От 25 май до 17 юни в София ще се проведе изложба на световноизвестния фотограф Стив МакКъри, като някои от най-добрите му попадения зад обектива ще бъдат показани пред българските любители в в столичната галерия VIVACOM Art Hall.

Стив МакКъри е роден през 1950 години във Филаделфия, а с времето налага името си сред най-добрите в професията. Несъмнено най-емблематичната фотография на МакКъри е т.нар. Афганистанско момиче, което той успява да заснеме през вече далечната 1984 година.

Година по-късно - през 1985, красивото зеленооко момиче се появява на корицата на National Geographic, а успехът на въпросната снимка съвсем изстрелва Стив МакКъри в стратосферата. Отзивите за фотографията са страхотни, като снимката дори е сравнена с най-голямата класика на изкуството "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. Момичето от Афганистан е наречено "първата Мона Лиза на Третия свят".

През 2002 година въпросната девойка е най-сетне и идентифицирана. Оказва се, че нейното име е Шарбат Гула. Историята й не е кой знае колко по-различна от тази на много нейни сънародници - докато Съветския съюз поддържа окупация на територията на Афганистан, Шарбат пребивава със статут на бежанец в съседен Пакистан. Именно тогава тя позира и пред обектива на Стив МакКъри.

Зеленооката Шарбат обаче не е единственият кадър на Стив МакКъри, който добива световна популярност. Всъщност има не малко такива. Американецът има навика да посещава райони, разтърсени от военни действия, като в това число влизат Иран, Ирак, Ливан, Камбоджа, Филипините и Войната в Залива.

Малко дете от Мали застава пред обектива на МакКъри
Малко дете от Мали застава пред обектива на МакКъри

По време на кариерата си Стив МакКъри печели множесто награди и отличия, включително и това за фотограф на годината, присъдено му от National Press Photographers Association. През същата година той грабва и безпрецедентните четири първи места в конкурса World Press Photo.

Спокойно можем да заявим, че изложбата на Стив МакКъри в столичната VIVACOM Art Hall е едно прекрасно събитие от културния живот на българската столица, като горещо ви препоръчваме да не го изпускате. Определено има какво да видите. Огромна част от работата на МакКъри можете да разгледате на неговия официален уебсайт, а междувременно ние също ще ви предложим някои от най-добрите му попадения.

4

5

6

7

8

9

10

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар