ВНИМАНИЕ! ТЕКСТЪТ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!

Пир. Лорд Фрей е събрал всички мъже, които са му помогнали да избият Старките на Червената сватба, за да ги поздрави за подвига им. Лее се вино, вдигат се наздравици. Но има нещо странно в Лорда. Сякаш твърде много се взира във фамилията Старк. Не отпива от виното си. Но типично в негов стил, не позволява на жена си да го опита. Тя не го е заслужила. Наистина.

Дългоочакваният седми сезон на "Игра на тронове" най-сетне започна. В разгара на лятото времето реши да бъде в унисон със сериала, за да се убедим всички, че зимата вече е тук. Чудихме се кой ще умре първи, а загинаха над 50 души. Или може би 100? Аря определено е разширила списъка си, а това начало беше точно толкова добро, колкото предполагахме.

Първи епизод носи името "Драконов камък" - мястото, в което е родена Денерис Таргариен и което се оказва първата ѝ спирка във Вестерос. "Ще започваме ли?"

Въпреки че Церсей е кралица на Седемте кралства, Джайм правилно отбелязва, че са не повече от 2-3. Маниакалната ѝ лудост вече ѝ е създала твърде много открити врагове. Затова има нужда от съюзник и го открива в лицето на Юрон Грейджой. Евентуално.

Братоубиецът пристига в Кралски чертог и предлага на Церсей своята флота от 1000 кораба, като в замяна иска ръката ѝ. "Играта" между тях тепърва започва, след като кралицата отхвърля предложението му, готова да види какво още може да ѝ предложи. Изключително самонадеян, той неколкократно открито се шегува с Джайм, вероятно добре знаейки, че двамата се борят за леглото на Церсей.

В първия епизод видяхме и Сандор Клегейн, който отдавна е излязъл от образа на Хрътката на Джофри. Единственото нещо, от което обезобразеният войн се страхува, е огънят. Затова е любопитно, че сегашната му дружина се състои от хора, които се кланят на пламъците. Очаквано или не, Клегейн преодолява най-големия си страх и надниква в пламъците. За да съзре едно съвсем близко бъдеще.

Кралят на Севера е един от най-главните герои в поредицата, затова нямаше как да не мъ бъде отредено достатъчно внимание, Джон Сняг (или Сноу, както предпочитаме да го наричаме), явно свиква с тежестта на короната и провокацията, която Санса му отправя, не успява да го пречупи. Любопитен е обаче откритият скандал между т.нар. брат и сестра. Дали бившата лейди Болтън се стреми да разклати властта на Копелето, или намеренията ѝ са всъщност чрез явната провокация да затвърди властта му, все още не сме сигурни. Притеснително е обаче възхищението, което червенокоската таи към един от най-големите си врагове, а именно Церсей. Няма как да пропуснем и ролята на Кутрето във формирането на идеалите ѝ, но неговите планове също все още не са съвсем ясни.

Самюел Тарли е в Цитаделата, но въпреки че е изпратен с мисия, майстерите имат по-важни задачи за него, като например да чисти подлоги и да сервира храна. Белите бродници обаче са съвсем близо, а оръжие срещу тях все още няма. Да, самият Сам още в началото на сериала открива, че те могат да бъдат убити с обсидиан или т.нар. драконово стъкло, но Кралството няма достатъчно запаси, за да изработи оръжия за цялото население. Добре обаче, че в библиотеката има Забранен отдел, а Тарли може би има какво да открие в него.

Един от най-важните моменти в "Драконов камък" е преминаването на Бран от другата страна на Вала. Може би това се случи твърде лесно, може би очаквахме малко повече драма (дали Кралят на нощта ще разбере, дали белегът, който остави на ръката на Бран ще има някаква роля), но не, просто Стражът попита дали това наистина е Бран Старк, той и Мийра потвърдиха, Стражът се усъмни малко, Бран му припомни една битка и след това го пуснаха.

Донякъде първи епизод представлява обобщение на всичко случило се до момента, а новите елементи са тези, които предполагаме, че предстоят. Видяхме къде са главните герои в сагата - както физически, така и ментално. Зимата е тук, но както каза един от майстерите на Сам - "Зимата винаги свършва".

А, да, появата на Ед Шийрън в епизода е симпатична и както очаквахме - музикална. Общо взето, "Драконов камък" не беше зле.

Ето го и трейлъра на епизод 2.

 

 

Още за "Игра на тронове":

И актьорите от "Игра на тронове" не знаят какъв ще бъде краят

Суперзвездата на UFC Конър МакГрегър влиза в "Игра на тронове

Най-добрите и откачени теории за случващото се в "Игра на тронове"

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар