Непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора беше изложена в Художествената галерия в Кюстендил, съобщиха БНТ и "Нова телевизия". Тя е донесена от мъж, пожелал анонимност, който се притеснил за сигурността и, след обир в дома му. Платното е преотстъпено от собствениците си за срок от 5 години.

Картината е нарисувана преди около 80 години, като представлява версия на творбата на Майстора "Мома сред ябълки"(известна и като "Българската мадона"), в която има друга гледна точка към момичето. Според художника Евгени Серафимов, цитиран от "Нова телевизия", творбата е подарена на родителите на позиралата за портрета Дафина от село Шипковци, която починала от туберкулоза, скоро след като била нарисувана от художника.

"Автентичността на творбата е 100% доказана. Въпреки това, на нас, тепърва ни предстои още проучване на самата работа. Не е важно откъде е дошла и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което допълва пъзела в цялата му пълнота", е мнението на уредника в Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" Светла Александрова.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар