Преди всичко останало, „Вечните“ е кино изживяване, което трябва да бъде гледано на голям екран. Стилът на Клои Жао е повече от осезаем - нещо, което видяхме и в Земя на номади. Това не е поредният супергеройски филм, а история, обхващаща векове.

„Вечните“ не просто е най-красивият MCU филм, а и един от най-възхитително изглеждащите такива по принцип. Снимано е на реални локации, визуално почти всяка една сцена e изкуство и мехлем за очите.

Космически актьорски състав

Вечните

„Вечните“ е и филмът с най-разнообразен актьорски състав, който някога сме виждали в Marvel вселената. От „Пазители на Галактиката“ (2014) не сме получавали изцяло нов отбор от герои до този момент… Всеки един от тях е базиран на легенди от различни култури - уместно, съдейки по разнообразния актьорски състав.

Всички имат различни и интересни сили, които също така са изобразени много креативно. Аяк (Салма Хайек) е техният водач в рамките на филма, която може да комуникира с Небесните, за които ще отделя повече внимание след малко.

Икарис (Ричард Маден) и Серсея (Джема Чан) са персонажите, които имат най-много екранно време в рамките на филма, за което има причина. В ролята на Тина влиза Анджелина Джоли, която противно на повечето филми, в които е участвала, не е главно действащо лице, но е едно от най-разпознаваемите и се вписва чудесно в отбора. Маккари (Лорън Ридлоф) е спийдстъра в отбора. Без да навлизам в детайли, всеки се усмихва широко щом види спийдстър на екран, а нейния персонаж е един от най-интересните поради ред причини.

Кумейл Нанджиани, влизащ в ролята на Кинго и Брайън Тайри Хенри - Фастос са персонажите, които ще бъдат най-забавни за масовата аудитория. Освен забавни обаче са и не по-малко силни, а говорейки за сила, трябва да споменем може би най-силният физически сред тях. Гилгамеш (Дон Лий) е грубата сила на отбора, която той използва невероятно умело. Колкото и корав да изглежда отвън, той е най-милият по душа. В ролята на Спрайт влиза Лиа Макхю, но не се залъгвайте по това, че е дете. Последно, но не на последно място, трябва да споменем и Друиг (Бари Киогън), който благодарение на актьорската си игра прави изобразявания от него персонаж един най-интересните в отбора.

Макар и някои да са на фокус повече от други, никой не се усеща като дете на резервна скамейка, понеже всеки излиза на преден план в даден момент. Всички те са разпръснати по света, като някои от тях не са се виждали от хиляди години, но реално те са едно голямо "супер семейство". Защо не сме ги виждали досега? Защо не помогнаха в битката срещу Танос? Все неща, които бяха загатнати в трейлърите, но филмът обяснява достатъчно подробно.

Силите им са разнообразни, но източникът е един…

Небесните

Вечните

Небесните са космическите създания, които са дали сили на Вечните и Девиантите (злодеите във филма, които са причината Вечните да излязат от сенките). Те са неутрални - нито са добри, нито са лоши, но имат силата да унищожават планети. Те са с впечатляващи размери и филмът ще ви го покаже по най-добрия възможен начин. Ще се почувствате изключително малки, гледайки някои от сцените.

Цялата тази нова митология, която „Вечните“ инжектира в Marvel вселената е изключително интересна и мащабна. Със сигурност общата картинка се променя драстично и бъдещите филми ще го докажат.

Не за първи път обаче чуваме за тях…

вечните

Още в „Пазители на Галактиката“ (2014), Колекторът ни загатна за тяхната сила, а в продължението от 2017 разбрахме, че Его (бащата на Питър Куил) е такъв "Small-G god" по негови думи.

Отношения

вечните

Освен глобалната заплахата, която трябва да спрат в рамките на седем дни, това което прави филмът голям, но също така и личен, са отношенията между персонажите. Икарис и Серсея делят обща история помежду си датираща от хилядолетия и филмът го отразява подобаващо. Дали обаче те са двойка в настоящето? Тина и Гилгамеш са други персонажи, които се разбират доста добре в рамките на филма поради различни причини.

Фастос има семейство, а Кинго се изживява като успешен актьор, но спокойствието им ще бъде нарушено. Всички те, макар и изключително различни като характери и сили, са едно голямо семейство, което тепърва ще заяви присъствието си в комиксовата вселена, макар и реално да съществуват преди всички останали.

Вселената се променя

Marvel

Препратките към „Отмъстителите“ не са една или две в рамките на филма. Някои са повече от ясни, със споменаването на конкретни имена, други са по-криптирани и тенденциозно вмъкнати в някои от кадрите, но също толкова приятни за феновете. Сред най-забавните части във филма са моментите, в които персонажите водят дискусии за вече познатите ни герои. Макар и да не са били активни, Вечните знаят предостатъчно за Отмъстителите.

Със сигурност скалата на силите в MCU ще бъде променена след появата им и ще бъде още по-интересно, когато видим срещата на дадени персонажи за първи път, а това неимоверно ще се случи. Комиксовите фенове знаят, че определени персонажи от отбора на Вечните са и членове на Отмъстителите. 

Четвъртата фаза на MCU се е фокусирала над изграждането и представянето на нови персонажи. „Вечните“ също така добавят и доста митология, която ще се превърне в повратна точка за цялата вселена.

Да смениш едно острие за друго…

вечните

Джон Сноу? Не, макар и срещата му с Ричард Мадън да навява известни спомени. Кит Харингтън има малка, но същевременно важна роля. Персонажът му не е част от семейството на Вечните. Той се казва Дейн Уитман и работи в исторически музей. На хартия надали звучи особено интересно, но всичко с времето си. 

Няма да издавам подробности, но ще видим персонажът му и на други места и тогава няма да бъде само историк… Далеч в родословното му дърво се случват „интересни“ неща, които биват загатнати във филма, но ще видим цялостното разплитане на персонажа в бъдеще.

Генетичен код

Вечните

Най-запалените фенове знаят, че Танос и Вечните имат своите допирни точки. Може би се чудите какви? В комиксите Танос е наполовина Вечен, тъй като притежава техния ген, но е и наполовина Девиант, което пък обяснява разпознаваемият му външен вид. Някои биха казали, че е взел най-доброто от двата гена?

Събитията от „Вечните“ се развиват в няколко времеви периода, като тези от настоящето се случват горе-долу по същото време с тези от Спайдър-Мен: Далече от дома, това обяснява и неколкократните споменавания на Танос в рамките на филма.

Извън формулата

Вечните

„Вечните“ е най-красивият, но и различен MCU филм, който вселената ни е предлагала до този момент. Дълго време масово хората казват, че филмите са еднообразни и са създадени по формула, което до известна степен е така, но е една успешна формула, която всеки иска да копира без успех до този момент.

От кинематографична гледна точка, филмът може да служи за пример. Митологията е огромна с всички нови и непознати за повечето хора персонажи. Казвам за повечето, защото някои хора не само ги виждат, а и чуват за първи път. Всеки един "блести" по някакъв начин в рамките на филма, някои повече от други и със сигурност появата им в тази вселена ще промени курса на MCU в бъдеще. 

Историята е интересна, ако се потопиш в нея, но е доста разпиляна особено в началото. Експозицията е много дори и за филм над два часа и половина и това е осезаемо. Цялостното представяне на силите на отделните персонажи изглежда върховно, същото важи и за битките, особено тези с участието на дадени лица. Отношенията между тях правят филма голям, но също така и личен. Екшънът и ефектите са завършващ щрих, но какъв щрих! Обратите са налице, някои предвидими, други - не. Със сигурност обаче Клои Жао поставя сериозен печат върху филмовата вселена, която продължава да расте. 

Засегнати са някои проблеми от реалния свят, които доста хора ще оценят, но и доста ще приемат като пропаганда. Лично аз нямах проблем с това, тъй като не е навряно в лицето ми. Проблемът е по-скоро във възприятията на всеки един от нас. Бих казал, че това е един от най-зрелите MCU филми.

Понякога дори не се усеща като комиксов филм, а като красив и мащабен такъв, който със сигурност те оставя замислен.

Палитрата от цветове използвана във филма, невероятната музика на Рамин Джавади и детайлните костюми на всички персонажи, могат да породят единствено широка усмивка за вниманието към детайла, което е отделено.

Към неща, които мога да отбележа като минуси, е липсата на ясно изразен злодей. Някои от членовете на супер отбора са изградени по-добре от други, което е разбираемо при положение, че имаме цели десет нови героя, които виждаме за първи път и е нормално не всеки да получи еднакво екранно време. Темпото, с което се движи филмът е странно, историята прескача от един период в друг една идея повече от желаното и предполагам, че това ще бъде объркващо за масовата аудитория. Разбирам, че групата е разпръсната по света в началото на филма, но не съм сигурен как ще бъде възприето прескачането от минало в настояще и обратно. Доста от критиките към филма обаче са свързани с нещо съвсем различно и по мое мнение незаслужено. Към момента „Вечните“ е най-слабо оцененият MCU филм, на база оценките на критиците и това е свързано главно с разпиляната история и още нещо, което не би трябвало да афектира хората през 2021 година. Препоръчвам ви да не се влияете от целенасочения хейт, а да гледате с широко отворени очи по-голямата картинка. Много хора ще харесат филма и ще намерят куп причини затова, но ще има и такива, които няма да са сред най-очарованите. Със сигурност най-новото попълнение в Marvel вселената прави нещо различно и го прави добре, щом успява да разедини хорското мнение.

„Вечните“ е един от най-важните филми за бъдещето на франчайза и ще разберете защо. Не е най-добрият, но е повече от красив, смел и успешно поет риск, който ще се отплати през следващите години.

Относно кредит сцените…и двете са важни и двете ще ви харесат, но едната ще подпали седалките на най-запалените фенове.

Декември е запазен за Спайдър-Мен

На 17 декември ще видим и последния филм за тази година от Marvel вселената, а именно „Спайдър-Мен: Няма път към дома“. Феновете на известния комиксов персонаж нямат търпение да видят как ще се справи с немалкото проблеми, които има на главата си, включващи разкритието на самоличността му и отварянето на мултивселената, но също така чакат да видят дългоочакваната поява на най-известните злодеи на Спайди от далечното минало.


Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

1 коментар

 1. Приятелю, не мисля че си на щат в Марвел.... но много МЕД изливаш тук.
  1. Да филма е добър.... става.
  2.Красив?!?!? - сериозно ли? нормални ефекти, нищо особено като музика, костюмите 🙂 детаилни... как ли не...
  3. Сюжет - сапунен сериал с продулжения до безкрай...
  4. Не съм убеден че явното демонстриране на ПЕДЕРАСТИЯ или както е модерно да се казва ХОМОСЕКСУАЛНОСТ е НОРМАЛНО! - то вече май всеки психопат или перверзник е с ПРАВА и е достоен за отразяване.... ейййй нямат спирачки тези болни твари...
  5. През целия "филм" само лиготия и "чувства" на фона на "митология" ми, не е добре...
  6. Липсата на Свежи Идеи си личи точно по този различен и не адекватен аранжимент на история и митология...
  7 Ефекти.... нищо по-различно от обичайното ... светкащи кръгове (в Д-р Стрендж ги видяхме доста ясно... грохот, тътен и тн... ми то това не са ефекти а нормален фон.
  8. Кой кого обича тука в тая сапунка че доста ме объркаха ( за педера расбрахме всички) едната го обичала, другата също третата не остава по-назад ... Братле Гледай си малката Булка и не се лигави да се правищ на филмов КАПАЦИТЕТ!
  Текстурите са на Пкасо от периода му с кръгчетата ( лесно се заблуждават хора които си мислят, че ако е златни и лъскаво не е кръгче а детаил ')
  Хайде стига от мен че ми писна загубих си 2,5 часа с тая БОЗА
  А за теб.... надявам се да си носиш лигавник, че там по-горе яко си се олял с суперлативите...

Напишете коментар