Новият сериал на Amazon Prime Video "Пръстените на силата" определено е едно от големите събития на годината. Това е най-скъпата продукция от този тип, заснемана някога, а по традиция "Властелинът на пръстените" е франчайз, който привлича силен интерес. Уелската актриса Морфид Кларк е едно от сравнително неизвестните имена, които виждаме в главна роля в шоуто. Но коя всъщност е тя?

Преди това - малко повече за сериала...

Сериал, струващ над 1 милиард долара

"Властелинът на пръстените: Пръстените на силата" е най-скъпият сериал, заснеман до този момент. Сметките показват, че Amazon са инвестирали над 1 милиард долара, за да превърнат тази идея в реалност. 250 милиона от тях са платени единствено за правата, които са нужни, за да бъде реализиран. Впечатляващо, нали?

Пръстените на силата
"Пръстените на силата" е най-скъпият сериал, създаван до момента

Новините за "Пръстените на силата" бяха обявени за първи път в края на 2017 година, когато Amazon постигна сделка за придобиване на авторските права. През лятото на следващата година стана ясно, че дуото Патрик МакКей - Джей Ди Пейн е наето, за да оглави реализиацията на мащабния проект. Те са хората, които стоят зад сериала и носят най-голяма отговорност за евентуалния му успех или неуспех.

Любопитен детайл е, че Amazon предприемат подход да не ангажират големи звезди в актьорския състав на шоуто. Напротив, кастът е съставен главно от непознати имена, които до този момент не са имали възможност за толкова голям пробив. Едно от тези имена е именно 32-годишната актриса от Уелс Морфид Кларк.

Галадриел в "Пръстените на силата"

В "Пръстените на силата" Морфид Кларк играе вероятно най-ключовата роля - тази на Галадриел.

Феновете на Толкин-вселената познават добре Галадриел, която имахме възможността да видим и в трилогията за "Властелинът на пръстените" Питър Джаксън. Там тя бе изиграна от далеч по-популярна актриса в лицето на Кейт Бланшет.

В света на Дж. Р.Р. Толкин, Галадриел е от елфически произход и пристига в Средната земя още през първата епоха. Владетелка на Лориен, тя е един от най-върховните елфи в цялата Средна земя и един от носителите на трите пръстена на силата в притежание на елфите.

В "Пръстените на силата" виждаме Галадриел като героиня, която отказва да повярва, че злото е окончателно прогонено след победата над Моргот. Още в първите епизоди на сериала разбираме, че предчувствието ѝ е вярно, защото мракът все още е тук и е готов да се разрастне отново. Този път чрез Саурон - име, което със сигурност вече познавате добре.

Морфид Кларк и шансът на живота ѝ

Галадриел
Морфид Кларк като Галадриел в "Пръстените на силата"

До този момент кариерата на Морфид Кларк е повече от скромна. Тя е родена в Швеция, но само на две години се мести в Уелс заедно със семейството си. Още в училище проявява интерес към актьорството и започва да играе, но на 16-годишна възраст напуска учебното заведение заради дислексия и дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Скоро обаче започва да намира ангажименти, включително в British Youth Music Theatre и National Youth Theatre of Wales. Започва да усъвършенства уменията си, учейки в Драматичния център в Лондон.

В телевизията Морфид Кларк дебютира чрез продукции като New Worlds, A Poet in New York и The Alienist, а един от пробивите ѝ е във фентъзи продукцията на HBO "Тъмните му материи". Следва и участие в сериал за Дракула на BBC.

В киното Кларк прави дебюта си в екранизация на "Мадам Бовари", след което следват участия във филми като Love & Friendship, Interlude in Prague, The Man Who Invented Christmas и хоръра Crawl.

Морфид Кларк

Особена популярност обаче Морфид Кларк добива с участието си в хоръра Saint Maud. Там тя изпълнява ролята на сестра в хоспис към Римската католическа църква, грижеща се за възрастни пациенти. В един момент обаче тя започва да съзира видения на демонични създания, което я кара да се усъмни в собствената си вяра. Saint Maud дебютира на престижния филмов фестивал в Торонто през 2019 година и спечели симпатиите на публиката. Критиката пък оцени актьорската игра на Кларк, която получи номинация за най-добра актриса на British Independent Film Awards. Същевременно тя печели и статуетката в категория най-добра актриса от британски/ирландски произход на London Film Critics Circle Awards.

За да се подготви за ролята на Галадриел, британската актриса преминава през специална подготовка. Тя тренира усилено за бойните сцени, които ѝ предстоят, а освен това прекарва доста време, изучавайки иначе несъществуващия език на елфите.

Галадриел

В "Пръстените на силата" виждаме една по-ранна, по-бурна и по-незряла версия на Галадриел, чиято главна цел е да сее мъст и разруха сред надигащите се тъмни сили в Средната земя. Тук това е в контраст с по-мъдрата и сдържана Галадриел, която виждаме във "Властелинът на пръстените" и филмовата трилогия на Питър Джаксън. Създателите на сериала обаче подсказват, че в рамките на "Пръстените на силата" ще станем свидетели на началото на прехода, който Галадриел прави към онази своя по-мъдра версия.


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар