

Лично аз нямам търпение да изпробвам и другите изкушения, включени в изключително ценната за всяко семейство, според мен, книга. Вниманието ми бе привлечено от рецептите за Млечна баница, Сафрид по ахтополски, Боб с маслини в гърне, Мраморен кекс и още, и още...

Снимка: VIBES
Снимка: VIBES

А ето и рецептата за обещаната Точена вита баница.

Продукти:

за корите:

250 г брашно

1/2 ч.л. сол

125 мл вода

1 с.л. зехтин или олио

150-200 г брашно за месене и точене

50 г стопено масло

за пълнежа:

3 яйца

300 г сирене

2 с.л. гъсто кисело мляко

50 г масло

за намазване:

100-150 г стопено масло

Мраморен кекс Снимка: VIBES
Мраморен кекс
Снимка: VIBES

ОЩЕ от TASTY VIBES:

Кулинарен курс или едно преживяване като на филм

Шеф Ивелина Иванова представя книгата "Любими български рецепти"

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар