Защо хората се интересуват от филми за серийни убийци? Това е въпрос, който можем да си зададем с неприкрито любопитство. В крайна сметка, те не предлагат възможно най-приятните сцени за гледане. Обикновено ставаме свидетели на притеснителни визуализации, често - дори брутални, свързани с жестоко убити хора.

Съвсем наскоро сериалът за Джефри Дамър на Netflix бързо се превърна в лидер по гледаемост в платформата за определен период от време. Факт, който отново потвърди, че зрителите просто харесват подобно съдържание и трудно отлепят очи от екрана.

В този ред на мисли, струва си да поговорим за десет от най-добрите филми за серийни убийци, оставили следа в историята на киното. А ти колко от тях си гледал?

"Мълчанието на агнетата"

Мълчанието на агнетата

"Мълчанието на агнетата" от 1991 година (реж. Джонатан Деми) е истинска класика в жанра, до голяма степен благодарение и на зловещото превъплъщение на сър Антъни Хопкинс в канибала д-р Ханибал Лектър. Протагонист в историята е младият агент на ФБР Кларис Старлинг (Джоди Фостър), която търси помощта на Лектър, за да залови друг сериен убиец, все още на свобода. Режисьорът Джонатан Деми успява да създаде напрегнат психологически трилър, основен акцент в който е играта "на котка и мишка" между Кларис и д-р Лектър.

"Зодиак"

филми за серийни убийци

Случаят "Зодиак" е един от най-мистериозните в историята на САЩ, когато говорим за неразкрити престъпления. С този псевдоним е известен серийният убиец, който през 60-те и 70-те години на миналия век действа в Калифорния. Според собствените му признания, изразени в писма до медиите, Зодиак е отнел живота на 37 души, макар и официално потвърдените да са "само" 5. Самоличността му така и не е разкрита, макар да има множество теории по въпроса.

През 2007 година режисьорът Дейвид Финчър заснема масивен филм за случая "Зодиак", участие в който вземат актьори от високия клас на Холивуд - Робърт Дауни-джуниър, Марк Ръфало и Джейк Джиленхол. Лентата поставя зрителя под непрекъснато напрежение, макар и да не е способна да отговори на най-важния въпрос - кой е убиецът Зодиак?

"Седем"

филми за серийни убийци

Е, определено може да се каже, че Дейвид Финчър обича да прави филми за серийни убийци. Още преди да ни предложи "Зодиак", американският режисьор добре ни поизплаши със "Седем" (1995). Историята разказва за детективите Милс и Сомърсет (Брад Пит и Морган Фрийман), които тръгват по следите на сериен убиец (Кевин Спейси), обсебен от Седемте смъртни гряха. Тук всяко убийство е по-брутално от последното, преди в крайна сметка да се стигне до шокираща развръзка.

"Американски психар"

Американски психар

Базиран върху романа със същото име на Брет Истън Елис, "Американски психар" (2000) на режисьора Мери Харън показва хамелеона Крисчън Бейл като Патрик Бейтман - инвестиционен банкер от Ню Йорк, водещ кървав паралелен живот като сериен убиец. Действието във филма се развива през 80-те години, като до голяма степен целта е да се подходи сатирично към зародилата се тогава "юпи" култура и стремеж към материализъм и консуматорство.

"Затворници"

филми за серийни убийци

Когато децата на две приятелски семейства са похитени, един отчаян баща (Хю Джакман) решава да вземе нещата в свои ръце, самият той отвличайки мъжа, когото подозира в злодеянието. Филмът на режисьора Дени Вилньов изследва на какво сме способни в подобна ситуация и докъде бихме стигнали, за да предпазим най-скъпото си. В даден момент сцените стават толкова жестоки, че зрителят започва да си задава въпроса - ами ако не е той? Ако не това е мъжът, похитил двете деца?

"Психо"

Психо

Връщаме времето към вече далечната 1960 година, защото тогава на голям екран излиза поразителният "Психо" на легендарния Алфред Хичкок. За този филм може да се каже, че "срива" голяма част от тогавашните табута, свързани с киното - от насилие до секс. Това е филмът, който поставя хорър жанра на картата, създавайки истинска мини-революция в индустрията.

Тук зрителите проследяват случващото се със секретарката Марион Крейн, която свива голяма сума пари от своя шеф и решава да напусне града. За нейн лош късмет, Марион попада в хотела на семейство Бейтс, където и в крайна сметка намира смъртта си. Стига се до шокираща развръзка на историята, която води и до онзи "ах" момент от страна на публиката.

"Лятото на Сам"

Лятото на Сам

През 1999 година друг култов режисьор, Спайк Лий, също взе решение да навлезе в материята, свързана със серийните убийци. Той избра да разгледа случая на психопата Дейвид Берковиц, останал в историята като "Son of Sam" ("Синът на Сам"). Между 1976 и 1977 година Берковиц отнема живота на шест души, като впоследствие обяснява, че е бил подтикнат да го направи от демон. Най-интересното? Демонът му се е явил като куче, което е било собственост на неговия съсед - Сам.

Във филма на Спайк Лий ще видиш добре познати имена като Ейдриън Броуди, Джон Легизамо, Мира Сорвино и Дженифър Еспозито. В лентата зрителят може да усети напрежението, което се разраства в Ню Йорк по време на убийствата на Берковиц.

"Чудовище"

филми за серийни убийци

Филмът "Чудовище" (2003) на режисьора Пати Дженкинс носи "Оскар" за главна женска роля на Чарлийз Терон, а южноафриканската актриса прави една от най-запомнящите се роли в своята кариера. Тук иначе прелестната Терон е силно променена визуално, за да я видим като Айлийн Уорнос - американска проститутка, която убива седем от клиентите си в началото на 90-те. Впоследствие Уорнос е заловена и екзекутирана, а Чарлийз Терон е просто брилянтна в ролята. Наистина трябва да я видиш в тази ѝ светлина.

"Бостънският удушвач"

Бостънският удушвач

От Чарлийз Терон се прехвърляме към друга изключителна красавица - Кийра Найтли, която блести във филма на Мат Ръскин "Бостънският удушвач". Както е очевидно от заглавието, лентата от 2023 година разказва историята на т.нар. "бостънски удушвач", който през 60-те години на миналия век отнема живота на 13 жени в Бостън. Тук ще видиш Кийра Найтли като журналиста Лорета МакЛафлин, която отразява серията от убийства, които все пак довеждат до ареста на Алберт ДеСалво (Дейвид Дастмалчиан).

"Изключително лош, шокиращо зъл и подъл"

Изключително лош, шокиращо зъл и подъл

През 2019 година Зак Ефрон предприе едно от най-интересните предизвикателства в кариерата си, приемайки да изиграе един от най-известните и жестоки серийни убийци в историята - Тед Бънди. Режисиран от Джо Берлинджър, "Изключително лош, шокиращо зъл и подъл" разказва за деянията на Бънди през погледа на Лиз - неговата дългогодишна приятелка. Изиграна от Лили Колинс, Лиз с години не може да повярва, че нейният доскорошен любим е способен да отнеме живота на между 20 и 30 жени. Бънди е екзекутиран през 1989 година в затвора във Флорида.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар