Летният сезон наближава с пълна сила, а с него - и любимите ни фестивали. Всеки един от нас, който някога е присъствал на поне един качествен летен фестивал през живота си, отлично знае, че това е незабравимо изживяване, което се помни дълго, дълго време.

Ако все още се чудите, къде можете да си прекарате добре през това лято, едно отлично предложение е чисто новият HippieLandia, за който вече сме ви говорили и преди. Фестивалът ще се проведе в две вечери (1 и 2 юли) на парка на Летище София, а за доброто ви настроение ще се грижат някои от най-добрите артисти на световната дръм енд бейс и електронна музика. Определено можем да кажем, че лайнъпът е впечатляващ, поради което поздравяваме организаторите на събитието. Всичко ново около HippieLandia можете да следите на Facebook страницата на фестивала, както и на страницата на самото събитие.

Как обичате да оптимизирате най-добре фестивалното си изживяване? Какво да правите и какво не? Предлагаме ви няколко простички съвета, защото нали знаете - не питай старило, питай патило.

Не прекалявайте с грижите за външния си вид, това не е нощен клуб или бал

Това важи най-вече за дамите. Разбираме напълно, че искате винаги да изглеждате максимално най-добре, но с опита вероятно ще разберете, че на един фестивал е далеч по-важно ти е удобно и комфортно, а не толкова да си най-добре изглеждащият човек там. Запазете тежкия грим и неудобните обувки за друг път. Да не говорим пък за нещо, което има какъвто и да е ток. Фестивалите са страшно забавни, но могат да бъдат и много изтощителни. Подберете някои възможно най-удобните си дрехи и го давайте пò casual. Повярвайте ни, почти никой няма да е там, за да ви оглежда от глава до пети.

Бъдете контактни и усмихнати, завържете нови приятелства

Едно от най-яките неща на един фестивал изобщо е доброто настроение, което сякаш завладява всички присъстващи на въпросното събитие. Не можем да си обясним защо, но летните фестивали сякаш изкарват на показ някои от най-добрите ни черти. Накъдето и да се обърнеш, можеш да видиш усмихнати, весели и жизнерадостни хора, които поне за ден, два или три са оставили вкъщи проблемите си и са дошли единствено да се забавляват. Не бъдете изключение! Присъединете се към всеобщата позитивна енергия, контактувайте свободно с останалите и кой знае - току-виж сте завързали някое ново приятелство!

gif

Винаги дръжте в себе си програма на фестивала. Нали не искате да изпуснете любимите си артисти?

Ако фестивалът, който предстои да посетите, е сред големите такива, то това неминуемо означава голям лайнъп от артисти и повече от една сцени. Твърде вероятно е някои от изпълнителите да са приоритетни за вас, което е и напълно в рамките на нещата. Често обаче можете да забравите, кога и на коя сцена вашите любими артисти ще се изявяват. Поради това е и напълно наложително, винаги да носите в себе си програма на фестивала. Такива обикновено винаги могат да се намерят на територията на събитието, като там трябва да е обозначено кой артист на коя сцена ще се изявява и по кое време.

Не забравяйте да заредите мобилния си телефон, преди да излезете от вкъщи. Носете си резервна батерия, ако имате такава

Можете да сте сигурни, че ще използвате мобилния си телефон по време на фестивала. И то много. Най-малкото, за да можете да намирате приятелите си, когато се загубите из тълпата. А това, повярвайте ни, ще се случва осезаемо често. Всичко това ще доведе и до сериозно изтощение на батерията ви, поради което е наложително да не забравяте да заредите смартфона си, преди да тръгнете от вкъщи. А ако разполагате с резервна батерия - вземете я!

Не стойте само на Main Stage. Изследвайте цялото пространство!

Както вече споменахме, по-големите летни фестивали разполагат и с повече сцени, които да посещавате. Съвсем логично, най-популярните артисти се изявяват на т.нар. Main Stage, но това не означава, че трябва да стоите като закотвени пред нея. Това е фестивал, а не концерт! Смисълът на фестивала е да сте в движение и да изследвате обстановката. Не забравяйте да се местите от сцена на сцена, за да усетите в пълна сила какво предлага целият лайнъп. Не бъдете статични!

gif1

Слънцезащитният крем е добра идея. Не забравяйте и да пиете много вода!

Голяма част от летните фестивали се провеждат в момент, когато горещината и жегата взима превес. В зависимост от това, дали сте сред хората, които твърде лесно получават слънчеви изгаряния, може би е добра идея да си приготвите слънцезащитен крем или плажно масло под ръка. Особено ако смятате да посетите фестивала още в най-ранните му часове през деня! Със сигурност ще направите малко тен, но е добре и да се предпазите. Също така, не забравяйте да пиете достатъчно вода. Както вече споменахме, фестивалите могат да бъдат много изтощителни, поради което добрата хидратация е от голямо значение, за да се чувствате добре.

Направете double check на багажа си, ако смятате да къмпингувате

Не малка част от летните фестивали предлагат и възможността за къмпинг на своите посетители. От изключителна важност е да не забравите нещо от особено значение, когато приготвяте багажа си. Направете double check на всичко, защото иначе рискувате да се озовете в неприятна ситуация. Носете си пари в брой, зарядно за телефон, достатъчно дрехи, включително и такива за лошо време, няколко чифта бельо и чорапи, торби за боклук, малко дезинфектанти и мокри кърпи, медицински продукт като Imodium в случай на диария, болкоуспокояващи или други лекарства, които приемате, слънцезащитен крем, достатъчно тоалетна хартия, шампоан и душ гел, както и всички останали тоалетни принадлежности, които са ви нужни. Естествено, списъкът може да бъде обогатен. Сами виждате, че ще ви е нужно солидно количество багаж.

Не къмпингувайте в близост до тоалетните. Там е Адът!

Ако някога сте били гости на голям фестивал, то навярно вече знаете, че тоалетните на подобни места са нещо като портал към Ада. Представете си и вашата палатка да е в близост до тях. Няма да е никак добро преживяване, не мислите ли? Бъдете сигурни, че разполагате палатката си с достатъчно стратегическа мисъл, защото после може да съжалявате, ако не го направите. Да разположите палатката си на наклон спрямо тоалетните също не е препоръчитело, защото, нали знаете - гравитация.

gif2

Изберете "място за среща" с приятелите си

Както вече намекнахме, твърде вероятно е в даден момент батерията на смартфона ви да умре, което да ви остави в пълен мрак по отношение на възможностите ви за каквато и да е комуникация. Хитро решение е още при влизане във фестивалната зона, вие и приятелите ви да си харесате местенце, което по-късно да използвате за срещи. Особено в моментите, когато няма как да се чуете.

Изберете си хотел в близост до фестивална зона

Ако сте планирали с месеци, или дори година посещението на определен фестивал, и ви предстои да запазвате стаи в хотел или хостел, то тогава най-вероятно ще разполагате и с лукса да подберете подходяща локация. Проблемът ще дойде тогава, ако решите да правите всичко в последния момент. Както сами се досещате, тогава повечето места ще бъдат разпродадени. Добра идея е да организирането преспиването си възможно най-рано, като също така изберете място, което е в относителна близост до фестивала. Едва ли искате да прекосявате половин или цял град с градски транспорт, докато пътуването с такси на отиване и връщане ще е разход, който едва ли искате да имате.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар