Не че не обичаме да се наслаждаваме на хубава бира, докато си стоим сами вкъщи и гледаме любимия си сериал, разглеждаме интересно списание или каквото и да е от този сорт, но на практика излиза, че бирата има още по-приятен вкус, когато консумацията й е гарнирана с хубава музика.

Това поне доказва проучване, осъществено от научен екип в Белгия, където, доколкото сме чували, разбират от добра бира. За добра музика не знаем, защото в плейлиста ни май не присъстват кой знае колко белгийски артисти.

Според осъщественото от въпросните умни глави проучване, публикувано в Frontiers of Psychogy, което, най-малкото, звучи авторитетно, пиенето на бира е нещо като мулти-сензорно преживяване. Изследователите са открили, че консумиращите любимата ни хмелна напитка са оценявали още повече вкусовите й качества, докато са се радвали и на приятна за тях музика в същото време. Това в сериозна степен важи за песни, които те вече познават, уточняват умниците.

Напомня се и подобно проучване от 2008 година, според което слушането на шумна музика окуражава хората да пият дори по-бързо от бирата си. Това е и едно от първите проучвания в историята, което показва каквато и да е връзка между консумацията на алкохол и слушането на музика, макар и ние отдавна да сме открили такава. Без да сме учени при това.

Relationship goals
Relationship goals

Въпреки че скорошното изследване е напълно научно и потвърдено от академична страна, без майтап, то е осъществено в колаборация с пивоварната Brussels Beer Project, което донякъде поставя под съмнение безпристрастността му. Но кой пък го интересува това?

И малко подробности относно изследването. Поканени да участват в проучването са били 231 души, като в случая е била използвана музиката на британската банда Editors.

Първата група участници е трябвало да консумира бира от бутилка без етикет, без да слуша каквото и да е музика. На втората група е била сервирана бира, само че този път с етикет, за да бъде тествано влиянието, което това оказва на потребителите. На третата група от "опитни мишки" е било най-забавно, тъй като те са получили шанса хем да пият бира с етикет, хем да слушат музика. В случая - парчето "Ocean of Light" от последния албум на Editors.

Дори президентите имат нужда от малко хубава бира тук-там
Дори президентите имат нужда от малко хубава бира тук-там

Резултатите показват, че далеч от изненадващо, третата група е споделила впечатления за най-голямо удоволствие, консумирайки предоставеното им пиво.

Какво излиза в крайна сметка? Хубавата бира върви с хубава музика. Работата обаче е там, че на нас никога не ни е било нужно научно изследване по въпроса, за да знаем това. Наздраве!

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар