Последният проект на младата българска авторка Нора Ампова, която наскоро бе номинирана за престижната награда „Полет в изкуството“ от фондация „Камбарев“, носи името „Криеница“ и разглежда темата за бежанската криза в Европа.

Изложбата ще бъде представана между 16 и 30 юни в сградата на Тhe Mytilene Municipal Gallery на остров Лесвос, Гърция. Събитието е част от културния календар за Световния ден на бежанците (20-ти юни 2016). Куратор на изложбата е изкуствоведа Цветелина Анастасова.

Изложбата е вдъхновена от остров Лесвос, където Нора Ампова живее и твори по настоящем. Островът е една от най-критичната точка за бежанската криза в Европа през 2015-2016 година. „Избрах остров Лесвос, като премиерно място за осъществяване на проекта, защото на бреговете тук пристигат повечето бежанци и защото островът се явява тяхното първо пристанища... първо убежище. - коментира избора си за ситуиране на изложбата Нора Ампова - Това временно скривалище, събира на едно място, всички участници в “играта“: бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели...“

Чрез изразните средства на изкуството „Криеница“ проучва разрушителните ефекти на войната, но без да взима страна. Изложбата отговаря на вече установената творческа методология на младата художничка, а именно създаването на картини със социална насоченост.

pink poster 1

Произведенията провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката. „Криеница“ се подчинява на този модел - от заглавието на изложбата до характерното за Ампова заместване на човешкия образ с животински, в случая с този на щрауса. „И ние – хората - подобно на щраусите, сме склонни да „заравяме главите си, като бягство от всекидневни и глобални проблеми? Дали го правим от срам или страх? “ – задава въпроси младата авторка. Щраусът и неговата роля като централна фигура в този проект е личен социален коментар на Нора Ампова. Красивито животно не е избрано случайно - най-характерната и ексцентрична черта, в поведението на щрауса, е начинът, по който се крие, заравяйки главата си в земята. С тази черта Нора асоциира човешкото поведение.

2

Нора Ампова (1989г., София) е визуален артист, работещ основно в сферата на живописните медии. Магистърското си обучение, специалност Живопис, получава в Национална Художествена Академия в София, в класа на проф. Андрей Даниел. Потребността да открива нови пространства и различни обекти на вдъхновение, отвеждат авторката до Университета Hertfordshire в Hatfield (Великобритания), където тя специализира изящни изкуства.

Освен самостоятелни изяви, Нора Ампова има участия и на  международната  художествена сцена , като изложбата The Next Step Generation (сградата на Европейската Комисия в Брюксел, Белгия, 2015). Нейни произведения са част от колекцията на Арт Център Хюго Вутен (Hugo Voeten Art Center, Herentals, Belgium, 2014), а в България те са част от престижни проекти като: изложбата Образ и Подобие (2015) показана в Националната Галерия и Внимание: прясна боя (2015), представена в Софийска Градска Галерия.

nor

Нора Ампова е позната на широката публика със серията живописни платна и обекти към проекта Inside-out, в които основен обект е Щраусът. Авторката изследва поведението на ексцентричната птица, като основна сюжетна линия в произведенията се явява психологическото сходство на животното с човешкото същество. Подобно на Щраусът, човека всекидневно си „заравя главата в пясъка“, като по този начин мисли , че се „скрива“ от проблемите..

Характерното в произведенията на Нора Ампова е категоричността на нейният изказ. Като основен мотив, тя изтъква потребността да предава послания към публиката, да провокира.

trio

В други свои проекти, авторката често прави интерпретации на различни произведения от историята на изкуството. В тях, тя отново заменя образа на човека с този на различни животни, като горили, кенгура и др. Създания,  които  с поведенческият си модел, лесно могат да бъдат  асоциирани с човека.                                                         

Около тази „игра“  на прилики и разлики, основен проблем, който авторката изследва е психологията у човешката природа. Ценностите, които се менят забързано, и не остава много време за анализ в битовия свят. Материалното е с категорично надмощие над духовното. Този проблем оставя след себе си както въпроси за задаване, така и  произведения за създаване.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар