Робърт Дауни-джуниър е един от любимите холивудски мъже на хиляди жени по света. Със забележителна харизма и страхотна актьорска игра, той винаги е бил и все още е едно от въплъщенията на идеалния мъж в женските съзнания. Актьорските му умения обаче се харесват не само от дамите, разбира се. 

Робърт Дауни-джуниър е американски актьор, продуцент, музикант и певец. Роден през 1965 година в Ню Йорк, като прави своя актьорски дебют едва на петгодишна възраст във филма на Робърт Дауни-старши – "Паунд" (Pound). Впоследствие кариерата на Дауни-джуниър преминава през различни етапи на възходи и падения. От забележителния успех, който постига в младостта си, през период на злоупотреба с наркотици и правни нередности, до възобновяване на успеха му в средна възраст. 

В днешната класация ще ви представим седем изключителни филма с участието на Робърт Дауни-джуниър с рейтинг над 7 в IMDb.

"Железният човек" (7.9/10)

 

Стартираме с любимия научно-фантастичен екшън на Marvel - "Железният човек" (Iron Man). Филмът, който дава началото на супергеройската филмова поредица "Киновселената на Marvel" (MCU). "Железният човек" е с рейтинг 7.9 в IMDb, а в него Робърт Дауни-джуниър влиза в главната роля на Тони Старк - Железният човек. 

Филмът разказва историята на Тони Старк, милиардер, индустриалист и гениален изобретател, който е отвлечен, за да построи разрушително оръжие. Вместо това, използвайки интелекта и находчивостта си, Тони създава високо-технологичен брониран костюм и бяга от пленничество. След като разобличава престъпен план с глобални последствия, той си облича могъщата броня и се заклева да защити света, вече със статута на супергерой. За ролята си в "Железният човек" Робърт Дауни-джуниър получава награда "Сатурн" за най-добър актьор. 

"Зодиак" (7.7/10)

 

Предложението, което се нарежда на второ място в нашата класация, е трилърът на режисьора Дейвид Финчър "Зодиак" (Zodiac). Филмът е създаден по действителен случай от 60-те и 70-те години на миналия век. Лентата разказва за сериен убиец, познат като "Зодиак", който тероризира залива на Сан Франциско, и напрегнатото му преследване от страна на полицията.

Серийният убиец има навика изпраща подигравателни писма на полицията, пресата и дори части от дрехите на жертвите си. Делото по преследването на убиеца остава едно от най-скандалните неразкрити престъпления в историята на САЩ. Тук Робърт Дауни-джуниър влиза в образа на журналиста Пол Ейвъри, който става по-известен с репортажа си за убиеца "Зодиак". Впечатляващият трилър на Финчър е с рейтинг 7.7 в IMDb и остава един от най-интересните трилъри, създавани някога. 

"Шерлок Холмс" (7.6/10)

 

Третият филм, който ще ви предложим, е такъв, че няма как да не сте чували за него, дори и да не сте го гледали. Става въпрос за приключенския филм на Гай Ричи "Шерлок Холмс" (Sherlock Holmes) от 2009 година. Едва ли има човек, който да не е чувал за известният лондонски детектив Шерлок Холмс. Тук в образа на детектива влиза именно Робърт Дауни-джуниър, който се потапя безупречно в образа на малко смахнатия, но пък изключително добър детектив Холмс.

Действието на филма се развива през 1890 година. Шерлок Холмс и д-р Уотсън предотвратяват последното от шестте човешки жертвоприношения в Лондон. Виновникът Лорд Блекууд, почитател на тъмни окултни науки, е осъден на смърт, но дори след изпълнението на присъдата, поредицата ритуални убийства продължава. Цял Лондон трепери от лорд Блекууд, който изглежда е възкръснал и продължава да сее смърт.

Всички надежди за спасение са насочени към Шерлок Холмс, който обаче си има свои проблеми. Верният му помощник и приятел Уотсън ще се жени и детективът се чувства изоставен. На помощ на двамата приятели идва и старата познайница на Холмс, измамницата Айрин Адлър. Тримата трябва да спрат лорд Блекууд и тайнствения професор Мориарти, който стои в дъното на заговора, преди злосторниците да задействат пъкления си план. Истината е, че на Дауни-джуниър доста му отива образа на "този, който ще спаси света", и ние го виждаме вече неведнъж. "Шерлок Холмс" е с рейтинг 7.6 в IMDb и остава една от любимите истории на киноманите. 

"Чаплин" (7.5/10)

 

Под номер четири в нашата класация застава филмът, за чието си участие Дауни-джуниър е номиниран два пъти за награда "Оскар", а именно - "Чаплин" (Chaplin). Филмът, създаден по автобиографията на британския комик Чарли Чаплин, е с рейтинг 7.5 в IMDb. За да бъде лентата толкова успешна във времето, за създаването му са се събрали плеяда от най-добрите холивудски актьори - Робърт Дауни-Джуниър, Антъни Хопкинс, Даян Лейн и дори истинската дъщеря на комика Чаплин - Жералдин Чаплин.

Историята на филма се завърта около това как брилянтният комик Чарли Чаплин подготвя своите мемоари с помощта на своя редактор. Движейки се назад и напред във времето, минаваме през бедното детство, приятелствата, несполучливите бракове, преследването по политически причини и отзоваването от САЩ. Всичко това е подплатено с многобройни откъси от прочутите филми "Хлапето", "Златната треска", "Великият диктатор" и много други. Режисьорът Ричард Атънбъро проследява живота на Чаплин чак до завръщането му в Америка, за да получи Оскар за цялостното си творчество.

"Целувки и куршуми" (7.5/10)

 

Следващото предложение е американската комедия на режисьора Шейн Блек "Целувки и куршуми" (Kiss Kiss Bang Bang). Тук Дауни-джуниър влиза в образа на нюйоркския актьор Хари Локхарт, който отива в Лос Анжелис, за да търси ролята на живота си. За негов лош късмет, пътят към нея е осеян с безброй приключения и неприятности, които объркват плановете на Локхарт. Уви, вместо в актьорската професия, Хари се впуска в детективско приключение. Филмът е добро предложение, което да ни отвлече от ежедневието и да ни забавлява повече, отколкото сме очаквали. "Целувки и куршуми" е с оценка 7.5 в IMDb. 

"Момчета-чудо" (7.3/10)

 

На шеста позиция в нашата класация поставяме американската комедия по едноименния роман на Майкъл Шейбон - „Момчета-чудо“ (Wonder Boys). Комедията е с рейтинг 7.3 в IMDb и е под режисурата на Къртис Хенсън. "Момчета-чудо" е изпълнената с черен хумор комична одисея на Грейди Трип, колежански професор в Питсбърг, току-що разведен за трети път. Дебютният му роман е спечелил авторитетна награда, но от доста време все не успява да завърши новата си книга. Ежегодният литературен фестивал в колежа този път изпълва някогашното момче-чудо с порядъчна доза самосъжаление и безпокойство. През един изключително трескав уикенд той трябва да направи последен опит да спаси своя живот, почти излязъл извън контрол. Тук Робърт Дауни-джуниър влиза в образа на Тери Крабтрий-  ексцентричният редактор на професор Грейди Трип. Определено това не е най-добрата комедия, правена някога, но пък е един добър вариант да разпуснем и да погледаме добри холивудски актьори в действие.

"Да откриеш светците" (7.0/10)

 

На седма и последна позиция днес поставяме американската криминална драма "Да откриеш светците" (A Guide to Recognize Your Saints). Филмът е под режисурата на Дито Монтиел и е с оценка 7.0 в IMDb. “Да откриеш светците” е базиран на едноименните мемоари на Монтиел, който описва младостта си в Астория - квартал на Ню Йорк, през 80-те години. Изгряващата по онова време звезда звезда Шиа Лабьоф играе тийнейджъра Дито – момче, твърдо решено да прекъсне порочния цикъл от насилие, властващо в квартала му.

Робърт Дауни-джуниър влиза в образа на възрастния, вече успял Монтиел, който се връща у дома след дълго отсъствие. Тези двама актьори, изиграли един герой в различни възрасти, създават запомнящ се портрет на живота в нюйоркския квартал Куинс, в чиито патриархални общности на промяната се гледа с недоверие и страх. Повествованието, водено в различни времеви пластове, постига наистина тревожни висоти. "Да откриеш светците" е дълбоко личен филм, направен от сърце. Такива филми все по-рядко се срещат и именно заради това филмът на Монтиел е уникален сам по себе си. 

Това бяха нашите седем супер предложения за филми с любимеца ни Робърт Дауни-джуниър. Безспорно той е невероятен актьор, преминал през много по пътя към успеха. Научил се да се потапя във всяка една история, без значение от жанра, Дауни-джуниър определено е на мястото си във всеки един образ. Може би и точно за това ни е толкова любим. Ако все пак сте пропуснали да гледате някое от предложенията, или пък искате да си припомните "младия" Робърт, то сега е момента. Насладете им се!

Автор

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Напишете коментар