Кемпер или каравана? Какво трябва да знаем, преди да си закупим подобно превозно средство? Ще ви помогнем да си отговорите в следващите редове.

Кемперите и караваните добиват все по-голяма популярност както в света, така и в България. Може би една от причините е пост-пандемичната обстановка или по-точно - затварянето на хотелите и курортите почти по целия свят. Друга причина е, че все повече хора искат да са сред дивата природа, а в повечето случаи там няма хотели. И познайте какво? Този тип автомобили са перфектната алтернатива.

За жалост, пандемията оказва влияние върху цената и производството на базови суровини, което се отразява пагубно на производителите на всички видове превозни средства. Обичайният период на чакане след поръчка на кемпер или каравана, директно от дилърство, би бил около 3-4 месеца до половин година.

Съветът на Vibes.bg: За най-доброто къмпинг оборудване, проверете цените на occ.bg.

Но, за съжаление, желаещите да закупят чисто нови кемпер или каравана в днешно време трябва да чакат около година и половина, а в някои случаи – дори повече. Напълно очаквано, повечето хора биха искали да получат своята покупка възможно най-бързо и заради това се отправят към вторичния пазар, който е по-предпочитан сред българите. Е, жалко, но там няма чак толкова голямо разнообразие. 

Ако сте решили да направите тази покупка, честито - добър избор! Днес ще опитаме да ви помогнем, като ви разкажем какво трябва да имате предвид, преди да направите своята поръчка. 

каравана

Предназначение 

Преди да вземете решение кой от двата типа автомобили да закупите, може би трябва да помислите за какво по-точно възнамерявате да го използвате. В повечето случаи, караваните не се използват за дълги пътешествия или посещение на множество дестинации. Те често биват поставени в някой къмпинг или на плаж, който го позволява. Рядко хората ги използват за често придвижване от локация до локация. Главната причина е, че те са доста големи и тежки. Освен че усложняват придвижването, те доста увеличават и разходите - както на гориво, така и на винетни такси. 

Друг доста важен фактор, който трябва да бъде обмислен е автомобилът, с който ще теглите кемпера или караваната. Както вече споменахме, караваните са доста тежки, което означава, че ще изискват автомобил, годен за теглене, особено ако възнамерявате да посещавате места като язовири, плажове или гори.

От друга страна, кемперите са доста по-мобилни, но това е за сметка на комфорта. Те разполагат с базовите наобходимости за почивка. Има голямо значение на какъв кемпер ще се спрете, тъй като има големи вариации в размерите и оборудването. Най-често срещаните са сериини микробуси, допълнително пригодени за тази цел. Повечето разполагат с легло, достатъчно за двама души и шкафове за багаж и принадлежности. Един негатив в избора на кемпер е, че е отделно МПС, за това и ще изисква допълнителна годишна поддръжка и разходи, но ще позволява по-динамична почивка.

кемпър

Караваните биха били доста по-комфортни за по-дълъг престой, тъй като повечето разполагат с малка кухня, а някои дори с бяна и тоалетна. По-скъпите и нови такива имат дори повече от една спалня или опция за разширяване чрез специална хидравлична система.

Техническо състояние 

Предполагаме, че на повечето хора, отправили към вторичния пазар е ясно, че това не са леки коли, но пак са автомобили, които изискват поддръжка. За това преди покупка, въпросният кемпер трябва да бъде обстойно прегледан от техническо лице. Те биха могли да имат най-различни проблеми. Най-често срещаните са технически, главно по двигателя и трансмисията, за това трябва да бъде добре подбрана марката и модела. 

При всички кемпери можете да откриете проблеми с течовете. Повечето са изградени от дървени конструкции, които след години експлоатация се износват, надуват и започват да пропускат вода. Проблемът е, че ремонтите не са евтини и няма много специалисти в България, които се занимават с този тип дейности. Също така, понякога може да няма видими течове, а само петна, за това се препоръчва преди покупка да минете през местната автомивка и обстойно да я напръскате с водоструйката. Така ще моежете да инспектирате обстойно ако има налични проблеми с уплътняването.

каравана

В случай че сте се насочили към каравана, поддръжката може да ви се стори доста по-бюджетна. Повечето не разполагат с двигател или трансмисия, защото се теглят от друг автомобил, което елиминира много потенциални проблеми и ремонти. От друга страна, те също разполагат с гуми, оси и окачване. То също ще изисква ремонти и подмяна на гуми и спирачки, но разходите ще са значително по-малки.

Цени 

Цените на кемперите са значително по-ниски от тези на караваните, но това не ги прави никак евтини. Началната граница бе около 7000 лева, но за съжаление, сега тя е доста по-висока. Цената изцяло зависи от модела, марката, годината и екстрите включени.

Ами каравана втора ръка? Цените на караваните са подобни, когато говорим за такива втора употреба, но новите и по-луксозни са значително по-скъпи, особено ако се движат на самоход. Има марки струващи дори милиони. 

В крайна сметка, при по-често срещаните екземпляри, караваните излизат по-евтино като годишни разходи, имат по-голяма функционалност и комфорт, но и големи лимитации спрямо транспортирането.

кемпър

Категория

Голяма част от този вид превозни средства могат да се управляват с любителска книжка, но за по-тежките такива се изисква категория Б+Е, за да можете легално да ги дърпате в България и чужбина. Лошото е, че повечето такива, внесени от Германия, са регистрирани над 3.5 тона, което означава, че може да се наложи по-голямата категория.

Кемпер или каравана - и двата вида превозни средства за къмпинг изискват доста средства, както за пъровначалната покупка, така и за поддръжка. Хубаво е хората, които обмислят да закупят такъв тип движим имот, да направят обстойно проучване спрямо бюджета и желанията си. Това е един доста добър алтернативен начин за почивка. 

Автор

Млади и мотивиран. Обичам да работя по целите си. Писането е моята страст и съм отдаден да я развивам до максимум.

Напишете коментар