Благодарение на Vanity Fair, вече можем да видим първи снимки от предстоящата кино екранизация на "Дюн" - епичният sci-fi роман на Франк Хърбърт. Режисьор на проекта е Дени Вилньов, а актьорският каст е изпъстрен с големи имена от филмовата индустрия.

Младият Тимъти Шаламе ще влезе в ролята на протагониста Пол Атреидис, като същевременно виждаме Зендая като Чани, Оскар Айзък като Дюк Лето Атреидис, Ребека Фъргюсън като Лейди Джесика, Джош Бролин като Гърни Халик, Джейсън Момоа като Дънкай Айдъхо и други.

Зендая
Зендая като Чани

Голяма част от снимките на "Дюн" протекоха в красивите и мащабни пустини на Йордания. Това ще бъде първи опит за кино адаптация на "Дюн" през новия век. През 80-те години това стори ексцентричният Дейвид Линч, а сега Дени Вилньов ще направи опит да пресъздаде на голям екран един от най-великите трудове в историята на фантастиката. Филмът на Линч така и не успя да спечели сърцата на фенове и критика, като предстои да видим какъв ще бъде резултатът този път.

Дюн
Домът Атреидис

"Дюн" ще бъде екранизиран в рамките на два филма. Самият Дени Вилньов споделя, че би било невъзможно комплексният свят, изграден от Франк Хърбърт, да бъде адаптиран в рамките на само един филм. "Не бих се съгласил да направя тази адаптация на книгата в само един филм. Светът ѝ е твърде комплексен. Това е свят, който генерира своята сила от детайлите", споделя Вилньов.

Дени Вилньов
На снимачната площадка: Дени Вилньов и Хавиер Бардем

Първият от двата филма ще можем да гледаме в средата на месец декември, като тогава ще видим само половината от историята. Романът на Франк Хърбърт винаги е бил приеман и като силен порив за екологични промени - тема, за която все по-често говорим и напоследък.

Джейсън Момоа
Джейсън Момоа като Дънкан Айдахо

Дени Вилньов споделя: "Без значение в какво вярвате, Земята се променя, а ние ще трябва да се адаптираме". Той определя "Дюн" като "далечен портрет на реалността на петрола и капитализма, както и на експлоатацията и преексплоатацията на Земята." Той добавя: "В момента нещата са дори по-зле. Тази история е вик за действие към младите".

Дюн
Ребека Фъргюсън като Лейди Джесика

Бившият кечист и актьор от "Пазители на галактиката" Дейв Баутиста ще влезе в ролята на Глосу Рабан - острие на дома Харконен, докато самият Барон Харконен ще бъде изигран от Стелан Скарсгард. Възхитителната Шарлът Рамплинг също е част от проекта, като това със сигурност е един от най-впечатляващите актьорски състави за годината. Можем само да се надяваме, че двата филма на Дени Вилньов ще отговорят на очакванията.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар