Терминът “Upcycling” все повече навлиза в ежедневния ни език и си търси подходящи преводи, но какъв всъщност е смисълът му? Upcycling е рециклирането, което повишава стойността на употребения продукт, обратно на downcycling, при което се произвежда продукт с по-ниска стойност. Рециклирането често се състои в разграждане на даден продукт до основните му компоненти, като плата в най-добрия случай може да се развлакни до нишки, но те са с по-ниско качество от суровите такива. 

Upcycling е креативен процес на надграждане, при който отпадъкът се възприема като ресурс. При този метод материалите се претворяват в изделия с по-висока стойност и качество. Така самите материи получават по-дълъг живот, затова и е предпочитан подход в рециклирането на непотребни вече дрехи. 

Процесът на създаване на костюмите за спектакъла "ЗАЕК" е ярък пример за успешното прилагане на Upcycling в изкуството, придавайки добавена стойност и на посланието. "ЗАЕК" е проект, който съчетава елементи от съвременното изкуство и българския фолклор в уникален танцов спектакъл. Чрез изразните средства на танца, хореографът Стефани Хаджийска, разкрива и изследва ритуалите, бележещи прехода от юношеството към зрелостта, в рамките на българските традиции и бит.

Upcycling

В света на изкуството и модата нестандартното партньорство между артисти и компании, като TexCycle, която оползотворява ненужен текстил, открива нови възможности за създаване на уникални облекла. Те същевременно впечатляват с дизайна си и предават посланието за екологична отговорност. 

Дизайнерът на костюмите Мая Матева споделя, че в работата си често залага на устойчивата мода, като премоделира съществуващи артикули или създава стайлинги, включващи дрехи втора употреба. Според нея този подход, освен че е изключително креативен е по-близък до естествения ни начин на обличане, тъй като в ежедневието си съчетаваме нови дрехи и аксесоари с такива, които притежаваме от години или са наследени и така формираме личния си стил. 

Това е и нейната мотивация да избере да партнира с TexCycle за набавянето на материали и създаване на костюми за спектакъла. Създадена по този начин, всяка визия не само обогатява артистичното оформление, но и акцентира върху екологичния подход към модата.

Upcycling

Ефективността на събирането, сортирането и удължаването на живота на непотребните дрехи зависи до голяма степен от промените в навиците на потребителите и налага тяхното адекватно насърчаване и информиране. TexCycle Eco Academy организира дейности за повишаване на обществената осведоменост относно въздействието на текстилните отпадъци върху околната среда. TexCycle разработи и Eко Калкулатор, който позволява на всеки да разбере какви ресурси спестява, когато отделя дрехите си от битовите отпадъци.

Друг завладяващ и оригинален начин, чрез който широката общественост може да получи полезна информация за пътя на текстила и възможностите за повторното му използване е сътрудничеството на бизнеса с дизайнери и артисти, които прилагат методите на Upcycling в своето изкуство.

Костюмите от статията и танцовият спектакъл "ЗАЕК" можете да видите отново на 10ти ноември и 4ти декември в Зала 2 на Топлоцентрала, София.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар