След обявената за по-ранна премиера на новите устройства на Apple, на 14 септември официално видяхме новите iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max, както и Apple Watch Series 7. Колкото и да ни се иска, не видяхме каквото очаквахме. Презентацията на самото събитие си беше на ниво (по традиция на Apple), но устройствата не ни впечатлиха толкова. Изглеждат като ъпдейт на миналогодишните модели, което не ги прави по-лоши, а просто не толкова ексклузивни. Разбира се, социалните мрежи се "наводниха" с шеги и закачки от Android към iOS потребителите. Днес ще разгледаме какво ни показаха от Apple и дали си заслужава тазгодишната серия. 

iPhone 13 Mini 

Да започнем от най-малкия модел. Ще бъдем по-кратки, ако изброим само разликите с миналогодишния 12 Mini. Започвайки от външния вид на телефоните, можем да видим различна подредба в модула на задната камера, чиито сензори вече не са разположени един под друг, а диагонално, което прави телефона по-елегантен. Също така, вече има пет налични цвята – Starlight, Moonlight, Pink, Blue и Red. От лицевата част можем да видим прорез (notch), който е с 20% по-малък от миналогодишния. Въпреки по-малкия размер, все още изглежда олд скуул спрямо прорезите на конкурентите си (Samsung, Huawei). Друга новост е дисплеят, който има яркост с 28% по-голяма от предходния. Голямо предимство е новата по-голяма батерия, за която все още има спорове колко mAh е. Налице е и новият чипсет Apple A15 Bionic, а ROM паметта на телефона започва от 128 GB, следващият вариант е 256 GB и най-голямата – 512 GB. Противно на много очаквания, цената не е по-висока, а е същата като миналогодишната, което осмисля закупуването на телефона. 

iPhone 13
Снимка: Apple

iPhone 13

При класическата серия нещата са същите като при 13 Mini серията – по-малък прорез, по-ярък дисплей, диагонални модули на камерите, по-голяма батерия и нов чипсет. RAM паметта вече не е 4, а 6 GB, и ROM паметта също е 128, 256 или 512 GB. На презентацията се спомена, че батерията може да издържа до два часа и половина повече от iPhone 12. Всичко това звучи добре и като добавим фактора цена, новият iPhone 13 всъщност е един подобрен чисто нов телефон и си заслужава закупуването му, освен ако вече имате iPhone 12. 

iPhone 13
Снимка: Apple

iPhone 13 Pro 

Именно това е серията с най-много новости и подобрения, които Apple представиха. Най-забележителната новост е добавената адаптивна 120 Hz честота на опресняване, която от Apple наричат Pro Motion. И да, виждали сме го при много модели отпреди година, но за пръв път е част от iPhone. Следващото забележително подобрение са сензорите на задната камера – подобрен основен 12MP сензор и нов, по-голям телефото с 3x оптичен зуум. Добавена е функция Cinematic на заснемане на видеоклипове, фокусирайки се върху лицата и предметите и замъглявайки фона, придавайки усещането за дълбочина. Подобна функция не е срещана досега, което е в плюс за Apple.

iPhone 13
Снимка: Apple

Други ъпдейти по телефона са по-ярък дисплей, по-малък прорез, по-голяма батерия, нов чипсет и повече памет – максимум от 1 TB. Също така, RAM паметта е нараснала с 2 GB – от 6 на 8. Размерите на дисплея са същите като на миналогодишния модел, както и резолюцията и съотношението между екрана и корпуса. Телефонът изглежда здрав, масивен и същевременно елегантен, благодарение на стилните цветове (Graphite, Gold, Silver, Sierra Blue) и металния корпус, обгръщащ страниците на телефона. В заключение, комбинацията на адаптивното 120 Hz опресняване, по-дългият живот на батерията и голямата памет правят телефона добра покупка според цената и това, което получаваме. 

iPhone 13
Един от примерите за това какво умее камерата на 13-ката

iPhone 13 Pro Max

Тази серия съдържа всички изброени досега новости, като единствените му разлики с 13 Pro са по-големият размер и по-дългият живот на батерията. Тук положението е спорно – някои биха платили повече за по-голям телефон, докато други го намират за неудобен и предпочитат по-малките размери и съответно плащат по-малко. Затова и не можем да кажем дали 13 Pro Max е добро пазарно предложение. 

iPhone 13
Снимка: Apple

Apple Watch Series 7

На премиерата видяхме и новия смарт часовник на марката. Тук Apple са приложили принципа "ако нещо работи, по-добре не го пипай". По часовника можем да видим минимални подобрения, като например по-здрава конструкция, по-голям дисплей, watchOS 8.0 операционна система и IP6X защита от вода и прах. Всички останали параметри са същите като на миналогодишната 6 серия, което е странно, защото и 6-тата серия почти не се различаваше с 5-тата. Тук можем да подкрепим голяма част от аудиторията, казвайки, че представеният преди ден часовник е 6S, a не 7. 

Apple Watch Series 7
Снимка: Apple

В заключение можем да заявим, че очаквахме повече от новите серии на Apple, но в същото време и не останахме толкова разочаровани. По-големите батерии (заради които всички модели са по-дебели и по-тежки) и цени, еднакви с цените от предходната година, не са в стила на Apple. Характерни за марката бяха малките батерии, недостига на памет и постоянно покачващите се цени.

Дали залагат на нова стратегия, или нямат с какво да ни фрапират, не знаем. Разбира се, вече можем да видим конспирации, според които сега ъпдейтват леко миналогодишните модели, за да ни зашеметят догодина с нещо иновативно и невиждано досега. Можем единствено да дочакаме и да видим, но засега ще се задоволим с новата 13-а серия. 

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар