Шест класически sci-fi романа, които трябва да прочетете

Научната фантастика предлага голямо разнообразие – може в книгите да се разказва за Космоса, може да са за пътуване във времето, военни конфликти и какво ли още не. Възможно е и точно поради тази причина да се изгубите сред историите, които само ви очакват, тъй като и до днес лесно се бърка с други жанрове и има дискусии за точната дефиниция. Затова сме подбрали няколко велики заглавия, за които сме сигурни, че ще повдигнат много въпроси. Независимо каква тема предпочитате, в научната фантастика, наричана още ”литература на идеите”, има по нещо за всеки и ще ви накара да се съмнявате и преосмисляте всичко на фундаментално ниво.

“Дюн” – Франк Хърбърт

Издадена през далечната 1965 година, книгата проследява феодално общество, в което родовете управляват собствените си планети. Най-важната планета е Дюн, защото там се намира ценната подправка меланж. В този сложно изграден свят, Пол Атреидес започва поход срещу Галактическата империя. Авторът на поредицата проучва шест години, а крайният резултат е повече от задоволителен -  засегнати са теми като еволюция, екология, политика и религия, което пък дава възможност на читателите да обсъждат до безкрай теории за значението. Точно ”Дюн” става първият носител на наградата „Небюла“.

“Фондацията” – Айзък Азимов

Фондацията

”Фондацията” ще ви запознае с тайнствената наука психоистория, създадена от Хари Селдън, която може да предвижда хода на историческите събития и поведението на масите. За да скъси периода от години на хаос и анархия в Галактиката, той основава и две Фондации – едната е открита, за да следи за изпълнението на плана му, а другата е тайна, за да контролира Първата. Идеята на седемте книги от поредицата е интригуваща, повлиявайки дори на живота на учени, бизнесмени и икономисти. Акцентът не е върху персонажите, но вместо това ще погледнете под различен ъгъл на политиката, социологията и развитието на човечеството като цяло.

”Хиперион” – Дан Симънс

”В такива решителни секунди се създават цели бъдеща” – това е цитат от книгата, с който сме напълно съгласни, защото в момента, в който Симънс е решил да я напише, е променил света на научната фантастика завинаги. ”Хиперион” разказва за планетата със същото име, на която дебне съществото Шрайка, причакващо всички в долината с Гробниците на времето. Седем поклонници се отправят към планетата, като разбираме историите им, които имат подобна структура като на ”Декамерон” от Бокачо, а всяка от тях е в различен стил. Интересен е и начинът, по който Симънс е включил много препратки към мислители.

"Трите тела" - Лиу Цъсин

Първата част от трилогията ”Земното минало” от китайския фантаст излезе съвсем наскоро на българския пазар. Произведението обаче отдавна е световноизвестно – през 2015 година става става първият азиатски носител на престижното отличие ”Хюго”. Сюжетът се опира на реален научен проблем, свързан с това, че ако три частици се движат в пространството, не можем да предвидим траекторията им. Главният герой Уан Мяо, който е разработчик на наноматериали, и полицаят Да Шъ попадат на компютърната игра ”Трите тела”, показваща непозната планета в звездна система с непредсказуеми природни закони. След като прочетете и последната страница, ще осъзнаете, че сте научили повече не само за физиката, астрономията и математиката, но и за историческото минало на Китай, а също така, че неслучайно творбата е оценена от личности като Марк Зукърбърг, Барак Обама и Джордж Р. Р. Мартин.

”Марсиански хроники” – Рей Бредбъри

Колекцията от разкази, свързани помежду си, ни представя колонизацията на Марс от хората, които бягат от унищожената Земя. Стилът на писане на Бредбъри често е описван като поетичен и това си проличава силно в ”Марсиански хроники”. Въпреки че книгата е научна фантастика, тя е и много повече – кара ни да се замислим за това как човечеството се стреми да унищожи всичко красиво, за алчността, войната, както и за възприемането на други култури, метафорично представено чрез противопоставянето на марсианците и хората. Писателят предизвиква читателите да се замислят и върху последиците от невежеството и стремежа за притежание.

”Краят на детството” – Артър Кларк

Ако при ”Марсиански хроники” човекът колонизира друга планета, то в това произведение е точно обратното – извънземните отиват на Земята, носейки мир и прогрес. Нашествието на Свръхвладетелите, както се наричат, премахва убийствата, глада и всички други препятствия за хората. Това обаче си има цена – утопията води до апатия и изчезване на творчеството, като смисълът се крие в това, че човек се стреми да постига повече, когато има трудности пред него, а без конфликти губи амбицията си. Свръхвладетелите притежават и технологическо превъзходство, а един от законите на Кларк гласи, че „всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията“ - нещо, което е особено актуално във време, в което сме толкова зависими от нея.

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

1 Коментар

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни