В края на миналата година издателство РИВА представи луксозно издание, което е посветено на творчеството на световноизвестния български илюстратор Ясен Гюзелев. 

Изданието проследява изкуството на Ясен Гюзелев от началото на творческия му път до днес, като съдържа и негови разкази за илюстрацията и развитието на идеите му като художник на книги. Работата му върху забележителни творби като „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Пинокио“, „Микеланджело“, „Дон Кихот“,  „Името на розата“, Стихотворенията на Франсоа Вийон, „Царицата на пчелите“, „Сократ“, „Орфей и Евридика“, „Декамерон“ и много други е показана с вникване в детайлите и дълбочината на творческия процес.

Едни от най-известните творби на Ясен Гюзелев, които го превръщат сред разпознаваемите лица на световната сцена, са илюстрациите на книгите за Алиса на Луис Карол. Те му носят множество международни отличия, сред които сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите в Ню Йорк, САЩ през 2004 година. 

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София в семейство на артисти. Той е син на оперния певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 година, след което за кратко работи в Италия. Днес той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.

Ясен Гюзелев
Ясен Гюзелев

Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. Носител е и на българската награда „Хр. Г. Данов“ за най-добре илюстрирана книга за 2010 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“, откривайки изложба с творбите си през 2013 година. Техниката му по негови думи е повлияна от реалистичните школи от ХIХ век, Ренесанса, Прерафаелитите и Сецесиона.

Луксозният албум е с автор Красимир Илиев, а дизайнът на изданието е на Чавдар Гюзелев.

Повече за издателство Рива

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

Издателство РИВА има самостоятелни участия на Международния панаир на книгата във Франкфурт по специална покана от страна на неговите организатори. Издателството осъществява проекти с подкрепата на Националния център за книгата, Центъра за театър и Национален фонд „Култура“ към българското Министерство на културата, програма „Витоша“ към Посолството на Франция в България, Американския институт, Министерството на културата на Франция, Министерството на културата на Испания, Министерството на културата на Италия, Федералното министерство за образование, култура и изкуство на Република Австрия, Министерството на културата и туризма на Република Турция, I L E - Дъблин, Ирландия, фондация „Унгарска книга“, Будапеща, Японската фондация.

Издателство РИВА публикува цветни илюстровани енциклопедични издания с висока познавателна стойност съвместно със световни издателства като „Темс&Хъдсън“, „Фламарион“, „Уелдън Оуен“, „Октопус“ и „Айви Прес“.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар