7 филма с рейтинг над 7 на сър Антъни Хопкинс

Сър Антъни Хопкинс е любим актьор на редица поколения по целия свят. Харизматичността му и непоправимият му актьорски стил се забелязват във всеки един филм с неговото участие. Роден в края на 1937 година в Уелс, Великобритания, Хопкинс се запалва по киното още в ранните си тийнейджърски години. Завършващ Кралската академия по драматично изкуство в Лондон, сър Антъни Хопкинс посвещава целия си живот и до днес на актьорската професия. Неговите филми са разпознаваеми, обичани и гледани от зрителите по цял свят. 

Може би е трудно да определим кой от всички негови филми ни е най-любим. Или пък най-интересен. Истината е, че всеки следващ, който гледаме с негово участие, ни изненадва приятно и се конкурира с предишния. Все пак ние сме определили седем филма, които според класациите на IMDb са с рейтинг над 7 и зрителите определено одобряват. 

"Мълчанието на агнетата" (8.6/10)

 

Първият, който ще ви представим е "Мълчанието на агнетата" (Silence of the Lambs). Според оценките на зрителите в IMDb, филмът е с рейтинг 8.6/10 към този момент. "Мълчанието на агнетата" определено е продукция, която всеки човек трябва да изгледа поне веднъж в живота си.

Трилърът разказва историята на неуловимия "Бъфало Бил" и сътрудничеството между ФБР и известния маниак и канибал д-р Ханибал Лектър покрай залавянето му. Тук сър Антъни Хопкинс изиграва мъжка роля в лицето на д-р Лектър и си партнира с ослепителната Джоди Фостър, която е в ролята на Кларис Старлинг.

Героят на Хопкинс в "Мълчанието на агнетата" изненадва, плаши и дори отвращава част от зрителите, но пък самият сър Антъни впечатлява с великолепната си актьорска игра и потъването в образа до край. Интересен факт е, че в подготовката за ролята си, Антъни Хопкинс внимателно изследва биографии на известни серийни убийци. Посещава затвори, изучава осъдени престъпници и дори присъства на някои от съдебните заседания. Така се появява известният "немигащ" поглед на Ханибал Лектър. Комбинацията между добра подготовка и талант на Хопкинс му носи "Оскар" за най-добра мъжка роля във филма "Мълчанието на агнетата".

"Човекът слон" (8.1/10)

 

След смразяващия Ханибал Лектър, смело продължаваме с "Човекът слон" (The Elephant Man) от 1980 година. Според класацията на IMDb, филмът е с рейтинг 8.1/10. "Човекът слон" е британско-американска историческа драма, която проследява трагичната съдба на Джоузеф Мерик в края на 19-и век.

Историята разказва за тежко деформирания Мерик, който е тормозен във викторианско "фрийк шоу", заради това, че лицето му е обезобразено до неузнаваемост. За щастие, в живота на Мерик се появява д-р Фредерик Тревс, който го спасява от шоуто и отвежда в болница. Макар и деформацията на Джоузеф Мерик да е неизлечима, Тревс полага неимоверни усилия, за да научи пациента си на няколко разговорни изречения, а след това и на псалм 23.

Тези усилия демонстрират напредъка на Мерик и безкрайната доброта на д-р Тревс. В тази въздействаща продукция сър Антъни Хопкинс изпълнява главна мъжка роля в образа на д-р Фредерик Тревс. Образът на Хопкинс ни демонстрира, че добротата в човешкото сърце е безгранична и вярата в доброто винаги ни се отплаща. 

"Тор: Рагнарок" (7.9/10)

 

Третият филм, с който ще ви срещнем днес, е доста по-съвременен и модерен. Става въпрос за американския супергеройски филм на Marvel - "Тор: Рагнарок". Филмът е от 2017 година, но продължава да държи рейтинг от 7.9/10 в IMDb към този момент. 

"Тор: Рагнарок" е едно от продълженията на Marvel за едноименния персонаж Тор. В тази част от поредицата светът на Тор се обърква, когато измамният му брат Локи завладява Асгард. Същевременно могъщата Хела се освобождава от затвора си и иска трона на Асгард, а самият Тор е пленен в другия край на Вселената. За да избяга и да спаси дома си от неизбежната му разруха, Тор трябва да спечели смъртоносно състезание, като за целта трябва да победи бившия си съюзник и Отмъстител – Невероятния Хълк.

Тук сър Антъни Хопкинс влиза в образа на Один. Один е кралят на Асгард, баща на Тор и Хела и приемен баща на Локи. Образът на Хопкинс не е основополагащ в историята на филма, но пък не може да се смята, че е и маловажен. Истината е, че дори и в рамките на десетина минути, блестящо се вижда страхотната актьорска игра на сър Антъни Хопкинс. 

"Остатъкът от деня" (7.8/10)

 

Четвъртият филм ни връща отново назад в средата на миналия век в консервативна Англия. "Остатъкът от деня" (The Remains of the Day) е британско-американска драма по романа на Казуо Ишигуро. Според класацията на IMDb, филмът е с рейтинг 7.8/10.

Действието на лентата показва в детайли животът и взаимоотношенията в английското имение "Дарлингтън Хол" през 30-те години на XX век. Картината е обрисувана до най-малки подробности през очите на главния иконом и управител на имението господин Джеймс Стивънс и неговата асистентка - икономката госпожица Кентън.

Великолепната актьорска игра изобразява по изключителен начин една йерархична структура в строго консервативен микрокосмос от прикрити копнежи и страдания. Тук сър Антъни Хопкинс отново влиза в главна мъжка роля в образа на главния иконом Джеймс Стивънс. За играта си в "Остатъкът от деня" Хопкинс е номиниран за награда "Оскар". Струва си да отбележим великолепната актьорска химия между Хопкинс и Ема Томпсън.

"Дракула" (7.4/10)

 

Следващият филм е вероятно един от любимите ужаси на всички киномани, които ценят доброто световно кино. Сигурно няма човек, който да не е чувал за историята на може би най-известния вампир в историята.

Ще ви разкажем за "Дракула" от 1992 година, който до днес държи рейтинг 7.4/10 в IMDb, оставайки любим на редица поколения. Филмът е създаден по романа на Брам Стокър и ни отнася някъде далеч в Карпатите в замъка на ужасите. Историята проследява живота на граф Дракула и срещата му с адвокатския пълномощник Джонатан Харкър, от която се оформя и цялата история нататък.

В "Дракула" Антъни Хопкинс влиза в образа на професор Абрахам ван Хелсинг, който е известен като ловец на вампири и смъртен враг на граф Дракула. Тук ролята на Хопкинс е второстепенна, но въпреки това отново е демонстриран финес и съвършенство в изпълнението ѝ от негова страна.

"Земя на сенките" (7.3/10)

 

Предпоследното ни предложение за страхотни филми с Антъни Хопкинс е британският драматичен филм "Земя на сенките" (Shadowlands). Според IMDb, филмът е с рейтинг 7.3/10.

Британската драма от 1993 година проследява любовта между академика Джак Луис и еврейската американска поетеса Джой Дейвидман. Историята ни демонстрира как любовта се преоткрива едва когато стане трудно. Двамата персонажи са коренно различни, но всеки от тях дава на другия нов мироглед за света, който ги заобикаля. Истинската драма настъпва, когато Джой е диагностицирана с рак. Именно тогава дълбоките чувства на Джак изплуват на повърхността и мирогледът му се преобръща, докато любовта на живота му се готви за смъртта си.

В тази романтична драма сър Антъни Хопкинс потъва изцяло в образа на Джак Луис, партнирайки си с Дебра Уингър в образа на Джой. Двамата заедно успяват да ни потопят толкова дълбоко в историята, че дори да ни разплачат, развълнуват или пък да ни накарат да мечтаем за такава силна любов. 

"Пропукване" (7.2/10)

 

Седмото предложение, което е и последно за днес, е за филмът "Пропукване" (Fracture). "Пропукване" е американски трилър от 2007 година, който проследява историята на едно убийство.

Тед Кроуфърд безмилостно застрелва съпругата си и спокойно изчаква полицията да го арестува. Прокурорът Уили Бийчъм има оръжието и подписани самопризнания и е уверен, че присъдата е сигурна.

Но изведнъж цялото дело се разпада. Сега Бийчъм трябва да се изправи очи в очи с коварния Кроуфърд, за да намери доказателства и да разкрие истината, отговаряйки на най-важния въпрос: Как е възможно на убиеца да му се размине? Тук сър Антъни Хопкинс влиза в главна мъжка роля в образа на убиеца Тед Кроуфърд, като си партнира с Райън Гослинг в образа на Уили Бийчъм. Филмът е с рейтинг 7.2/10 в IMDb и остава един от най-добрите ленти, в които може да видим Хопкинс в малко повече екшън. 

Mandatory Credit: Photo by Everett Collection / Rex Features

Виктория Рачева

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни