За пореден път тази година има събитие, организирано от Apple за представяне на нови фирмени продукти. Това е истински рекорд предвид факта, че сме свикнали да виждаме изяви на иновативната компания по веднъж на година.

Също така, след последното представяне на новата серия iPhone 13 не останахме особено очаровани. Сякаш типичният стил на Apple да ни сразява с минималистичен и елегантен външен вид, и невиждана бързина и производителност, беше избледнял, оставайки назад в годините. Но след състоялото се на 18 октомври 2021г. събитие (наречено Unleashed), имаме чувството, че компанията отново иска да напомни за така желания от всички стил.

По време на Unleashed бяха представени три нови продукта – изцяло обновената серия MacBook Pro, AirPods 3 и някои новости за HomePod Mini. Освен от технологична гледна точка, компанията изненадва със смелостта си относно действията с дългогодишните партньори.

MacBook Pro

Обновената серия продължава да набляга на минималистичен и елегантен дизайн, предвещаващ луксозност, сила и много финес. Нека, както винаги, започнем от външния вид, тъй като това е първото нещо, което виждаме винаги.

Macbook Pro

И двете версии (14.2” и 16.2” диагонал на дисплея) са тънки, елегантни и излъчват сила и спокойствие. Най-интересната част от дизайна е notch-ът (прорезът), разположен в горната част на екрана, където намираме и камерата. Той прилича на този на iPhone-ите и може да бъде много лесно разпознат. Този тип дизайн не е виждан в лаптоп никога досега и определено ни харесва.

Относно цветовете, не можем да видим син, зелен или червен – има само Space Gray и Silver. Но това далеч не е нещо лошо. Ако погледнем психологията и подсъзнателното въздействие на цветовете ще видим, че сребристото най-често се асоциира със скъп, елегантен и луксозен ексклузивен продукт. Точно какъвто е MacBook Pro. А в комбинация с черната клавиатура изглежда зашеметяващо. Както може би всеки знае, клавиатурите на Mac сериите са много удобни и винаги са били предпочитани пред тези на останалите марки. Ще заключим, че сме много доволни от външния вид на новите серии и очакваме с всяко следващо поколение да стават все по-изящни. 

Macbook Pro

Всъщност сериозните промени по новата серия са основно в хардуера и не можем да ги видим веднага. Едно от най-забележителните неща са новите чипсети, изцяло направени от Apple – M1 Pro за по-малкия вариант и по-мощният M1 Max. Калифорнийският гигант вече не разчита на Intel за процесорите и на представянето беше особено наблегнато на това. И двата процесора са с десет ядра (осем високопроизводителни и две енергоефективни), но при M1 Max графиката е с 32 ядра, а не с 16. От Apple ги описват като "страшният" и "по-страшният", като представят графика, показваща значително по-ниската производителност на конкурентни процесори.

Това е най-силният коз на новата Pro серия, а веднага след него е дисплеят. Определено са се постарали той да представя възможно най-добре резултатите от работата на новите чипсети. По-малкият 14.2” дисплей има резолюция от 3024х1964 пиксела, 254 ppi (нита) пикова яркост и общо почти 6 милиона пиксела. По-големият 16.2” инчов дисплей има резолюция от 3456х2234 пиксела, които наброяват 7,7 милиона и същата пикова яркост – 254 ppi. От Apple на представянето наблегнаха на Liquid Retina XDR режима, който има контраст от един милион към едно (1 000 000/1) и на ProMotion функцията, която представиха и при iPhone 13 серията преди месец. Казват, че това е най-добрият дисплей, слаган някога в техен лаптоп и обещават уникално потребителско преживяване в резултат на работата на процесора и дисплея.

Macbook Pro

Относно паметта, всичко е изцяло опционално и можете да го избирате според нуждите и бюджета си. RAM паметта варира между 16 и 64 GB, а ROM паметта е само под формата на SSD и варира между 512GB и внушителните 8TB. Друго нещо, което споменаха на събитието, е 50% повече циркулиращ въздух при "тихите обороти" на вентилатора. Така на практика той се включва единствено при крайни натоварвания. 

Животът на батериите също е подобрен, но няма точни данни в сравнение със старите модели – могат да покажат единствено тестовете. MacBook Pro серията е насочена към творчески настроени хора, което обяснява оптимизациите при работата с 3D дизайн и моделиране, както и при софтуерните разработки. Ако обработвате видеа или обичате да играете с фотошоп, то ви очаква по-дълга работа, изключваща мисленето за зарядно.

 

Ако се върнем към прореза на екрана можем да споменем, че камерата вече е 1080р и гарантира два пъти по-добра работа при ниска осветеност. Новата серия идва с изцяло преработена система за микрофони (вече са три, не два) и няколко нови говорители. Те са шест на брой, като два са "пищялки" за високи честоти, а останалите четири са нискочестотни, които носят 80% повече бас. Вече се поддържа и пространствено аудио, което е част от новите екстри на услугата Apple Music. На представянето се наблегна и на многото изходи на лаптопите – на лице са MagSafe 3, 3 x ThunderBolt 4, 3.5-милиметров жак за слушалки, SDXC и HDMI. Работата с тях не би трябвало да влияе на производителността заради новите чипове.

Macbook Pro

В заключение можем да кажем, че MacBook Pro серията ни впечатли и въпреки цените, започващи от около $1999, може да се окаже добра покупка ако сте 3D графичен дизайнер, обичате да обработвате видео клипове или се занимавате със софтуерни разработки. В такива случаи наистина имате какво да очаквате и да получите от изобретенията на Apple. Работата на M1 Pro и M1 Max процесорите обещава висока производителност, а новите дисплеи предвещават неповторимо изживяване. Определено компанията държи на стила и ще продължава да ни показва висококачествени и прецизни продукти. 

Бонус – AirPods 3 и HomePod Mini

На Unleashed бяха представени и преработените слушалки, чиято цена е $179 (старият модел си остава на 129$). Както може би се досещате, те имат сходна форма с тази на AirPods Pro и това е разбираемо – когато нещо работи добре, не трябва да се пипа. Ако започнем с недостатъците, не може да не отбележим липсата на активна изолация на външен шум. Колкото и да е странно, при новия модел липсват неща от стария. От друга страна, вече една слушалка тежи само 4,28 грама, а калъфчето е 37,91 грама. То поддържа безжично зареждане и само с едно зареждане можете да заредите слушалките за 30 часа. А те самостоятелно могат да свирят около шест часа, преди да се наложи да ги приберете отново в калъфчето. Едно петминутно зареждане ви осигурява един час живот на батерията.

AidPods 3

Слушалките имат IPX4 сертификат за устойчивост на капки вода и пот. Интересно е, че слушалките имат Adaptive EQ – функция, която променя настройките на звука според размера и формата на ухото или по-точно ушния канал. Относно HomePod Mini, видяхме само нови цветове – син, жълт и оранжев, както и някои нови функции на Siri и Apple Music, достъпни след закупуване на абонамент за услугите. 

Компанията обяви, че най-големият й растеж идва от слушалките и телефоните, което предполага, че ще наблегнат на тях и може би следващата година ще бъдем свидетели на нещо по-грандиозно в стил Apple. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар