Игра на светлината. Изкуство в забележителна форма. Реална. Такава, каквато можеш да докоснеш. Изкуство, предназначено за теб самия. Разкриващо твоя вътрешен свят и окъпващо го в светлина. Истинска. ЛАМПИТЕ на Николай Табаков са забележителни творения, които трябва да бъдат видени, а след това и разказани. Затова се срещаме с техния създател - човекът, който най-добре може да опише своите произведения. Да бъде светлина!

Кой е човекът, който поставя основите на ЛАМПИТЕ? Какво Ви вдъхнови за това начинание?

Казвам се Николай Табаков, музикант, артист на свободна практика (усмихва се)! Вдъхновиха ме няколко традиционни марокански лампи, които видях преди 10 години. Хареса ми простотата на изпълнение и ефектът, който предизвикват.

Защо точно лампи? Как Ви хрумна тази интересна идея?

От почти 12-13 години се занимавам със светлина, преди Лампите работех в едно ателие за ръчно правени свещи и там, в това ателие, видях тези марокански лампи и казах: „И аз мога да направя нещо такова“, но всъщност мина една година от тези мои думи до първата лампа.

После на шега опитах как ще станат, рамките станаха много интересни, но не исках да копирам мароканските лампи и затова около половин година мислех как да станат моите Лампи и така ги измислих Лампите. Около две години ми отне да стигна до идеята за моя си стил за правене на Лампи.

Какви са „сюжетите“ на лампите? Имате ли любим дизайн?

Сюжетите за всякакви, човешката фантазия е безпределно поле и аз се възползвам максимално от нея (усмихва се)! Моите любими Лампи са „кривите” Лампи, тези без конкретна форма, които започвам, без да знам как ще свършат и завършвам, без да знам как съм ги започнал, Лампи, които правв на един дъх. Такива Лампи харесвам аз!

Изработвате ли модели по поръчка?

Голяма част от Лампите, които правя, са по поръчка, защото само аз мога да направя Лампа, примерно с калинка или пък с бухал (усмихва се). Ако отидете в магазин за осветителни тела и поискате лампа със синя калинка, те ще ви кажат, имаме това, което имаме и най-вероятно няма да намерите това, което търсите. А аз мога да направя всякаква Лампа (усмихва се).

Предложете ни идеи за три специални повода: сватба, бебе и рожден ден.

Идеите винаги са индивидуални, защото хората, за които са предназначени Лампите, са различни. При моите Лампи всичко е 100% лично. За сватба бих предложил Лампа, която изписва имената на младоженците. За бебешка Лампа бих предложил детски мотиви с едни приказни къщурки.

А имате ли стратегия как да помагате на клиентите, които не са сигурни какво точно търсят?

Винаги обсъждаме с клиентите дизайна на Лампите, вече казах, че 100% е лично и обсъждането е част от персонализирането на Лампата.

Къде можем да открием творенията Ви?

Отскоро имам ателие в София, намира се на ул. „Кракра“ 2а, на входа на младежки дом „Средец“. Мои Лампи в галерии и магазини не могат да се намерят, малка екстравагантност от моя страна, държа да познавам лично хората, които имат мои Лампи (усмихва се).

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар