Фестивали, фестивали - как да не ги обичаме?

Лятото е време за почивка, положителни емоции, забавление и много смях. Какво по-добро от едно фестивално преживяване, което да ви покаже нова страна от летните забавления и красотата, която хората създават заедно? 

Прочетете още: 10 топ съвета какво да правите на фестивал

В настоящата статия сме ви подготвили 10 от най-интересните и впечатляващи фестивали по света, които омайват със своята уникалност и история.

10. Денят на мъртвите или Día de los Muertos

Денят на мъртвите е един от най-известните, обичани и почитани празници (и фестивали) в Мексико. Въпреки неговото име, от което може би настръхвате, този празник е истинско шествие с много смях, емоции и уникални костюми. 

фестивали

В периода между 31 октомври и 2 ноември всеки турист може да присъства на едно мистично преживяване, почитащо смъртта и живота. Този празник, превърнал се във фестивал, води началото си още от древните обичаи на ацтеките и маите, живели на територията на Мексико. 

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

В какво се състои този празник? 

С началото на 31 октомври всички жители приготвят храна и украса, с която почитат починалите си близки и познати. Местните вярват, че отправените молитви помагат на покойниците в трудния път към отвъдния свят. Далеч от ритуалите, на 2 ноември, всички туристи в Мексико могат да се присъединят към парад по улиците на града. Далеч от интимността на личните чествания, този фестивал е забавен начин да се докоснете до културата на Мексико и да преживеете емоции, характерни само за Латинска Америка. 

Денят на мъртвите

Този парад става изключително известен последните няколко години, не само заради обявяването на празника за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, но и заради един от най-известните екшън филми на нашето време – „Спектър“, част от поредицата филми за Джеймс Бонд, начело с Даниел Крейг. 

Фестивалът е цветен, музикален и весел, а красивите и цветни костюми привличат туристи от всички краища на света. Ако искате да се докоснете до мексиканските обичаи, настроение и традиции, то Dia de los Muertos е за вас. Улиците на Мексико ще ви приветстват с много смях, цветен грим и празненства в чест на живота.

 9. Карнавалът в Рио де Жанейро

Може би най-известният фестивал в света е този в Рио. Всяка година средно два милиона туристи посещават Бразилия, за да се потопят в атмосферата там. 

Този карнавал е последната част от ежегодно състезание между самба школите в Бразилия. Най-добрите, атрактивни и запомнящи се представители биват допуснати до финалния кръг – самият карнавал. Този празник на танца се провежда от десетилетия по улиците на града, но в края на XX век е взето решение от местната власт карнавалът да се състои на отделно място. 

карнавал Рио

С капацитет от  90 000 зрители, големи трибуни и близо 700 метра дължина на отсечката за дефилето на участниците, това място е истинска атракция за всички посетители на града. Не само по време на карнавала, но и през цялата година. Мястото се нарича Самбадром и заема една от главните улици на града, която преди и след карнавала е действаща и продължава да привлича посетители. 

В какво се състои този карнавал? Участниците представят най-добрите си костюми, артистични номера, грим и танци за кратко време пред зрителите. Всички те минават по специални платформи един след друг, за да спечелят овациите и одобрението на публиката. Цветовете, костюмите, музиката и танците създават незабравима емоция, която ще ви накара да танцувате в ритъма на самбата. Събитието в Рио де Жанейро е един от онези фестивали, подходящи за всички почитатели на музиката и танците.

8. Ла Томатина

В град Буньол, Валенсия, се състои един от най-интересните, вкусни и червени  фестивали в света. Испанският фестивал се провежда в последната сряда на месец август и в него участват голяма част от производителите на домати в района. Фестивалът е толкова известен, че освен местните производители, хиляди туристи се стичат за да преживеят най-големият бой с храна в Европа. 

Да, правилно прочетохте!  Ла Томатина е истинско сражение с домати, което променя целия град. Всяка година фестивалът се провежда в две части. Първата част се състои от състезание за приготвяне на най-добрата паеля, известно испанско традиционно ястие с ориз. Тази готварска надпревара се провежда вечерта преди доматения фест. 

Ла Томатина

На следващия ден всички производители струпват всички негодни за продажба домати в града. Тонове домати очакват „сраженията“. 

По традиция боят започва след успешното достигане на месен деликатес от някой от участниците. На голям дървен стълб, който бива покрит с мазнина, се поставя деликатес от свинско месо, а след успешното му достигане започва и борбата с домати. 

Днес тази традиция предполага доста търпение, което е сведено на минимум сред туристи и местни, които с нетърпение очакват борбата с домати. В 10 часа сутринта започва най-интересното, червено и вкусно зрелище в Испания. В продължение за час всички участници се борят с домати, а след изтичането му празненствата продължават с вкусна храна, музика, вино и много настроение. 

Ако не се страхувате от петната от домати и фестивали, които могат да ви изцапат, то Ла Томатина е готова да ви посрещне!

7. Фестивалът на плаващите фенери в Хаваи

Пренасяме се на Хаваите, където всяка година се провежда фестивалът на плаващите фенери. На 30 май жителите честват Деня на паметта. В този ден, по залез, всички местни и туристи се отправят към брега на океана, за да пуснат своите фенери и да наблюдават невероятната картина от прошепнати желания.

фестивали

Океанът се превръща в звездно небе, а водата отнася със себе си фенерите и молитвите на хората.

На този ден местните отправят молитви за мир, здраве, за загиналите от бедствия, за своите близки и за щастие по света. Това е един незабравим фестивал на надеждата, далеч от шума на големия град, но също толкова популярен и любим.

6. Холи - индийският фестивал на цветовете

С настъпването на пролетта, природата се променя изцяло и на мястото на сивотата и белия сняг идват красивите цветове на новия сезон. В Индия това е време за големи празненства в чест на настъпването на пролетта и новите надежди, които тя носи. 

В периода между февруари и март, в почти всички индийски градове и села се организират цветни борби, състезания и празненства. Местните обличат цветни дрехи и отправят молитви към боговете си. След това празникът се превръща в дъга от цветове. 

фестивал Холи

Най-характерно за Холи е посипването с цветен прах и разноцветни бои и вода, за които се смята,че носят положителна енергия и предпазват от болести. Боите са направени от традиционни билки и растения, безвредни за хората. 

Празникът продължава през целия ден, не само с цветни боеве, но и с множество състезания за момчета и момичета, прескачане на огньове и танци в ритъма на музиката. Песните и вкусната храна са неизменна част от този красив фестивал, неизменна част от индийската култура.

5. Венецианският карнавал

Всяка година един от най-романтичните градове в света се превръща в сцена за невероятни маски, костюми и изкуство. Цели дванадесет дни в италианския град се провеждат невероятни шествия по улиците и на площад Сан Марко. 

Музика, изумителни карнавали костюми и маски превръщат Венеция в място на изкуството. С края на карнавала се бележи и началото на Великия пост. 

венециански карнавал

Традицията продължава от 1094 година и устоява редица исторически събития – от забраната на Наполеон за провеждането му, през световните войни и пандемията. Всяка година гостите на Венеция могат да се насладят на поразителни костюми, артистични театрални постановки, спектакли и забавления на открито, дегустация на традиционни италиански вина и сладкиши. 

Карнавалът приветства и всички желаещи да се включат със свои костюми или да наемат своите маски на място. Събитието във Венеция е един от истински атрактивните и красиви фестивали.

4. Фестивалът на портокалите

Северна Италия е дом на много история, вкусна храна и... портокали. Подобно на популярния бой с домати в Испания, в италианския град Иврея се провежда традиционен фестивал на портокала, където участниците се бият с вкусния и ароматен плод. 

Три дни преди Великите пости се провежда карнавалът в Иврея, където местните се връщат назад във времето, представяйки средновековни сюжети, облекла, традиции и музика. 

фестивали

Част от карнавала е и боят с портокали, който е доста по-организиран от този в Испания. Всички участници трябва предварително да заявят желанието си и да се разпределят в отбори. Право да използват портокалите имат само записалите се. 

Фестивалът е една средновековна приказка в новото време, а плодовете се почитат не само като оръжие, но и като източник на вкусни десерти. Три дни гостите на града могат да забравят за всичко и да се насладят на празненствата и множеството портокали.

3.  Фестивалът на балоните в САЩ

Цветни балони, спиращи дъха гледки и екстремни емоции обещава фестивалът на балоните в Албакърки, Ню Мексико. В началото на месец октомври, хиляди туристи стават част от балонения празник, който продължава девет дни. Фестивалът е подходящ за семейства с деца и за всички любители на летенето с балони. 

фестивали

Началото се поставя с първата група балони, които при добри метеорологични условия се издигат в небето, образувайки красива гледка от пъстри цветове. Всеки ден от фестивала зрителите могат да наблюдават над 700 балона от различни държави в небето. В дните на празника се провеждат и редица състезания за майсторско управление на въздушен балон, които допринасят за незабравимото изживяване. Атракционни, музика и забавления очакват всички любители на балоните.

2. Фестивалът на слънцето

Лятното слънцестоене поставя официалното начало на един от най-обичаните сезони, но и на древен ритуал в сърцето на Перу. От 1944 година до наши дни се провежда възстановка на този необичаен празник, водещ началото си от инките. 

В деня на 24 юни се отбелязва фестивалът на слънцето или още известен като Инти Рейми. Името на този празник произлиза от названието на един от главните богове в културата на инките. Събитието се провежда в Археологически парк Сачашуаман, който се леснодостъпен за туристите. Паркът се намира в непосредствена близост до град Инка Мачу Пикчу, някога столица на древната империя. 

фестивали

Туристи от всички краища на света могат да се насладят на традиционни чествания, песни, танци, обичаи и възстановка на официалния ритуал в чест на бога Слънце. Атрактивните костюми на участниците допринасят за атмосферата, връщайки зрителите хиляди години назад. 

1. Октоберфест

Близо до България се провежда и най-известният фестивал, обичан и посещаван от милиони. Октоберфест се организира всяка година в немския град Мюнхен и става дом на пивовари и любители на бирата от цял свят. Празникът датира още от XIX век, а посещаемостта му се увеличава с всяка изминала година. 

Октоберфест

В дните на Октоберфест се предлага специална бира с увеличено съдържание на алкохол, наричана Wiesn Märzen. Всеки посетител може да опита традиционната немска кухня, бира и десерти. Октоберфест предлага голямо разнообразие от забавления в периода от 17 септември до 3 октомври. 

Мюнхен посреща гостите си в различна премяна, за да допринесе за още по-празнично настроение. На разположение на гостите са множество увеселителни атракциони, магазинчета, места за хранене и много музика. Ако обичате качествената бира и вкусните местни деликатеси, то Октоберфест заслужава вашето внимание. Това е един от онези фестивали, които са просто идеални за чревоугодниците и любителите на бирата.

Автор

Най-голямата ми страст е литературата. Обожавам книгите, киното и театъра - всички те имат специално място в сърцето ми. Харесвам нестандартните идеи, предизвикателствата и скритите истории, които чакат да бъдат открити и разказани.

Напишете коментар