За втора поредна година серията от събития „От вандализъм до изкуство“ ще постави акцент върху актуалния поглед за развитието на стрийт арт и графити културата в Европа и света. Проектът започна през 2021 г. с изложба на 20 от най-разпознаваемите български и холандски художници от уличното изкуство. Тази година между 08 и 11 септември Sofia Graffiti Tour, с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България, ще разшири диалога за ролята, значението, градското и художествено влияние на стрийт арта с поредица от различни събития.

Специално за двудневния майсторски клас с млади български художници, артисти и студенти на възраст до 35 години, в България ще гостува световноизвестният графити и стрийт арт артист Mr. June (Нидерландия). Лектори и гости ще бъдат още Алекс Поуп от музея за улично изкуство и графити в Амстердам – STRAAT, а онлайн ще се включи Хавиер Абаркахудожник, изследовател и основател на Urbanario (първото училище за напреднало обучение по графити и улично изкуство). 

Майсторският клас ще бъде посветен както на професионалното развитие на стрийт арт художниците, на личния творчески опит на лекторите, така и на тенденциите, които превръщат уличното изкуство във високохудожествен жанр. И още: какъв е преходът от ъндърграунд към музейни и галерийни пространства, какъв е ефектът от него върху стрийт арт и графити културата и как изглежда пазарът на това изкуство. 

Mr. June

Поканата за кандидатстване вече е отворена, а крайният срок е 20 август. Участието в майсторския клас е безплатно. След кандидатстване ще бъдат селектирани 20 участници, които ще се включат в него. 

Лектори в майсторския клас ще бъдат: 

Дейвид Луф, по-известен като Mr. June, започва да създава графити през 1985 г. Силно повлиян от хип-хопа и брейка от старата школа, скоро той се влюбва в концепцията за графичен дизайн. Не след дълго неговият талант е забелязан и още преди да е завършил художественото училище му предлагат позиция на арт директор. Така започва да работи в сферата на търговията и рекламата, но осъзнава, че това ограничава стила му и променя курса. Създава своето студиото за графичен дизайн "Outoforder" в Ротердам и предлага мултидисциплинарен подход към изкуството чрез видео, илюстрация и интерактивни продукции. 

През последните години Mr. June умело комбинира любовта си към типографското оформление, цветовете и добавянето на допълнително измерение и пътува по целия свят, за да прави стенописи в голям мащаб. За тях Mr. June предпочита да не създава предварителни скици, а да реагира на стената и заобикалящата го среда. Така той се наслаждава максимално на творческия процес, а крайният резултат създава уникална кохезия между среда, картината и „зрителя“. По време на гостуването си в София, стрийт арт легендата ще изрисува и една стена в централната част на града. 

Алекс Поуп, който също пристига специално за майсторския клас, ще разкаже повече за музея STRAAT, който се помещава на площ от 8000 кв. м в бившия склад на коробостроителницата в Амстердам. Една от най-забележителните характеристики на постоянната му колекция е, че творбите в нея са специално създадени за музея и посетителите могат да ги видят там, където са сътворени. 

Третият лектор ще бъде Хавиер Абарка – испански художник, изследовател и преподавател в областта на графитите и уличното изкуство. Водеща фигура от първото поколение на испанските графити и влиятелен специалист на международната сцена, той е чест гост на различни европейски конференции и фестивали. 

Филмова премиера

В рамките на второто издание на проекта  „От вандализъм до изкуство", на 08 септември в Дома на киното ще се състои българската премиера на документалния филм "Kroonjuwelen – трудни, добри, по-добри времена", който разказва за основните фигури на графити сцената на Амстердам между края на 70-те и средата на 90-те години на миналия век. Филмът е продукция на STUNNEDFILM, арт колектив от графични дизайнери, режисьори и интернет специалисти.

Повече подробности и актуални новини около предстоящото издание на „От вандализъм до изкуство" може да следите в профилите на Sofia Graffiti Tour във Facebook и Instagram.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар