Български подкасти - нека си поговорим за тях. Защото вече ги има и те не са никак малко, а с всеки следващ ден се появяват и нови.

Златната ера на радиото все още не е приключила – еволюира непрестанно и прави слушането по-лесно отвсякога, но под различна форма. Тя се казва подкаст и въпреки, че е създадена преди повече от 15 години, в момента е навлязла с огромна сила в българските онлайн среди.

Ключова дума е удобството, позволяващо да слушате любимите си водещи по всяко време. Така можете да се насладите на забава, полезна информация и дискусии на всякакви прецизно подбрани теми докато шофирате, миете чинии, подреждате, работите или просто мързелувате.

Искаш да стартираш собствен подкаст? Разгледай предложенията за професионално оборудване и действай!

Подбрали сме ви десет от най-добрите български подкасти, които трябва да слушате:

IMPACT (Стан и Никола)

 

Младите предприемачи Станислав Чакъров и Никола Томов стартират своя подкаст IMPACT в края на 2020г. Те се насочват основно към мъжката аудитория, разглеждайки теми като успех, бизнес, мотивация, самоусъвършенстване, спорт и отношения между мъже и жени. Поставят си за цел да имат колкото се може повече Impact (въздействие, влияние) върху мъжете в България, засягайки теми, ситуации и казуси, които не са познати по нашите ширини. Най-гледаните епизоди са с интересните гости, от които всеки би могъл да научи нещо. Определено това е един от най-качествените български подкасти към момента.

2&200 подкаст

 

Цветомир Цанов и Орлин Милчев, познат в хип-хоп средите като Атила, качват първия си епизод в края на 2018 година в канала 2&200 podcast. Към днешна дата са качени над 150 епизода, в които участват различни гости, разказващи за живота си, успехите и пътя към тях. Със сигурност всеки автор, актьор, музикант или певец, за когото се сетите, най-вероятно вече е бил интервюиран от винаги усмихнатите водещи. Материалите им са налични в YouTube, Spotify, SoundCloud и други стрийминг платформи. 

Легенди / Legends

 

Мястото, където водещият Георги Харизанов се среща с истинските български легенди – хората, които са най-добри в това, което правят. Основната идея на подкаста е да бъдат представени както личностите на легендите, така и техните истории. Често обсъждани теми са политика, култура, общество, наука и спорт. От излъчването на първия епизод през октомври 2020г. до сега гостите се изразяват в огромна палитра – от ММА бойци и треньори до доктори и директори на държавни звена. 

Comedy Club Podcast

 

Comedy Club Podcast е стартиран още през 2016 година и е един от първите подкасти в България. Основан е от усмихнати, позитивни и забавни личности, основно комедианти (което обяснява и името). В последствие проектът се превръща в първият клуб за стендъп комедия в България. На първо място се поставя слушателят и фактите показват, че всяко нещо, което е пожелала публиката, се е превърнало в реалност. От тук често засяганите теми стават стотици и започват различни поредици като Сериозно 101, Новинарският подкаст, Подкастът за Шоубизнес, Factoff и други. Всички материали са налични в YouTube, iTunes, Spotify, SoundCloud и други платформи. 

Бахти Великия Подкаст 

 

Стартиран преди по-малко от година от Любомир Жечев и Розмари, Бахти Великия Подкаст набра голяма популярност. Причините за това са няколко –популярността и оригиналността на Любо Жечев в YouTube, както и разнообразните горещи теми, които се дискутират. Всички те са прецизно подбрани, актуални и представени по суров и на моменти груб начин, типично в стила на Жечев. Епизодите с гости не са много, но за сметка на това са най-гледаните в канала заради интересните истории, които се споделят. Бахти Великия Подкаст може да бъде слушан на почти всички платформи, епизодите са над 30, а за тази година Жечев е обещал повече количество, както и качество. 

При Тото

 

Йонислав Йотов – Тото е известен български хип-хоп изпълнител, познат от супер успешното родно дуо СкандаУ. След редица сполучливи проекти през изминалите години, в началото на 2020 започва и свой подкаст. Там Тото кани гости, популярни лица от българския обществен и културен живот, които споделят забавни и лични истории, и просто се забавляват. Епизодите са вече наистина много, а гостите са актьори, водещи на телевизионни предавания, музканти, ютубъри и други. При Тото придоби голяма популярност през миналата 2021 година, което се дължи на вече изградената фен база на водещия, естественото му и предразполагащо разговор държание и най-вече на интересните гости. Когато говорим за български подкасти с наистина сериозна аудитория, този тук е наистина доста напред.

Говори ѝнтернет

През 2017 година Владимир Петков и Еленко Еленков (IT специалист и project мениджър) основават свой подкаст под името Говори ѝнтернет. Основни теми са IT средата в България, бизнес, медии, социални мрежи, политика и интересни и нереализирани български проекти. Почти всички гости са от тези среди и интересът към подкастите е голям. Като ветерани в тази онлайн среда, Владимир и Еленко са създали впечатляващ брой епизода на Говори ѝнтернет, като имат и някои "дъщерни" поредици. Епизодите могат да бъдат намерени в Spotify, Google Podcasts и Apple Podcasts. 

ФАК подкаст

ФАК подкаст е създаден в края на 2020 година от двама млади любители на литературата, киното и музиката – Момчил Бонев и Огнян Белстойнев. Това е един от най-оригиналните и уникални подкасти в България, което и обяснява успехът, който са постигнали за толкова кратко време. Във всички епизоди се дискутират, обсъждат и критикуват както нашумели, така и класически филми, книги и песни. В някои епизоди присъстват и гости, но най-често водещите са само основателите. ФАК подкаст може да бъде намерен и слушан в Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, RadioPublic и други платформи. 

Българска история

 

Зад Българска история стои цял екип, развиващ YouTube канала, социалните мрежи и уебсайта, но водещ на започнатия в средата на 2020 година подкаст Българска история е Иван Кънчев. Нови епизоди излизат два пъти месечно, а темите, които се засягат, са различни събития и аспекти от миналото на България. Целта е чрез този иновативен съвременен метод да се опресняват и надграждат познанията на българската аудитория (за която може да се каже че е всеки български гражданин) относно миналото на България. Изключително интересен и достоен за уважение проект, който за щастие набира популярност и става все по-слушан с времето. 

Първа страница подкаст

Първа страница е един от най-скоро стартираните български подкасти, чиито водещи са добре познатото дуо Темз Арабаджиева и Антон Биров, които натрупаха вярна аудитория с проекта "С книги под завивките". Идеята и причината за стартирането на подкаста е страстта им към книгите и филмите, а целта, която са си поставили, е да обогатяват все повече българи с родна и чуждестранна литература. Не пропускат да канят и гости, които споделят опит и истории от личен и професионален план. Друга цел е вдъхновението на слушателя, което може да бъде "прихванато" от героите в книгите или от историята на някой от гостите. Добрата идея, съчетана със запален и задълбочен разговор, прави подкаста интересен и подходящ за хора от всякакви възрасти, което обяснява и завидния му успех, постигнат досега. Епизодите можете да слушате в Spotify, SoundCloud, Apple Podcasts и други платформи. 

Бонус: Лигата на джентълмените 

 

Време беше и на водещия Боби Борисов да започне свое онлайн предаване – то е под формата на подкаст и се казва Лигата на джентълмените. Подкастът е насочен към група, която не е споменавана досега и тя е феновете на футбола. По-специално английската Висша лига. Подкастът предоставя всевъзможни анализи, прогнози и коментари за най-интересното, случващо се на футболния терен. За повече от година подкастът събира сериозен брой футболни фенове, които са готови да слушат страстно разсъждаващия Боби Борисов. Епизодите стават все повече, като рамо до рамо с Боби говори и добре познатият Ивайло "Нойзи" Цветков, като двамата коментират важните и интересни неща в английския футбол. Подкастът Лигата на джентълмените може да бъде намерен във YouTube, Vbox7, Spotify, RadioPublic и други платформи. 

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар