Летните месеци по традиция се считат за почивни в театъра, като екипите се готвят за новите представления, които ще представят на публиката с началото на сезона през септември. Това обаче не означава, че мисията "театър през лятото" не е възможна. Напротив, макар и предимно в по-големите градове, подобни атракции са налични, а малки и големи могат да задоволят жаждата си за малко качествено изкуство.

Ето и някои от възможните фестивали и събития, които би могъл да посетиш до началото на новия сезон:

До края на месец юли театралните фенове могат да задоволят глада си са хубави постановки в столичния Театър 199 "Валентин Стойчев". Там на сцената ще бъдат представени някои отлични представления като "Боклук", "Винсент в Брикстън", "Шишарки", "Фермата на животните", "Мери Джейн" и множество други. През юли постановки ще има почти всеки ден, а пълната програма за летния месец можеш да видиш тук.

Ако през юли имаш лошия късмет да си в София, а не на плажа, то фестивалът "София моно" също представлява една добра опция за разпускане по един по-културен начин. Събитието ще се състои в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" в периода между 17 и 27 юли. Сред спектаклите, които зрителите ще могат да видят, са "Морфин" по Михаил Булгаков, "Аз, Сизиф" по Албер Камю, "Място, наречено Другаде" на Яна Борисова, "Свободно падащи истории" на Мария Касимова-Моасе и др. Виж повече във Facebook страницата на фестивала.

Sofia Summer Fest е един от летните фестивали на София, предлагащи впечатляващо разнообразна програма, включваща музика и различни спектакли. Сред представленията, които би могъл да видиш, са "БУМ-БУМ: Еволюция на престъпното мислене" с Михаил Билалов, "Баща ми се казва Мария", "Ало, ало", "Съседите отгоре", "Игра за двама" и др. Не пропускай още и супер актуалните в последно време "Това не го казвай" с Теодора Духовникова и Захари Бахаров, и "Заклеваш ли се в децата?" с Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Виж програмата тук.

Заклеваш ли се в децата
"Заклеваш ли се в децата"?

Ако си във Варна, то и за теб забавления няма да липсват. Можеш да разгледаш какво предлага Летния театър в морската ни столица, като ще ти подскажем - има не само театър, но също така концерти, балет и фестивали. В Морската градина на Варна ще можеш да видиш едно от най-успешните представления у нас в последните години - "Чамкория" на Явор Гърдев, както и "Под игото", "Разделям двойки по домовете", "Жена ти се сгоди" и други. Програмата не пропускай да видиш тук.

Преминаваме и към Бургас, където местният летен театър също има какво да предложи както за бургазлии, така и за всички гости на града през лятото. Намиращ се в Приморския парк, летният театър на Бургас ще предложи някои от най-добрите спектакли на бургаския театър "Адриана Будевска". Тук говорим за постановки като "Златна мина", "Ревност", "Психо криминале" и т.н. Ще има и "гости" от други театрални институции, като например - спектакълът "Клетка за пеперуди" на Драматичния театър във Варна. Не пропускай и най-новото от култовия Теди Москов - "Дабъ дешил ине". Повече за програмата на Летния театър в Бургас можеш да видиш тук.

Ако си в близост до Царево през този месец, имаме добра новина за теб - на 12 юли се дава начало на фестивала "Арт поток". Там ще видиш не само театър, но също така изложби, книжни представяния и др. Но понеже говорим за театър, на "Арт поток" те очаква досег с представления като "Старецът и морето", "Богът на касапницата", "Семейство Едисън от Второ авеню" и др. Виж Facebook страницата на фестивала ето тук.

Чамкория
"Чамкория"

В Пловдив също ще има какво да се види, включително театрални представления. Тук можеш да се насочиш към институции като Летен театър "Бунарджика" и Лятно кино "Орфей", където те очаква много забавление. Ще можеш да се насладиш не само на вече споменатия "Чамкория", но и на едно от най-старите действащи представления у нас - "Секс, наркотици и рокендрол". За повече подробности насочи се тук.

Ако си почитател на постановките на Театър "Българска армия", то определено не пропускай и тяхното турне, което ще стартира през юли и ще продължи чак до края на годината. На 11 и 12 юли, съответно в Рудозем и Девин, ще можеш да видиш представлението "Кафе с претенция". Цялата програма виж тук.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Ванеса е едно от най-вълнуващите попълнения в екипа на VIBES. Това слънчево момиче обича да изследва света около себе си, но и да пази най-съкровените си тайни. Не се разкрива лесно, но допусне ли ви в своя кръг, ще ви дари с всичката любов на света.

Напишете коментар