Игра на тронове вече е история, но HBO има ново асо в своя ръкав. Това е новият сериал "Тъмните му материи" (His Dark Materials), базиран върху едноименната фентъзи трилогия на Филип Пулман. Книгите на британския автор са абсолютен бестселър, като бе въпрос на време те да се превърнат в ново касово шоу на някой от големите играчи в бизнеса.

HBO определено увеличи интереса към новия си проект, пускайки първи тийзър на продукцията. Сериалът видимо е с висок бюджет и би трябвало да задоволи жаждата на зрителите към нови фентъзи преживявания след финала на "троновете". Имайки предвид качеството на историята, написана от Филип Пулман, то и тук приключенията би трябвало да бъдат на ниво. "Тъмните му материи" е съвместна продукция на HBO и BBC. Премиерата на сериала се очаква "скоро", но точен момент не се посочва.

Първият сезон на шоуто ще бъде в осем епизода, а вече имаме и новина - сериалът е подновен за втори сезон, макар и първият все още да не е дебютирал. Явно неговите създатели са се справили добре, щом са получили подобно доверие.

Тъмните му материи
"Тъмните му материи" (HBO/BBC)

Това е първа адаптация на книгите под формата на сериал, но не и първа изобщо. През 2007 година първата книга е направена на филм - "Златният компас". Сега в сериала участие взимат имена като Джеймс МакАвой, Рут Уилсън, Дафне Кийн, Кларк Питърс и Лин-Мануел Миранда.

Но какво точно представлява "Тъмните му материи"?

Фентъзи сагата на Филип Пулман разказва за алтернативни вселени, паралелни на нашите и населявани от различни създания. Историята проследява приключенията на две деца - Лира Белакуа и Уил Пари, които съзряват, преминавайки през различни изпитания. В своето писане Филип Пулман смесва различни концепции, създавайки един изключителен микс между физика, философия и теология. Важна част от цялостния сюжет е и загадъчният Прах, който може да обедени вселените, но може и да ги унищожи.

Тъмните му материи
"Тъмните му материи" (HBO/BBC)

Сериалът е считан за една от най-скъпите продукции в историята на британската телевизия. Това е видно и от първия тийзър на продукцията, от който ясно личи, че в направата на шоуто са вложени много средства. Само погледнете тази мечка.

Романите на Филип Пулман са издадени в повече от 40 държави. Поредицата е една от най-успешните в историята на фентъзи жанра. Остава да видим как са се справили HBO и BBC с екранизацията. Определено очакванията са огромни.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар