Целият свят познава фентъзи поредиците на Дж. К. Роулинг („Хари Потър“ или момчето, което оживя), на Дж. Р.Р. Толкин („Властелинът на пръстените“), на Джордж Р.Р. Мартин („Песен за огън и лед“), но това са само малка част от всички великолепни фентъзи поредици, които съществуват в книжния свят.

Ако обичате да четете фентъзи, вероятно постоянно сте в търсене на следващото завладяващо приключение из странни, любопитни, магически и невероятни светове, които да ви запленят с чудесата, интригите, завръзките и заплетените си сюжети. Ние сме подбрали няколко не дотолкова известни, но също така интересни фентъзи поредици, с които да запълните скучните часове и да ги преобразите в пътешествие из необятни светове.

Поредиците на Робин Хоб

Робин Хоб има няколко фентъзи поредици, сред които са „Придворният убиец“, „Сага за живите кораби“, „Шутът и убиецът“, „Фиц и Шута“ и още няколко. „Сага за живите кораби“ ни разказва пленителна история в един завладяващ и огромен свят, в който от специално дърво се изработват кораби, които оживяват след като трети поред техен собственик умре на палубата им. Но, както се очаква, нещата силно се объркват, когато се наместват алчни роднини, робовладетелци, една непокорна жена, млад жрец, обречен да изпълнява волята на баща си, и неколцина пирати, които градят своята империя. „Придворният убиец“, „Шутът и убиецът“ и „Фиц и Шута“ ни разказват историята на едно кралско копеле, станало убиец в името на краля. Фицрицарин, чиято история проследяваме от детството до възрастта, владее кралската магия, но владее и една още по-опасна магия, заради която може да загуби живота си. Той се сприятелява с местния Шут, който ще се окаже нещо повече, отколкото предполагаме в началото. Тяхното приятелство ще премине през много изпитания, през чудати приключения и борба за оцеляване.

„Светът на диска“, Тери Пратчет

Тери Пратчет

Незабравимият Тери Пратчет ни остави една ярка следа в света на фентъзито и, по-точно, в света на хумористичното фентъзи. „Светът на диска“ ви гарантира невероятни приключения из странния свят, в който четири слона носят дископодобния свят, стъпили на гърба на гигантска костенурка. Хуморът на Пратчет ни говори с уникалния си глас и ни завладява, омайва главите ни и ни кара да искаме да прочетем само още една страница, поне още една, докато неусетно сме останали будни до сутринта, за да дочетем уникалните приключения, пред които са били изправени героите на книгите му. Определено си заслужава да се впуснете в невероятния Свят на диска и да усетите неговата неугасваща магия.

„Митични приключения“, Робърт Асприн

Робърт Асприн

Ако обичате Пратчет, тогава ще откриете нов любим автор в лицето на Робърт Асприн, който също е писател на хумористично фентъзи. Неговата поредица „Митични приключения“ ни разказва историята на Скийп – кандидат крадец, който се учи как да стане магьосник под опеката на демон, останал без силите си, докато се опитва да се измъкне от десетките каши, в които се забърква, включително изправянето пред могъщ магьосник, воюването с неизброима армия, сядането на кралския престол и справянето с мафиотски организации. Робърт Асприн не ви оставя да скучаете нито за минута и постоянно забърква следващото митично приключение.

„Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, Рик Риърдън

Пърси Джаксън

Младият Пърси Джаксън, син на смъртна жена и гръцкия бог на океаните, Посейдон, ще трябва да се изправи пред съдбата си, да поеме на раменете си огромни отговорности, да се пребори с богове и герои, да спаси света и същевременно да опази себе си и другарите си. Невръстният Джаксън, проблемно дете с хиперактивност и дефицит на вниманието, изключено от безброй училища, най-сетне ще намери мястото си в света на децата на боговете, заминавайки за „Лагера на нечистокръвните“, но ще се окаже изправен пред многобройни предизвикателства, които ще ви държат в напрежение през цялото време. Хапането на устни е позволено, но не е препоръчително.

„Землемория“, Урсула ЛеГуин

Землемория

Землемория е класическа фентъзи поредица, която е със силно философски характер и поставя сложни въпроси, касаещи етиката, епистемологията, психологията и метафизиката на човечеството. Ще надникнем в един уникален свят с невероятни герои, ще се запознаем с Гед Ястреба, който е крайно различен магьосник от типичните за жанра, ще поемем на едно удивително приключение в един от най-красивите и добре създадени фентъзи светове в жанра.

„Колелото на времето“, Робърт Джордан и Брандън Сандерсън

Колелото на времето

Удивителна поредица, която е сред най-обичаните във фентъзи света. Тя ни представя историята на един Прероден Дракон, когото съдбата е предопределила за унищожител на света, за да го спаси от Тъмния, който иска да спре въртенето на Колелото. В поредицата ще се запознаете с една от най-богатите и сложни магически системи в света. Това епично и многотомно фентъзи ще завладее ума ви и ще ви накара да го изчетете на един дъх.

„Малазанска книга на мъртвите“, Стивън Ериксън

Малазанска книга на мъртвите

Стивън Ериксън е канадски писател, чиято поредица „Малазанска книга на мъртвите“ е смятана за най-мащабната комерсиално успешна фентъзи серия в света. Състои се от десет тома, които ни разказват историята за Малазанската империя, многобройните интриги и свирепи схватки, които се разразяват в нея. Ще се срещнете с много герои – от обикновени редови воиници до древни раси и мистични богове. Разрушителни сблъсъци, удивителни герои, наситени с емоция сцени – всичко това ще се разкрие пред вас в чудния и безкрайно реалистичен Малазански свят.

„Тъмната кула“, Стивън Кинг

Тъмната кула

Кинг е добре познат писател на хорър книги, пожънал небивали успехи, но много негови почитатели дори не знаят, че той пише и различни по жанр истории, сред които е и фентъзи поредицата му „Тъмната кула“, която той определя за своя магнум опус. Тъмната кула е историята на Роланд Стрелеца, символ на екзалтиращия романтизъм, и неговия ка-тет, състоящ се от бивш хероинов наркоман, инвалидизирана чернокожа с раздвоение на личността и едно момче, което вярва, че „има и други светове освен този“. Те заедно ще се сблъскат с дългия път към тайнствената Тъмна кула. Поредицата съчетава мистицизъм, романтизъм и борбеност в един постапокалиптичен свят, в който Роланд е Последният Стрелец, а неговият ка-тет – последната му надежда. Дали ще успеят да достигнат заветната Тъмна кула – предстои да разберете, но едно е ясно – поредицата ще развълнува много читателски сърца и определено заслужава мястото си сред най-добрите фентъзи поредици.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар