Между 8 и 11 ноември се проведе най-голямото и уникално кулинарно събитие за тази година – Гастрономикс 2017. Във второто си издание то включи три събития – Bocus D’Or България, Gastronomix PRO и WiFo.

В първия ден на събитието се проведе официалното откриване и бяха представени участниците, които се състезаваха за най-престижното професионално кулинарно състезание – Bocus D’Or. Състезанието се провежда по строго определени правила, на база предварително зададени продукти, и може би най-интересното – в открити боксове, където всеки имаше възможността да надникне в приготвянето на висша кулинария.

Вторият ден започна със самата състезателна част, като четирите отбора трябваше да сготвят топло рибно предястие от пъстърва с три гарнитури и сосове, както и топло месно ястие с патица, отново с три гарнитури и сосове. Отборите бяха представени от главен готвач, помощник готвач и треньор.

Докато отборите работеха по своите ястия, организаторите бяха подготвили лекции, интересни както на професионалистите в бранша, така и на любителите кулинари.

Д-р Джон Дънинг, тренинг мениджър в ресторантите на Гордън Рамзи, Светозар Георгиев, шеф-готвач в ресторант със звезда Мишлен, Ян Сминх от Холандия са само част от имената, които презентираха и през двата дни на форума. А темите за  новата българска кухня, файн дайнинг техники и тенденциите в ресторантьорското обслужане задоволиха интереса на всеки присъстващ.

След като изтече обявеното за готвене и презентиране време, 6-членното жури се зае с нелеката задача да оцени чиниите. Негови членове бяха шестима шеф-готвачи с впечатляваща професионална биография: Ян Сминх от Холандия, участник и треньор в Bocuse d’Or, главен готвач в ресторант Librije с три звезди от Мишлен; Йонас Лундгрен от Швеция, носител на сребърно отличие от световния Bocuse d’Or, треньор на Швеция в състезанието, известен с ТВ програмите си за правилно здравословно хранене и фитнес; Анри Доно от Белгия, главен шеф-инструктор в Кулинарната академия HRC, с над 24 години професионален опит в по целия свят; Юг Бутен от Канада, шеф инструктор в Кулинарната академия HRC и шеф-готвач с богат международен и мултикултурен опит; Милен Панев, носител на множество титли от национални и международни състезания, треньор на българския отбор по време на кулинарната Олимпиада в Германия през 2016 в Ерфурт и Андре Токев, основател на Българска асоциация на професионалните готвачи, собственик на ресторант André и телевизионна знаменитост.

Всички участници се представиха изключително професионално и достойно, но наградата беше присъдена на Никола Николов, Христо Фильов и Васил Калев. Те ще ни представят на състезанието в Торино през 2018 г., където 60 държави ще се борят за финал в Лион, Франция.

В последния ден се състоя форумът за вино и храна WiFo, който събра привърженици и ценители на вината от всички краища на света. Гост-лекторите представиха 8 презентации, съчетаващи добрата кухня с доброто вино, след които имаше отворена част за въпроси.

Автор

Деница е запален кулинар и търсач на здравословна, вкусна и полезна храна. Обича да готви за приятели и да събира екзотични подправки.

Напишете коментар