За повечето хора първата работа, независимо на каква възраст, е повод за притеснение, но и за постепенно изкачване по стълбицата на успеха. Не и за млади таланти като Бела Рамзи обаче – 19-годишната актриса, чийто актьорски дебют в популярния сериал “Игра на тронове” определено остана запомнен. Подобно на уверената си героиня Лиана Мормон, която не се страхува да отстоява позициите си, и Рамзи продължава да покорява нови върхове – този път с участието си в The Last of Us, адаптация на играта със същото заглавие.

Както можете да предположите от приятния ѝ акцент, Бела е родена в Нотингам, Англия. Тя, както ще я назоваваме оттук нататък, защото казва, че не се интересува от местоименията, въпреки че се определя като небинарна, започва да играе в театрална група като хоби едвам на 4 години. Късметът бързо ѝ се усмихва и много скоро започва да се занимава и професионално, докато отделя внимание и на образованието си, учейки онлайн. 

Първата ѝ роля на дръзката владетелка на Мечия остров предначертава светлото ѝ бъдеще в индустрията. Режисьорът Майк Майлод си спомня как преди репетицията с нея всички очаквали, че ще се наложи да убеждават срамежливо момиче да каже репликите си, но накрая се почувствали засрамени, защото се справила с четири страници и половина текст идеално. Лиъм Кънингам също не пропуска да отбележи, че е удоволствие да участваш с деца, когато са толкова добри и правят работата много по-лесна. Самата Рамзи споделя: “Въпреки че е наистина забавно и страхотно преживяване, е работа и трябва да оправдаеш очакванията. Искам да улесня живота на хората, вместо да бъда кошмарна”.

Съветът на Vibes.bg: Ако искате да постигнете и вие безупречните визии на световните звезди, разгледайте страхотните предложения на Fashion Days и открийте най-доброто за вас!

Тя дотолкова впечатлява екипа, че осъзнава, че не може да я задържи само за една сцена, както е било планирано, и Бела е Лиана Мормон от 2016 до 2019 година. Все пак персонажът ѝ е убит от великан, но краят в “Игра на тронове” е началото на прочуването ѝ.

След успешния опит в света на възрастните, младата Рамзи е избрана да участва в телевизионната фентъзи продукция The Worst Witch, сравнявана с “Хари Потър” и базирана на поредицата книги на Джил Мърфи. Кой да предположи, че от безспорен лидер изведнъж ще се превъплъти в непохватната вещица Милдред Хъбъл? За сериала Бела Рамзи дори печели отличие в детските награди на Британската академия.

Бела Рамзи
"Игра на тронове" безспорно отвори пътя на Бела Рамзи към славата

Оказва се обаче, че като повечето хора, навлезли на крехка възраст в тази конкурентна среда, и тя се бори със собствени демони. През 2020 година Бела съобщи три сезона по-късно, че се оттегля от The Worst Witch, и призова последователите си да направят психичното си здраве приоритет. Към момента вече е известно, че е била диагностицирана с анорексия и 16-те седмици, които е прекарала далеч от дома си, докато е снимала сериала, определено не са помогнали. 

Но актрисата успява да поеме живота в ръцете си и въпреки че за кратко става част от още едно хитово фентъзи – His Dark Materials – в ролята на Анджелика, после опитва нещо ново. В сериала Becoming Elizabeth, фокусиращ се върху английската кралица Елизабет Тюдор, Рамзи е важна и разпознаваема историческа личност. Целта на бащата на персонажа ѝ Джейн Грей е да я омъжи за краля и тя е наясно с позицията си. 

The Worst Witch
С The Worst Witch Бела влезе и в света на вълшебствата

Бела често чува, че има “историческо лице”, затова не е учудващо, че участието ѝ в Catherine Called Birdy ѝ носи номинация от наградите “Изборът на критиците”. Филмът се развива в Средновековна Англия и разказва за момиче, което предизвиква доста главоболия на баща си, бунтувайки се срещу уредените бракове, които той ѝ предлага. Рамзи има много естествено чувство за хумор в истинския живот и комедията е още един шанс да го демонстрира, докато играе тепърва разбиращата света около себе си тийнейджърка. 

Съвсем логично скоро актрисата получава може би най-значимата си роля досега в The Last of Us. Адаптацията на играта от 2013 година, върху която са работили творческият ѝ директор Нийл Дръкман и създателят на “Чернобил” Крейг Мейзин, се оказва мащабен проект с приблизителен бюджет 100 милиона долара, 6 месеца подготовка и огромен екип. 

Бела Рамзи
Бела Рамзи в ролята на Ели в The Last of Us

Историята, която проследява, е следната: 20 години след унищожението на цивилизацията наемникът Джоул (Педро Паскал) трябва нелегално да изведе от карантинната зона 14-годишното момиче Ели (Бела Рамзи), което може да е ключът към спасението от смъртоносната пандемия. Докато двамата разчитат един на друг, платоничната им връзка става все по-силна, подобно на тази на Рамзи и Паскал, който не само е имал същото преживяване – участвал е в “Игра на тронове” – но и се е превърнал в нейна силна опора. 

Преди да получи главния персонаж Ели, стотици момичета и жени на възраст от 9 години до средата на 20-те си се явяват на прослушване. Независимо от трудната победа на Рамзи, ето я уловката: от много време феновете на видеоиграта си представят коя ще бъде тяхната Ели и Рамзи не влиза в сметката им. В резултат я заливат с хейт, който тя се изкушава да прочете, а тя самата не е убедена, че ще се справи, въпреки че усилено се подготвя, като гледа сцени от играта и овладява американския акцент (особено псувните). Но дори и най-големите скептици бяха опровергани. Доказателство е, че в рамките на 12 дни от премиерата на сериала, вече подновен за втори сезон, беше гледана от над 22 милиона зрители.

The Last of Us е повратен момент в кариерата ѝ и макар че още не е наясно какво ѝ предстои, засега Бела Рамзи заявява готовността си да бъде Ели колкото трябва. Няма съмнение обаче, че вече може да съперничи на актьори с по-голям опит и ще има да чуваме името ѝ, затова се надяваме да продължава да е смела, забавна и вярна на себе си като досегашните си персонажи. 

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар