За любителите на историята е изключително трудно да намерят филм или сериал с историческа тематика, който да им допадне. Иронията е, че има много подобни продукции, но малко от тях наистина си заслужават. Като тези военни филми, които сме ви подбрали, например.

Причината - или не отговарят на истината, или е обърнато значително по-голямо внимание на романтичните взаимоотношения, вместо на конкретната епоха.

При военните исторически филми задачата се усложнява допълнително. Затова събрахме десетте най-добри военни продукции и аргументирахме избора с резултатите в сайта за кинокритика Rotten Tomatoes.

„Пълно бойно снаряжение“ - Full Metal Jacket

 

Базиран е на романа на Густав Хасфорд - The Short-Timers. На фона на войната във Виетнам историята разказва за обучението на взвод от американски морски пехотинци в лагера за набиране на военнослужещи, превръщащо ги в хладнокръвни убийци. Филмът получава признание от критиката и адмирациите на публиката. „Пълно бойно снаряжение“ събира 92% одобрение от критиците и 94% от зрителите.

„Гадни копилета“ - Inglourious Basterds

 

Продукцията на Куентин Тарантино привлича внимание още със заглавието. Може би не сте забелязали, но в него има две умишлено допуснати правописни грешки, а ако добавим и липсата на определителен член, стават три. The Inglorious Bastards, както е граматически правилно, ситуира действието в окупираната през 1941 г. Франция и поставя акцент върху Еврейския въпрос. Звездният актьорски състав, включващ Брад Пит, Кристофър Уолц и Даян Крюгер, подсказва, че филмът си заслужава. Нищо чудно, че получава 89% одобрение от критиците и 88% от зрителите. 

„Списъкът на Шиндлер“ - Schindler’s List

 

Режисиран от Стивън Спилбърг, филмът е написан по едноименната книга на австралийския писател Томас Кинийли. Лентата разказва за немски бизнесмен, заел се със сложната задача да спасява евреи от Холокоста по време на Втората световна война. Продукцията предизвиква фурор на наградите „Оскар“, печелейки седем от общо дванадесет номинации. Одобрението на критиците пък е 98%, а на зрителите 97%.

„Дюнкерк“ – Dunkirk

 

Сравнително нов проект, занимаващ се със събитията около Дюнкеркската операция – евакуацията на съюзническите войски от бреговете и пристанището на едноименния град през 1940 г. Логично, фокусът на филма е върху спасяването на 300 000 английски, белгийски и френски войници. С одобрение от 92% от критиката и 81% от публиката, „Дюнкерк“ се счита за един от най-добрите филми на десетилетието. И за един от най-качествените филми за Втората световна война по истински случай.

 „Войната е опиат“ - The Hurt Locker

 

Филмът проследява екип, чиято работа е да унищожава експлозивни оръжия в Ирак, същевременно илюстрирайки психологическата страна на боевете. Номиниран в девет категории, „Войната е опиат“ печели шест награди „Оскар“, а от 2020 г. се съхранява в Националния филмов регистър на САЩ като „културно, исторически или естетически значим“. Публиката му гласува 84% одобрение, а критиците 97%.

„Тънка червена линия“ - The Thin Red Line

 

Сценарият, написан от режисьора Терънс Малик, е вдъхновен от едноименния роман на Джеймс Джоунс. Това е втората му екранизация след продукцията от 1964 г. Сюжетът разказва за подкреплението, което пристига в Гуадалканал, за да се включи в кампанията за завземане на острова от японците. Впечатляващият актьорски състав, включващ Шон Пен, Джордж Клуни и Уди Харелсън, онагледява изключително добре безсмислието на войната. Номиниран за седем награди „Оскар“, филмът печели 80% одобрение и от критиката, и от публиката.

„Спасяването на редник Райън“ - Saving Private Ryan

 

Проектът на Стивън Спилбърг показва десанта в Нормандия (военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх по време на Втората световна война) и последвалото издирване на редник Джеймс Франсис Райън, чиито братя са загинали на фронта. Филмът регистрира много висок процент одобрение – 95% сред публиката и 93% сред критиците. Неслучайно през 2014 г. е добавен в Националния филмов регистър на САЩ.

„Взвод“ – Platoon

 

Филмът разказва за Виетнамската война, а сюжетът е плод на собствените преживявания на режисьора Оливър Стоун като американски пехотинец. „Взвод“ получава осем номинации за „Оскар“ и печели четири от тях. През 2019 г. пък е присъединен към Националния филмов регистър на САЩ, а списание „Емпайър“ го включва в класацията си „500 най-велики филма за всички времена“. Регистрирани са 93% одобрение от зрителите и 87% от критиката.

„Апокалипсис сега“ - Apocalypse Now

 

Сценарият е интерпретация на романа Джоузеф Конрад – „Сърце на мрака“. В центъра на сюжета отново е Виетнамската война, по време на която капитан от американската армия е изпратен в Камбоджа със специална мисия. „Апокалипсис сега“ е номиниран за осем награди „Оскар“, заема седмо място в класацията на списание „Емпайър“, а от 2000 г. се съхранява в Националния филмов регистър на САЩ. Получава 93% одобрение сред критиците и 91% сред зрителите.

„Блек Хоук“ - Black Hawk Down

 

Сюжетът е съсредоточен върху битката за Могадишу през 1993 г., наричана от сомалийците Денят на рейнджърите. Действието се развива от гледна точка на американските военнослужещи и усилията на ООН да се запази мира в Сомалия. Макар и да не регистрира толкова голямо одобрение от критиците, колкото другите филми, включени в статията (76%), военната драма все пак събира 88% от зрителите и печели две награди „Оскар“, така че определено си заслужава. Това със сигурност е един от най-качествените военни филми по действителен случай.

Ако все още не сте гледали някой от филмите, включени в статията, не губете време. От всеки може да научите по нещичко, а дори и да ги изгледате за втори път, вероятно ще оставят различен отпечатък в съзнанието ви.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар