"Изумителният Морис и неговите образовани гризачи" е анимационен филм на режисьорите Тоби Хенкел и Флориан Вестерман, базиран на едноименната книга на великия британски автор Тери Пратчет. В българските кина̀ лентата може да бъде гледана с български дублаж, но в оригиналния каст има имена като Хю Лори, Емилия Кларк, Химеш Пател, Дейвид Тенант и други.

Романът на Тери Пратчет е №28 от "Светът на диска", като е първият от тази серия, предназначен за деца. За книгата си покойният британец печели медал "Карнеги", като романът блести с убийствено чувство за хумор, което може да накара дори най-голямото дърво да се залива от смях. Можем да го кажем от личен опит, понеже сме чели книгата, а с излизането на филма ни се прииска да го направим отново.

Историята разказва за говорещия котарак Морис, който си има цяла банда от, внимание, също говорещи плъхове. Макар да не е изцяло коректно, хитрият котарак използва наивните плъхове и малкия свирач Кийт, за да печели добри пари на гърбовете им. Как го прави? Много просто. Първо плъховете нахлуват в някое градче и с присъствието си ужасяват местните хора. След това се появява Морис и свирачът, които, срещу заплащане, прогонват плъховете и се отправят към следващото градче. Без въпросните хора да знаят, че всички те играят обща игра. Хитро, нали?

Нещата се объркват, когато Морис и компания се озовават в наглед богато градче, при което обаче се случва нещо странно - цялата храна в него е изчезнала. Впоследствие историята се избистря, за да стигнат зрителите до отговори - кое е голямото "зло", което тормози градчето и неговите жители. И дали Морис и неговите гризачи могат да помогнат.

За съжаление можем да оценим екранизацията на "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи" като разочароваща за един истински фен на книгата. Наясно сме, че специфичният хумор на Тери Пратчет е труден за екранизация по принцип, но в случая е напълно "осакатен" във филмовата версия. Трябва да призная, че нито веднъж по време на филма не ми стана истински смешно, за разлика от книгата - там смехът бе на корем и с пълен глас.

Поне от моя гледна точка, хуморът в "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи" бе леко глуповат, пречупен през призмата на филмовата версия. Най-яките шеги от книгата определено липсват, а в самия сюжет са добавени купища линии и неща, които също ги няма в романа на Тери Пратчет.

Иначе самата анимация бе приятна, макар и да не мога да я оприлича като нещо "уау", докато за дублажа по-скоро ще пропуснем да говорим, тъй като надали има човек, който да се справи както Хю Лори го е направил в оригиналната версия. Лично на мен котаракът не ми допадна крайно много като рисунка, но може би защото винаги съм си го представял по различен начин, четейки книгата.

Съветът на Vibes.bg: Последвайте линка и си закупете книгите на Тери Пратчет.

Важното е, че все пак на повечето деца в киносалона им бе забавно и в доста моменти се чуваше смях. Вероятно това е по-важното в случая, а не как един истински фен на книгата е приел нейната екранизация. От моя гледна точка, аз винаги бих препоръчал книгата, сравнено с филма по нея. Мога с чисто сърце да заявя, че книгата е жестока. Филмът - не толкова.

И между другото, не му бъркайте името - произнася се Морѝс, а не Мо̀рис. Гледайте филма и ще видите, че той наистина се дразни от това.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар