Ивелин Илиев е един от най-разпознаваемите сватбени фотографи у нас. През 2020 г. той попада в Топ 20 най-добрите професионалисти в света в класацията на международната организация FEARLESS. Шест от неговите снимки получават и награди от същата организация. Самият Ивелин споделя, че със сватбената фотография "е открил мисията в своя живот". Чувства се силно повлиян от испанската школа в този бранш, като самият той прекарва дълго време на Иберийския полуостров. Ето какво сподели Ивелин Илиев в интервю за VIBES:

Иво, какво е да си сватбен фотограф? 

Да си сватбен фотограф е трудно. Отстрани всичко изглежда красиво и интересно, но това е една отговорна работа. Запознаваш се с много нови хора, снимаш на различни места, съпреживяваш щастието на младоженците и близките им. Но е отговорно, защото хората са ти гласували доверие да запечаташ един от най-важните дни в живота им. Трябва да си съсредоточен, за да не изпуснеш най-емоционалните моменти и да ги заснемеш по най-артистичния начин.

Снимка: Ивелин Илиев

Кои са най-важните неща, които трябва да имаш предвид, когато пред теб има живи човешки същества?

Трябва да ги уважаваме като личности, да се съобразяваме с техните чувства. Необходимо е да сме малко психолози, за да ги предразположим, да се отпуснат и да се отдадат на емоциите си. Когато се налага разказвам вицове, младоженците трябва да се чувстват свободно и сигурно със своя фотограф, а не да се притесняват от него.

Какво е нужно за перфектната сватбена фотосесия?

В началото за мен беше от голямо значение мястото на снимките, тъй като винаги търсех перфектната композиция. След като промених концепцията си на работа, водещи за мен са уловените моменти. За това от голямо значение са младоженци, които не крият емоциите си.

Снимка: Ивелин Илиев

Какво обичаш да снимаш, когато не снимаш хора? Има ли нещо друго, което те вдъхновява по същия начин?

Другата ми голяма страст, освен сватбената фотография, е стрийт фотографията. Но винаги търся човешкото присъствие, така има живот в кадъра. А в момента обожавам да снимам дъщеря ми.

Кои са най-често допусканите грешки при снимането на сватби?

Повечето фотографи отдават голямо значение на фотосесията. Сватбата е цялостно събитие, което трябва да се документира равностойно, за да се разкаже история последователно. Това, което смятам за грешка и аз лично избягвам да правя, е да режисирам и да се намесвам. Фотографът е там да отрази събитието без да привлича вниманието върху себе си, да остане едва ли не незабележим, да търси своите моменти.

Снимка: Ивелин Илиев

Присъствал ли с на екстремна сватба? Коя беше най-вълнуващата част от нейното заснемане? 

Не съм присъствал все още на подводна или въздушна сватба. Но в почти всяка сватба съм имал екстремни ситуации. На път за Берлин, заради силна буря, самолетът кръжа около час без да може да кацне, а след това цяла нощ си чакахме багажа заради стачка на персонала. Катастрофирал съм по време на сватба, за щастие не сериозно. На друга пък, бащата на младоженеца беше катастрофирал, а личните карти бяха в него. Важното е да запазим самообладание, за да не притесняваме излишно младоженците.

Хората, които те познават, знаят, че си верен последовател и фен на Canon. Как избра точно този бранд и кога наистина се влюби в него? Има ли нещо, което го отличава от останалите брандове фотоапарати?

Canon ме намери преди няколко години в Испания. В магазина, в който бях отишъл да си купя камера, имаше само Canon и така си купих първия EOS 450D. Първото ми  влюбване беше в 5D Mark II, истинска бойна машина, страхотна камера за времето си! 

След това го замених с 5D Mark III, последва смяна на системата с безогледална такава в лицето на  EOS R, а истински се влюбих в EOS R6. 

Canon винаги се отличава от останалите марки, няма да говоря за миналото, защото на дневен ред са безогледалните системи. За мен най-удобен и стабилен захват, както и правилна подредба на функционалните бутони, има в EOS R системата, да не говорим за програмируемия пръстен в обективите RF. Тук вече лявата ръка влиза в работния процес и ми дава голяма бързина, която е от значение в работа ми. А фокусната система? Често се шегувам, че още не съм вдигнал камерата и фокуса е там, където трябва. Как да не обичаш  Canon!

Какво означава да си част от Поколението R във вълнуващия и красив свят на фотографията?

Първо, за мен е чест да съм сред толкова талантливи колеги, част от Поколението R и се радвам, че растем и ставаме все повече. Поколението R означава, че съм на прав път в развитието си и ме вдъхновява да се трудя здраво и влагам всичко от себе си. Успехът никога не закъснява и винаги идва, когато си готов за него. Също е и отговорността.

Твой цитат е, че камерата ти “събужда творчеството” у теб. Какво имаш предвид под това?

Определено събужда творчеството! Вече споделих на няколко места, че тази година намерих вдъхновение в EOS R6. Този безупречен автофокус ме освобождава от мислите за техническата част и ми позволява да се съсредоточа върху търсенето на момента. Дава ми сигурност, че каквото и да случи пред мен, ще го имам запечатано.  Както и тази стабилизация на изображението - постоянно те предизвиква да експериментираш и те кара да бъдеш по-креативен.

Снимка: Ивелин Илиев

Всеки, който поне малко разбира от фотография, отлично знае, че обективите са от съществено значение за качеството на кадрите. Ти използваш основно два обектива. Защо?

Винаги снимам с Canon EF 85mm и RF 35mm. Те са ми любимите. Тези два обектива, с две тела EOS R и EOS R6 закачени на мен. Както се казва, човек и добре да живее, започва да снима с твърди обективи. Шегата на страна, това са фокусните разстояния, които перфектно пасват на  моя стил и начин на работа, а качествата, които притежават отговарят на изискванията ми. В работата си не мога да правя компромиси и да рискувам доверието на клиентите си, затова използвам надеждна и качествена техника. 

Снимка: Ивелин Илиев

Кои кадри въздействат повече черно-белите или цветните?

Известно е, че съм голям любител на черно-бялата фотография. Това за мен са фотографии с душа и емоция. В тях „цветовете“ са основното, което зрителя вижда. Нищо друго не разконцентрира вниманието му. Досега не съм се осмелявал да издам цяла сватба в черно-бяло, но ще съм изключително щастлив ако ме потърсят младоженци именно затова.

Снимка: Ивелин Илиев

Изброй ни три неща, които все още не си снимал, но мечтаеш да го сториш?

Мечтата ми е да снимам сватби в различни краища на света, да съм част от ритуали на различни култури и традиции. Мечтая да имам и много свободно време за любимата си улична фотография. Имам идеи и за няколко лични проекти, надявам се скоро пандемията да бъде в историята, за да мога да ги осъществя.

Снимка: Ивелин Илиев

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар