Безжични слушалки - как да направим най-правилния избор?

Слушалките са незаменима част от живота на всеки човек, обичащ музиката. В днешно време хората имат забързан, напрегнат и динамичен начин на живот, което увеличава нуждата от слушане на музика – било то за релаксиране след дълъг ден или избухване на любими песни.

От много години насам, всеки може да си позволи да има и да използва слушалки на своят телефон, таблет или компютър и вече въпросът, който си задаваме, не е дали да си купя, а какви точно слушалки да си купя.

С развитието на технологиите, това средство за слушане на музика има все повече и повече разновидности, както и различия в цената. Затова днес ще улесним процеса на търсене и избиране, за да успеете да направите най-подходящата за вас покупка. 

Какви видове слушалки има 

Ще разгледаме видовете безжични слушалки, предлагащи се на пазара. Първо трябва да ги разграничим според устройството, от което смятате да пускате музиката. Ако ще използвате смартфон или таблет, в полезрението ви влизат:

безжични слушалки

True Wireless in-ear (Airpods, Buds)

Най-съвременният избор, който можете да направите. Поставят се в ухото и могат да бъдат използвани както за провеждане на разговори, така и за слушане на музика. Те се държат в пластмасов калъф за зареждане, лесно преносими са и силно желани от потребителите. Някои от недостатъците им са проблеми с гнездата за зареждане, лоша свързаност с устройството (телефон, таблет) и лошо качество на микрофоните, поради мястото, на което са поставени. Много производители на смартфони спряха да слагат 3.5 мм жак за слушалки на устройствата си и тези безжични слушалки стават единственият начин на свързване. 

безжични слушалки

On-Ear Wireless

Това са слушалки, поставящи се на ухото. Те са средни по размер и са най-подходящи за слушане на музика. По-големият им размер позволява поставяне на по-големи говорители и съответно по-качествен звук. От друга страна, не всички модели имат микрофони, което ги прави непотребни за провеждане на разговори. По-скъпите модели имат подплата и донапрен, облицован в кожа по краищата, който служи за шумоизолация. От друга страна, те могат да бъдат неудобни и дори непотребни, когато сте навън. За разлика от по-малките (които се поставят в ухото), които могат да се използват по време на разходка, в автобус, такси или докато вършите някаква работа вкъщи. 

безжични слушалки

Over-Ear Wireless

Най-големият размер слушалки, които както подсказва името се слагат върху (и около) ухото. Поради големите си размери, има възможност за още по-добър звук и изолация. Това ги прави подходящи дори и за компютър. Често използвани са в студия, където качеството на звука е на първо място. 

Изборът на безжични слушалки зависи най-вече от това за какво и къде ще ги ползвате и каква цена сте готови да заплатите. В България допреди 1-2 години не бяха толкова често използвани, за разлика от много западни страни и най-вече Америка. Но всичко безжично навлиза и на българския пазар и ще виждаме все по-често такива слушалки. 

Ако ще провеждате повече разговори

Ако смятате най-вече да използвате слушалките за разговори, то по-подходящият за вас вариант ще са In-Ear слушалките. Компактни, достъпни и най-важното – с микрофон. Все пак, едно от основните им предназначения са точно разговорите. Понякога може да се случи отсрещната страна да не е особено доволна от качеството на връзката (заради микрофона), но това е просто проблем при по-ниските класове на малките слушалки. Разбира се, ако бюджетът ви е по-голям, можете да си вземете и On-Ear слушалки, но трябва да помислите къде и как ще ги ползвате. Ако излизате повече навън или пътувате, по-големите могат да ви бъдат неудобни или да ви падат от главата. В такова отношение малките са по-голямо предимство заради мобилността си, въпреки по-малката шумоизолация и по-малки говорителчета. 

Ако жадувате за музика

Ако ще наблегнете повече на музиката и искате наистина хубав звук, без излишни шумове, то най-добрият избор за вас биха били On-Ear слушалките. По-хубав звук и шумоизолация от малките и по-компактни размери, спрямо тези на големите Over-Ear. Разбира се, тук зависи и от вашите занимания и потребности – ако предпочитате да стоите повече пред лаптоп или компютър, може и по-големите да ви свършат работата. Всеки трябва да разгледа и анализира къде и как прекарва времето си, за да направи правилния избор за себе си. 

безжични слушалки

Ако сте запален геймър

Ако геймингът ви влече най-много и имате нужда и да чувате добре, и да говорите и да слушате музика, то за вас са Over-Ear слушалките. Има много хубави безжични геймърски слушалки на българския пазар. С добри микрофони, с добра изолация и уникален звук. Тези три неща подпомагат най-много да усетите и изживеете геймърските екшън моменти. Това са слушалките, които ще ви помогнат да чуете врага си, да поддържате връзка със съотборниците си и да се пренесете във виртуалния гейминг свят. Дори и да не сте толкова запален геймър, On-Ear слушалките също биха задоволили вашите нужди, стига да разполагат с микрофон и добра изолация. Разбира се, като геймър, ще имате нужда от по-голям бюджет, понеже все още цените на тези безжични изкушения са доста по-високи спрямо тези с обикновен кабел. 

А защо да нямате два вида – едни за гейминг и едни за времето, в което се разхождате или шофирате навън. За щастие, цените на подобни продукти ще падат надолу, а причината за този процес е т.нар. морално остаряване. Стига да можете да си позволите да притежавате например един чифт In-Ear слушалки за времето, което прекарвате навън, наслаждавайки се на музика и от време на време на разговори, и едни Over-Ear за времето, през което сте на компютъра, слушайки музика или играейки игри. Ако не можете да си го позволите и имате нужда само от едни слушалки, то прочетете отново статията внимателно и проследете стъпка по стъпка изборът на безжични слушалки. С лек и прост анализ на местата, където прекарвате своето ежедневие, нещата, които ще правите със слушалките (музика, разговори, гейминг) и бюджета, с който разполагате ще успеете изберете най-подходящият продукт.

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар