РЕВЮ: "Игра на тронове" - сезон 7, епизод 2: "Родената в буря"

ВНИМАНИЕ! ТЕКСТЪТ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!


Понеделник. Вече втора седмица първият работен ден е отреден за новия, седми сезон, на "Игра на тронове". Миналата седмица ви представихме най-интересното от дебютния епизод, тази продължаваме с ревю на втората серия, носеща името "Родената в буря".

РЕВЮ: "Игра на тронове" - сезон 7, епизод 1: "Драконов камък"

Предпоследният сезон на сериала, какъвто е седми, съдържа само 7 епизода. Затова очаквахме, че всеки един от тях ще ни държи 40 минути със затаен дъх, без да можем да отместим поглед от екрана. Втори епизод не беше точно такъв.

Ако първата серия беше обобщение на случилото се до момента, то следващата бе съсредоточена върху няколко основни, но не до там интересни момента.

Феновете с нетърпение очакваха срещата между вълчището Нимерия и Аря. Попадането на малката Старк сред глутница вълци беше добър reality check, че в колкото и добра безлика да се е превърнала, всъщност може да умре от нещо съвсем тривиално като разкъсване от хищници например. Това обаче не се случи, защото някогашното ѝ вълчище успя да я предпази. И въпреки че разпозна стопанката си, то не тръгна с нея. "Това не си ти" - репликата, която 6 сезона по-рано Аря изрече за себе си ("Това не съм аз") пред баща си, когато той се опитваше да я убеди да се занимава с по-момичешки неща, сега бе отправена към вълчището, което не може да бъде опитомено. Дали ще се срещнат отново, или сценаристите просто искаха да покажат на феновете, че Нимерия е оцеляла през всичкото това време, все още не е ясно.

Най-зрелищният момент от епизода всъщност беше битката между Юрон от една страна и Дорн с младите Грейджой от друга. Както феновете предполагаха, Юрон реши да занесе няколко змии подарък за Церсей и уби част от пясъчните змии, а две от тях плени. Кралицата търси своето отмъщение, след като Елария Пясък отрови дъщеря ѝ Мирцела, но тя, от своя страна, бе провокирана от убийството на Оберин, нейния любовник, който пък търсеше отмъщение за смъртта на сестра си Елия, убита по нареждане на Тивин Ланистър... Не можем да кажем, че нападението върху корабите бе достоверно, защото, ако е вярно, че Юрон има флота от 1000 кораба, как така никой от съгледвачите не ги видя? Любопитна бе и реакцията на Теон Грейджой, когато чичо му Юрон плени сестра му. Вместо да се опита да я спаси, той просто скочи във водата. Но като се имат предвид ужасите, които е преживял при Рамзи и фактът, че Юрон е също толкова, дори повече, луд, то действието му, макар и страхливо, и предателско, всъщност не е съвсем неоправдано.

Няма как да пропуснем и сцената в "Родената в буря" между Мисандей и Сив червей. Типично в духа на "Игра на тронове", време беше да има голота и секс. Това обаче бе един от малкото наистина романтични моменти в сериала, рязко контрастиращ на другите подобни, включващи най-често проститутки или изнасилвания.

И тъй като епизодът носи името "Родената в буря", няма как да пропуснем и проявите на Денерис в него. След като месеци след срещата си с Варис тя най-сетне проведе с него разговора относно верността му, Дани се срещна с Мелисандре, която сега избра да убеждава нея, че е обещаният принц на светлината. Разбира се, сценаристите се погрижиха да може това да бъде жена с обяснението, че на езика, от който идва предсказанието, всъщност няма родове и "принц" може да се отнася както за мъже, така и за жени. Също така Денерис призова Джон, който отново застана в открит сблъсък със Санса, точно както се случи и в първи епизод. Ако приемем обаче, че Джон е повече воин, отколкото жаден за власт, той добре разбира колко ценен съюзник срещу Белите бродници би била Денерис - според писмото на Сам под Драконов камък, където е тя, има обсидиан, който ги убива, освен това тя разполага с три дракона, които имат същите свойства.

Безспорно срещата между двамата ще бъде един от най-дългоочакваните моменти в сериала. Както знаем, Джон всъщност е Таргариен, който все още не е наясно с произхода си. Дали обаче драконите ще усетят кръвта му, или друг ще бъде начина, по който ще разбере кои са истинските му родители, все още не знаем. И дали всъщност това, че всъщност е законен наследник на Железния трон, няма да обърне Денерис срещу него.

А ето го и трейлъра на следващия епизод.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни