"Приятели" е най-популярният и един от най-успешните ситкоми, правени някога. 17 години след финала, славата му сякаш е несекваща и той продължава да открива нови почитатели сред младото поколение.

Причините за това са много. Може би едната от тях е, че почти две десетилетия след излъчването на последния епизод, все още не са разкрити всички тайни от снимачната площадка и това поддържа интереса на феновете. За да задоволим необходимостта ви от още информация за любимия ви ситком, сме събрали малко известни факти от десетгодишния снимачен процес.

Първите групови преговори

По време на заснемането на първи сезон, всеки от актьорите получава различно възнаграждение, в зависимост от предишните проекти, в които е участвал. Твърди се, че най-голяма заплата била отредена за Дейвид Шуимър и Кортни Кокс. 

Сюжетната линия с Рос и Рейчъл става толкова популярна, че във втори сезон заплатите на Дейвид и Дженифър са вдигнати и изравнени. Превръщането на актьорите в първокласни холивудски звезди буквално за една нощ, ги сплотява, но си дават сметка че различните възнаграждения може да имат обратен ефект. 

Затова шестимата провели преговори с "Уорнър Брос" за колективен договор, подсигуряващ еднакъв хонорар за всички. Ситкомът не спира да набира популярност и заплатите им се увеличавали всеки сезон, а през последните два получавали по един милион долара на епизод. Това е прецедент, а примерът им е последван от други продукции.

Приятели

Едно предложение от актьорите

Към края на сериала вече няма възможност за големи промени в сюжета. Романсът между Рос и Рейчъл продължава през десетте сезона и е ясно, че на финала ще се разкрие дали ще се съберат отново.

Връзката на Моника и Чандлър е образец за сериала, а те самите любимци на публиката. Героите са двойка от няколко години, освен това са женени и се опитват да имат дете. Следователно почти сигурно е, че няма да ги разделят.

През всички сезони сме имали чувството, че има някаква неподправена химия между Джоуи и Фийби и че те биха били перфектната двойка. Лиса Кудроу и Мат Лебланк явно са на същото мнение, тъй като предложили на сценаристите да бъде въведен изненадващ романс между двамата чрез ретроспекции. Предложението им е отхвърлено, за да се избегне твърде нереалистичен финал на сериала.

Произходът на "Миризлива котка"

 

"Миризлива котка" вероятно е любимата песен на всеки фен на сериала. Според сюжета ексцентричната Фийби трябва да свири на някакъв инструмент и да има поне една песен, странна колкото самата нея. 

Един от сценаристите бил вдъхновен от собствения си любимец и имал идея за песен, наречена "Миризливото куче". Но не той, а една неочаквана женска вечер сътворила най-известната песен. Лиса Кудроу излязла с нейна приятелка на бар и няколко питиета по-късно текстът на "Миризлива котка" бил написан.  

Актрисата искала да свири на барабани, докато пее, но сценаристите решили, че китарата е най-подходящият избор за Фийби. Лиса дори ходила на уроци, но не й се удавало много и решила, че това перфектно подчертава ексцентризма на героинята й.

Ритуалът преди всеки епизод

Приятелството на героите се пренася извън снимачната площадка и актьорите стават като семейство. В продължение на десет години те са заедно почти всеки ден, репетирайки сценария.

Прекарвайки толкова много време заедно един с друг, сближаването им поражда не само шеги, но и ритуали. Най-известният им ритуал е задължителната им групова прегръдка зад кулисите преди да излязат пред публиката и да заснемат епизода.

Те пропускат прегръдката само един път, защото закъснявaли. По време на снимките Мат Лебланк си изважда рамото. Никога повече не допускат грешката да пренебрегнат груповата прегръдка, дори и да бързат.

Символичният край на "Сентръл Пърк"

Сентрал Пърк

Измисленото кафене, прикрито сред небостъргачите в Ню Йорк и прочуто с оранжевия си диван, е станало символ на  сериала. Твърде вероятно е дори човек, който не e фен на "Приятели" да разпознае "Сентръл Пърк", щом види снимка от него. 

Финалът е очакван едновременно с трепет и тъга. Но освен финалните надписи, символичен край на историята слага и събарянето на сета на кафенето, за да бъде заснета сцената на летището. Ето защо последната реплика на Чандлър "Къде?" изглежда още по-смислена и саркастична. 

Освен това на следващия ден започвали снимките на нов ситком и всички сетове трябвало да бъдат съборени.  Почитателите на сериала, които искат да почувстват атмосферата на "Сентръл Пърк", могат да го направят в някое от едноименните кафенета по света, вдъхновени от "Приятели".

Любов по време на снимки

В специалния епизод на "Приятели", който излезе през май, Джеймс Кордън сподели съмненията си, че според него не е възможно да са били толкова близки и да не се е зародил поне един романс. Така разбрахме от актьорите, че привличането между Рос и Рейчъл не е било само актьорска игра.

Рос и Рейчъл

Химията между Дейвид и Дженифър не останала незабелязана от екипа, но те така и не предприели следващата стъпка, защото винаги един от двамата бил във връзка. 

Изглежда снимачната площадка на Приятели не е предизвикала само едно увлечение. В интервюта Мат Лебланк и Коул Спраус (Бен) признават, че са си падали по Дженифър. Матю Пери пък вероятно е имал чувства към Кортни Кокс, защото споделя, че е било чест да се ожени за нея дори само на екрана.

Еднополовата сватба и очакваната реакция

Краят на миналия век бил период на промени. До началото  на 90-те много неща не били показвани по телевизията, защото били смятани за скандални. Показването на развод, различна сексуална ориентация или дори приятелска група било избягвано.

"Приятели" внася промяна в статуквото и засяга много спорни теми. Още в първи сезон е обявен разводът на Рос с Каръл, а след това се оказва, че ще имат дете. 

Но да покажат сватбата на бившата жена на Рос със Сюзан било невиждано. Продуцентите очаквали вълна от недоволство и наели 200 човека, които да се справят с оплакванията, но били изненадани, че се обадили едва 11 души.

Алтернативните семейни модели

След успеха на епизода с еднополовата сватба, сценаристите решили, че обществото е готово да възприеме смятаните за скандални неща и че могат да предадат още социални послания чрез сюжета. 

Приятели

Всички главни герои стават родители по различен начин. Сурогатното майчинство е представено от странната Фийби, която ражда бебетата на брат си, а на финала е намекнато, че ще има свои деца. Рейчъл забременява случайно и към характеристиките й се прибавя самотното майчинство. Моника и Чандлър са неспособни да имат деца и затова решават да осиновят.

Тези три сюжетни линии целят да покажат на хората, че начинът, по който стават родители не е от значение и не е нещо, от което трябва да се срамуват.

Приятелската зона

Вероятно всички сме чували израза "Ако чакаш прекалено много, за да направиш крачка, завинаги ще си останеш в приятелската зона". Но знаете ли откъде идва?

https://www.youtube.com/watch?v=O_9lnYpS-vM&ab_channel=FriendsVideos

 

Правилно се досетихте. Изразът може и да не е измислен от сценристите на "Приятели“, но е факт, че сериалът го популяризира и налага. Едва ли е нужно да споменаваме чрез кой герой. 

По време на първи сезон Рос се страхува да покани Рейчъл на среща, въпреки че е влюбен в нея от години. Тогава Джоуи произнася противното, но ужасно вярно изречение. Нещо повече - той нарича Рос кмета на приятелската зона.

Семейство Аркет

Не е тайна, че шестимата главни актьори са много близки и споделят всичко един с друг. За десет години те преживяват заедно сватби и раздели, а някои от тях стават родители.

 

В първия епизод от шести сезон Моника и Чандлър се опитват да решат дали е време да се оженят. За разлика от героинята си, Кортни Кокс вече е взела решение и през лятото се е омъжила. 

За да изразят уважение към колежката си и публично да я поздравят за сватбата, останалите актьори и сценаристите добавят новaто фамилия на Кокс (Аркет) към имената си в началните надписи на епизода и всички стават част от семейство Аркет за един ден.

Въпреки че в специалния епизод се разкриха доста тайни от снимачната площадка, нищо чудно този неостаряващ ситком да има още козове в ръкава си и да продължи да ни изненадва. А за феновете на "Приятели" всеки нов детайл за сериала е като стръв, която непременно трябва да уловят.

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар