5 филма, които ни докосват до дивата природа

Връзката на човек с природата е неразрушима. По думите на Лев Толстой, "Щастието е да си с природата, да я видиш, да говориш с нея". Ето защо тази тема присъства и в кино индустрията. Представяме ви 5 филма, вдъхновени и базирани на реални преживявания сред дивата природа!

5. "Разходка в гората“ (2015) / IMDb рейтинг: 6.3

 

Невероятният документален филм проследява разходката на писателя Бил Брайсън (изигран от Робърт Редфорд), заедно с най-добрия си приятел Стивън Кац. Брайсън точно се е върнал в родната си страна и желае да възстанови отношения с Кац. Ето защо двамата приятели тръгват на поход през Апалачите, където ще извървят 2100 мили. Това ще тества тяхната връзка след толкова много години. Заобиколен от дивата природа, филмът е забавен и мотивиращ. Ако тези двама мъже, които изглеждат толкова неопитни в ходенето на дълги разстояния, могат да предприемат епичен поход през сушата, защо да не можем и ние?

4. "Моето приключение в дивото" (2014) / IMDb рейтинг: 7.1

 

С няколко номинации за „Оскар“, „БАФТА“, „Златен глобус“ и „Сателит“, този филм ще ни покаже силата на самооткриването и изцелението, същевременно разкрива предимствата да бъдеш заобиколен от зашеметяващата природа. Биографичната разходка е на Черил Стрейд (изиграна във филма от Рийз Уидърспун). Историята започва с „преливане на чашата“ - безразсъдно поведение, пристрастяване към хероина и провален брак, Стрейд взема необмислено решение. Преследвана от спомена за майка си и без какъвто и да е опит, тя решава да измине повече от хиляда мили пеша, следвайки туристическия път Pacific Crest Trail. Съвсем сама. Завършека на филма е повече от вдъхновяващ!

3. "127 часа" (2010) / IMDb рейтинг: 7.5

 

Отново невероятен биографичен филм, базиран на книгата „127 часа: Между живота и скалите“ на Арън Ралстън (изигран от Джеймс Франко). Прожекцията проследява лятото на 2003-та година. Арън Ралстън  желае да обиколи каньоните в Юта първо с колело, а след това и пеша. По пътя си попада на Кристи и Мегън, които са се загубили. След като пътешества известно време с тях, Арън продължава сам през каньона Блу Джон. Точно там той е подложен на голямо предизвикателство –  голяма скала затиска дясната му ръка. Филмът е построен като дневник на 5-те дни, през които Ралстън седи приклещен, преди да вземе жестоко решение, което ще спаси живота му. След ужаса, който преживява, той изминава 8 мили, преди да бъде спасен. Разстоянието от тези мили го подтикват за равносметка - на живота си, приятелите, гаджетата, семейството си и последните двама човека, които среща по пътя си. Резултатът е разтърсваща драма и безграничната сила на човешкия дух!

2. "Докосване до пустотата“ (2003) / IMDb рейтинг: 8.0

 

Също изключителен документален филм, представящ изкачването на намиращия се в перуанските Aнди, висок 6344 метра, връх Сиула Гранде от двама английски алпинисти - Джо Симпсън и Саймън Йейтс. По време на слизането те преживяват инцидент, а последвалите събития са една от най-забележителните истории в света на височинния алпинизъм. Макар и труден за гледане филм, той разкрива огромността на това, което Симпсън постига, за да оцелее заобиколен от великолепния пейзаж на Андите.

1. "Сред дивата природа" (2007) / IMDb рейтинг 8.1

 

Този филм увековечава забележителната история на Кристофър МакКендлес (изигран от Емил Хърш). Прожекцията е базирана по документалната книга „Сред дивата пустош“ на Джон Кракауер. Мислите, решенията и действията на Крис МакКендлес са достойни за уважение. Авантюристът, копнеещ за щастието от свободата, преминава границите на човешките възможности без да се съобразява с изградените стереотипи. Крис (сменил името си на Александър Супертрамп) живее и оцелява сам, заобиколен от природата. Далеч от фалша на обществото и изоставил материалните придобивки, той постига своята свобода на духа. През тези две години на бродене сред дивата пустош, с крайна цел Аляска, Крис води дневник, в който записва най-висшите ценности на човека: „Щастието е истинско, само ако е споделено“. Няма да издаваме много от филма, защото думите са недостатъчни, за да опишем чувството за вътрешен мир и принадлежност към величествената, но и жестока природа, които Крис МакКендлес постига. Животът му, пресъздаден във филма, ни  впечатлява, вдъхновява и трогва до сълзи. Неслучайно „Into the Wild“/ „Сред дивата природа“ оглавява нашата класация, а ако не сте се докоснали до този филм – изгледайте го! Това е истински experience, който ни завладява и оставя без думи.

Криста Янинска

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни