Отново е това време от годината, в което градусите се покачват и Холивуд ни залива с хитови заглавия. Днес ще си говорим за "Спайдър-мен: Далече от дома" - 23-ият филм във вселената на Marvel или иначе казано, първият филм след огромния "Отмъстителите: Краят" е факт. Така официално слагаме края на Инфинити Сагата, която започна с  "Железният Човек" през далечната вече 2008 година.

Филмът е всичко, което можеш да очакваш и всичко, което не можеш, тоест качествен. Най-краткото описание, което мога да дам, е "необходимата глътка свеж въздух" след събитията от "Отмъстителите: Краят".

Много хора имаха проблем с тийн елемента в 'Спайдър-мен: Завръщане у дома" и в общи линии мога да разбера защо, но лично аз нямам особено голям проблем с това, тъй като го считам за нормално. Целевата аудитория на филмите за Спайди, освен комиксовите фенове, са главно подрастващите. Признайте си... всеки е искал да влезе в костюма на сърцатия герой. След тази вметка, сами можете да се досетите, че в "Далече от дома" има още от това и ще продължава да го има и в следващите филми.

спайдър-мен

Историята е съвсем обикновена, но в същото време е доста комплексна и точно това винаги е било част от премеждията на Спайди. Читателите на "шарени списания" ще бъдат една идея по-подготвени за случващото се, останалите може да останат изненадани, да са в шок или просто да не са разбрали, запленени от иначе очаквано добрите визуални ефекти.

Говорейки за ефектите, филмът притежава едни от най-добрите визуализации, за които можете да се сетите. Като дългогодишен читател на комикси, никога не съм си представял, че един ден ще видя някои от сцените на голям екран, но да говоря за нещо, което трябва да се види, е нищо друго освен сладки приказки и разтягане на локуми. Гледайте и вижте с очите си!

Том Холанд е новият Спайдър-мен от 2016 година насам, но хората все още продължават да правят сравнения с предишните актьори и филми. Истината е, че повечето от нас са отраснали с филмите за Спайди с участието на Тоби Магуайър и да - за времето си са били най-доброто, с което сме разполагали, дори и сега са приятни за повторно гледане. Там е работата, че не са особено верни на източника си, а именно - комиксите.  Да - зная, че и сегашните не спазват изцяло историите, но пак са в пъти по-точни от филмите, които сме гледали през 2ххх и по-рано. Това, което искам да кажа е, че Том Холанд е перфектната симбиоза между Питър Паркър и Спайдър-мен. Някои ще се съгласят, други не. В крайна сметка всяко мнение е важно, стига то да е добре обосновано, а не заучено.

спайдър-мен

Мистерио е един от най-запомнящите се във визуално отношение в галерията на Спайди и Джейк Джиленхол определено не разочарова с атьорската игра, която показва. Няма да навлизам в подробности, тъй като колкото и в главата ми да се въртят най-различни теми за дискусия относно филма, това е ревю без спойлери. Образът е пресъздаден по възможно най-добрият начин, феновете ще останат доволни, бъдещите такива ще се влюбят в Мистерио… или в Джейк. По-специално - момичетата.

Екшънът е сериозна стъпка напред спрямо "Завръщане у дома". Ако сравнявате филма с видяното в ерата на Тоби Магуайър, може да ви дойде в повече, но пък ако знаете каква е идеята на всичко, ще бъдете повече от доволни.

спайдър-мен

Хуморът е голяма част от филма и за някои той ще бъде попадение в десетката, за други ще бъде в повече и това отново опира до самите вас и вкуса ви. Лично за мен, по-голямата част от хумора сработи, като на места съм се заливал от смях. Естествено не липсваха и някои ненужни шеги в някои по-сълзливи моменти, но със сигурност не е нещо, което ме е накарало да гледам филма в очакване да свърши.

Музиката на Майкъл Джакино отново възвръща класическия вайб на Спайди. Определено в две точно определени сцени, точно музиката вдига нивото на екшъна.

Препратките са навсякъде и ако до този момент не сте разбрали, че всяка случайна цифра, която видите, всеки регистрационен/телефонен номер или година имат дадено значение и някой нарочно ги е поставил там, то едва ли сте сред най-наблюдателните. В случая филмът прави такива препратки, които за хардкор феновете са чисто и просто удоволствие и колкото и да съм подготвен, не съм очаквал, че ще бъдат вкарани точно така.

спайдър-мен

Събитията от "Отмъстителите: Краят" са ясно обяснени във филма и неведнъж Железният човек е тема за разговор, което е добре измислено, но в дадени моменти натъжава, знаейки, каква празнина остава в MCU без Робърт Дауни - джуниър. Предполагам, че за някои препратките ще дойдат в повече, но за мен всичко беше в норми. Веднага мога да се сетя за две сцени, които се запечатаха в съзнанието ми.

Относно поддържащите роли, всеки има своят "момент" в хода на филма, просто някои имат повече "моменти" от други, което е съвсем разбираемо.

За 11 години трябва да ви е станало ясно, че филмът свършва, когато светлините светнат. Както най-вероятно сте се досетили, говоря за кредит сцените Те са две на брой, като и двете са изключително важни. Случвало се е да гледаме сцени, които са просто за забавление или такива, които те карат да си кажеш "Честно ли?", но в случая цялостната комбинация от двете сцени е може би най-доброто комбо от две кредит сцени в един филм. Сам по себе си материалът води до реакции и дискусии, все свързани с бъдещите Marvel филми. Последното, което ще кажа относно сцените, и може би най-важното е, че най-големите фенове ще откачат.

 

В заключение - филмът ще ви достави удоволствие, ще видите някои изключително красиви сцени и след края ще искате още, което е индикация само и единствено, че филмът си е свършил работата повече от добре. Най-добрият Marvel филм ли е? Не, със сигурност. Най-добрият Спайди филм ли е? Това оставям да прецените сами. Колкото по-малко сравнявате новите филми със старите, толкова по-добре. Това, че са все филми за Спайдър-мен не значи, че са особено сходни като тон, напротив. Джон Уотс ни дава моменти, за които едно време само сме можели да си мечтаем.

Няма да е особено голяма новина ако кажа, че "Спайдър-мен" 3 вече е плануван. Бъдещето е по-обширно, отколкото си мислите и тепърва Спайди ще расте в очите ни като персонаж, а и като актьор от страна на Том Холанд в Marvel вселената.

Повече новини относно бъдещите заглавия и проекти на Marvel ще получим на ежегодния "Комик Кон" в Сан Диего след две седмици.

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар