Топ 10 на най-добрите филми за журналистика

Както всяка пипкава тема, така и медийната е благоприятна почва за появата на екранизации. Има много образци за добре направени филми, чийто сюжет е съсредоточен върху журналистическата среда, а през последното десетилетие се появиха и успешните серийни продукции "Нюзрум" и "Сутрешното шоу". Макар да има много хляб в темата за медиите, това е в правопропорционална зависимост със сложността да се направи подобен филм. Затова сме събрали десет от най-добрите продукции на големия екран, засягащи четвъртата власт.


"Нищо друго освен истината" (Nothing but the Truth)

 

Амбициозна репортерка попада на материал, свързан с проучването на агент от ЦРУ във Венецуела за вероятното участие на държавата в опит за покушение на американския президент. Въпреки отказа на агента да сътрудничи, журналистката публикува статията, потвърдена от други източници. Разкривайки секретна държавна информация от значителен обществен интерес, тя създава заплаха за националната сигурност. В такъв случай няма право да крие източниците си. Тя обаче е решена да спази на всяка цена най-важния журналистически принцип, макар съдът да тълкува действията й като акт на държавна измяна.

"Спотлайт" (Spotlight)

 

Филмът е създаден по действителен случай. Концентрира се върху екипа към рубриката за разследваща журналистика, дал името на продукцията, във вестник Boston Globe. Сюжетът проследява разследването на журналистите, разкрило прикриването на сексуални посегателства над деца от католическата църква в Бостън. "Спотлайт" e отличен с „Оскар“ за най-добър филм и за най-добър сценарий.

"Гражданинът Кейн" (Citizen Kane)

 

Едва ли има човек, който да не е чувал за класиката "Гражданинът Кейн". Макар да не е по действителен случай, главният герой – медийният магнат Чарлс Фостър Кейн е прототип на реално съществувалите личности: Уилям Рандолф Хърст, Самуел Инсул и Харолд Маккормък. Група репортери се опитват да дешифрират последната дума, изречена от него – rosebud, проследявайки изкачването му до върха на славата и последвалото му стремглаво политане надолу.

"Цялото президентско войнство" (All the President’s Men)

 

Филмът е по действителен случай и е базиран на едноименна книга. В навечерието на президентските избори в САЩ през 1972 г. двама журналисти от Washington Post разследват скандала "Уотъргейт", чиито следи стигат все по-високо в Републиканската партия, а в крайна сметка и до Белия дом. В резултат срещу президента Ричард Никсън започва процедура по импийчмънт, той не успява да докаже, че няма общо с аферата и подава оставка, което е прецедент в американската история.

"Лека нощ и късмет" (Good night, and Good Luck)

 

Въпреки че излиза през 2005 г., "Лека нощ и късмет" умишлено е направен черно-бял, за да отразява по-силно времето, в което е позиционирано действието – 50-те години на ХХ в. Заплахата от разпростиращия се комунизъм достига параноични нива в САЩ, а сенатор Джоузеф Маккарти всячески експлоатира този страх. Екип, състоящ се от един репортер и един продуцент на CBS, решава да покаже истиското лице на сенатора пред общността и спомага за отнемането на властта от ръцете му. 

"Вестник на властта" (The Post)

 

Режисиран от Стивън Спилбърг, "Вестник на властта" също е вдъхновен от действителен случай. Сюжетът разказва за скандал от 1971 г., провокиран от решението на редактора и репортера на Washington Post да публикуват документи на Пентагона, изобличаващи участието на САЩ във Виетнамската война в продължение на 20 години. Разбира се, правят се опити да се попречи на излизането на материала, но впоследствие съдът отсъжда в полза на вестника. 

"Зодиак" (Zodiac)

 

Продукцията е вдъхновена от реални събития, свързани с разследването на сериен убиец в Сан Франциско през 60-те и 70-те години. Това е едно от най-скандалните неразкрити престъпления в САЩ. Извършителят очевидно се подиграва на полицията, изпращайки писма, кървави дрехи и шифри във вестници. "Зодиак" е фокусиран върху усилията на журналистите да наредят пъзела и тоталното им обсебване да разкрият убиеца. В анкета на BBC е посочен като един от дванадесетте най-добри филма на XXI в.

"Салвадор" (Salvador)

 

Историята разказва за американски журналист, който заминава в Салвадор, за да отразява Гражданската война през 1980 г. след продължителния си неуспех в САЩ. Той се забърква и с двете враждуващи страни, които изискват да ги снабдява със снимки и информация. Междувременно трябва да намери начин да изведе приятелката си и децата й от Салвадор, тъй като конфликтът се задълбочва все повече.

Page One: Inside the New York Times

 

На прага на второто десетилетие на ХХ в., когато медиите са изправени пред нови предизвикателства, режисьорът получава безпрецедентен достъп до нюзрума на "Ню Йорк Таймс" в продължение на година, благодарение на който създава и документалния филм. Той обрисува работата и живота на журналистите, изпълнен с опасности, но и с необятни възможности и онагледява много красноречиво медийния пейзаж.

"Убий пратеника" (Kill the Messenger)

 

Действието се развива в средата на 90-те години, когато разследващ журналист изобличава ролята на ЦРУ в незаконното внасяне на наркотици в САЩ, с цел събиране на пари за бунтовниците в Никарагуа. Въпреки оказания огромен натиск да не публикува материала, той не се поддава. Разкритията обаче се обръщат срещу репортера и това му коства работата. Постепенно е принуден да живее в отшелничество, което довежда до самоубийството му.

Медийната среда и работата на журналистите са неизчерпаем източник на идеи за сценарии или сюжет на книги. Ако не сте част от тази гилдия, може би гледате на репортерския живот през розови очила, но тези филми ще ви опровергаят и ще ви докажат, че изобщо не е така. 

Ива Ризова

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни