Вече сме почти на финала на 2023 година и както всички сме наясно, филмовите премиери за годината са в разгара си. Остават още няколко очаквани филма на Marvel и DC, така дългочакания "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и, може би, мюзикъла "Уонка" на Пол Кинг. Въпреки малката част, която се очаква да излезе до края на годината, експерти и зрители са сигурни, че текущата Топ 10 класация на киносалоните в България, вероятно ще остави същите филми и след края на годината.

На киноскопа няма по-голяма изненада тази година от "Звукът на Свободата". Под ръководството на сравнително ново студио, появило се на хоризонта на филмовата индустрия - Angel Studios, филмът разказва историята на бившия специален агент за разследвания на Агенцията за национална сигурност, Тим Балард, който тръгва на опасна мисия за спасяване на младо момиче, отвлечено от трафиканти на деца в колумбийската джунгла. Филмът се вдъхновява от истинската история на Балард и създаването на организацията за борбата със сексуалния трафик, известна като "Операция Подземна Железница".

"Звукът на свободата"
"Звукът на свободата"

Но как този филм успя да надмине "Трансформърс" и последния филм от поредицата "Бързи и яростни"? Това със сигурност се дължи на нестандартния подход на студиото - тактиката "плати напред". Те стимулират големи групи, предимно от вярващи хора, да закупят допълнителни билети и да ги предоставят на други хора, безплатно. Дори ако тези "безплатни" билети не се използват, те все още се броят като продажба. Този интересен подход може да обясни как този филм с бюджет, само, от 14,5 милиона долара успя да изпревари Вин Дизел и героя му Итън Хънт.

Следващият филм в  вашия списък е "Джон Уик 4". Поредицата продължава с нова впечатляваща четвърта част, където Джон Уик се изправя срещу Високата маса и събира сили с Уинстън, за да избяга от престъпния свят. С действие и напрежение до края, този филм трябва да се гледа на големия екран, задължително.

Джон Уик 4
"Джон Уик" 4

Смятам, че всички от нас са чували за филмът, който предизвика фурор, не само на големия екран, но и в социалните мрежи. “Опенхаймер" на Кристофър Нолан. Филмът разказва историята на Робърт Дж. Опенхаймер и неговата роля в Проекта "Манхатън", с великолепен актьорски състав и безбройни похвали и положителни коментари, както от критици, така и от публика. С толкова успехи на големия екран, и перспективи за още много, "Опенхаймер" обещава да бъде биографичен филм, който ще се запомни и ще остане в историята. 

Опенхаймер
"Опенхаймер"

"Малката Русалка" е следващият филм, който буквално накара хората да говорят. Номинирана за "Оскар" режисьорът Грета Геруиг влиза в дълбоки води, за да вдъхне живот на вечната история за "Малката Русалка" в игрален филм. Хали Бейли изпълнява ролята на Ариел, храбра морска принцеса, чийто интерес към света на хората я води към спасяването на красив принц, а оттам и към фатален обрат – Ариел губи гласа си в замяна на човешки крака. Във филма участват още Джона Хауър-Кинг, Хавиер Бардем и Мелиса МакКарти.

"Малката Русалка" се сблъска не само с огромен успех, но и с доста критика, свързана с избора на Хали Бейли за главната роля. Въпреки това филмът получи много положителни отзиви, особено за актьорската игра на Бейли. За съжаление обаче, "Малката Русалка" не беше толкова успешна, колкото мнозина очакваха, което подсказва, че аудиторията може би е уморена от игралните филми на "Дисни".

Малката русалка
"Малката русалка"

Въпреки този слух обаче, в социалните мрежи се говори, че много скоро ще получим и игрален филм, който разказва историята на една друга обичана Дисни принцеса – Рапунцел. Дали това е истина, или са просто слухове, ще разберем, предполага се, чак следващата година.

Преминаване към "Спайдър-Мен: Отвъд Паяжината". Дългоочакваното продължение на анимационния филм "Спайдър-Мен: В Спайдър-Вселената" от 2018 г., "Спайдър-Мен: Отвъд Паяжината" беше любим филм не само на малките, но и на големите почитатели на супергероя. Филмът представя историята на Майлс, главният герой, докато той среща Обществото на Спайдър-Мен, предвождано от Мигел О'Хара/Спайдър-Мен 2099, и влиза в конфликт, както с тях, така и с нов злодей, Спот. Актьорския състав включва Шамейк Мур, Хейли Стайнфелд, Браян Тайри Хенри, Джейк Джонсън, Джейсън Шварцман и Оскар Айзък.

Оригинален, хумористичен, грабващ сърцето и изключително впечатляващ. Това е "Спайдър-Мен: Отвъд Паяжината". Анимацията постига това, което повечето продължения не успяват: надминава първия филм. 

През Спайди-вселената
"През Спайди-вселената"

А кой е най-гледаният филм за 2023 година, до момента?

Мисля, че вече всички сме се досетили, че филмът с най-много гледания, който получи изключително много положителни отзиви и любов от феновете, е филмът "Барби" на Грета Геруиг. Това е без съмнение най-големият филм на 2023 г. Номинираните за "Оскар" Марго Роби и Райън Гослинг изпълняват ролите на Барби и нейния вечно недооценен приятел - Кен. Сюжетът се фокусира върху Стандартната Барби кукла, чийто спокоен живот в Барбиланд е нарушен от внезапна екзистенциална криза. Заедно с Кен, Барби се отправя в истинския свят, за да намери източника на проблемите си.

"Барби" със сигурност надмина всички очаквания, събирайки над милиард долара по света и получавайки блестящи отзиви. Филмът разглежда деликатни теми от ежедневието с хумор, доказвайки, че филмите могат да имат силно послание и в същото време да привличат аудитория от цял свят. 

А кой е вашият любим филм, излязъл през изминалата година?

Автор: Владимира Алексиева

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар