01:23 часа на 26 април 1986 година. Това е точният момент, в който се стига до едно от най-големите бедствия в новата история на човечеството - експлозията в Чернобилската атомна електроцентрала. Четвърти реактор на централата избухва по време на учение на персонала, което води до най-голямата авария в историята на ядрената енергетика, редом с тази в японската АЕЦ "Фукушима".

Преди една седмица имахме възможността да гледаме пилотния епизод на минисериите "Чернобил" на HBO. Режисиран от Крейг Мейзин, сериалът в пет епизода проследява самия момент на експлозията, последвалите критични часове и последствията от аварията. В момента продукцията има рейтинг от 9.5 в IMDb, което говори само по себе си.

Чернобил
"Чернобил"

Дебютният епизод на сериала ни въвежда по един въздействащ начин в цялото приключение, което предстои да проследим. Цялата пилотна серия е фокусирана върху първите няколко часа на аварията. Виждаме как реагират хората, които по това време са начело на екипа, както и онези, които тепърва трябва да взимат важни политически решения. Надникваме и към обикновените хора от градчето Припят, които, за съжаление, не осъзнават сериозността на положението и не могат да вземат адекватни мерки за себе си и своите близки.

 

Всъщност, един от основните сюжетни мотиви в първия епизод, е именно реакцията на отговорните фигури в първите часове на трагедията. Версията на сериала ни предоставя едно плашещо и престъпно пренебрежение спрямо ситуацията, което, някои биха казали, е често използван политически лост в държавите с подобна тоталитарна система. Тук човешкият живот не е поставен на първо място, а интересите на партията надвишават тези на хората. При други от героите в сериала, както ще видите, неглижирането на ситуацията е по-скоро плод на некомпетентност, отколкото на политическа агенда.

Чернобил
"Чернобил"

Очакваме в следващите си епизоди "Чернобил" да се разгърне по посока високите политически етажи в някогашен СССР, показвайки ни как ръководните фактори в страната опитват да овладеят ситуацията. Редом с това обаче, сериалът ни показва и болката на обикновения човек, независимо дали говорим за работниците в централата или придошлите впоследствие пожарникари.

Един от най-силните моменти в първата серия е именно реакцията на жителите на Припят, наблюдаващи отдалеч бушуващия огън в централата. Те не знаят какво точно се случва, мислейки се, че става дума за най-обикновен инцидент, незастрашаващ живота им по никакъв начин. Мъже, жени и деца, които на следващия ден ще продължат да живеят постарому, без да знаят, че с всяка една минута високите нива на радиация "изпиват" живота от тях.

Чернобил
"Чернобил"

Поне засега, "Чернобил" оправдава очакванията до най-голяма степен. Сериалът ни позволява да се върнем назад в годините и да усетим атмосферата на едно изключително бедствие, белязало живота на твърде много хора и до ден днешен. Както вече споменахме, голяма част от случващото се до края на продукцията ще бъде политика. Поради това ще завършим с един цитат, с който сериалът практически започва - "Каква е цената на лъжите? Не е, че ще им повярваме. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, ще престанем да разпознаваме истината."

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар