Макар и повече от 60 години след смъртта й, Фрида Кало остава добре познато име в сферата на изобразителното изкуство за последното столетие.

Представителка на т.нар. "наивно изкуство", мексиканката пленява не само с работата си, включваща смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, но и с бурния си личен живот и отношенията си с известния стенописец Диего Ривера, наподобяващи случващото се в латиноамерикански сапунен сериал.

Съдбата нанася не един или два удара на младата Фрида, която от ранна детска възраст е принудена да се справя с трудностите. Когато е на едва три години, малката Фрида се сблъсква със започналата Мексиканска революция и ужаса на войната. На 6-годишна възраст бъдещата художничка прекарва полиомиелит, което прави десния й крак деформиран - по-къс и слаб.

Житейските изпитания пред нея обаче следват едно след друго. На 18-годишна възраст Фрида Кало попада в тежка трамвайна катастрофа, която почти не я убива. Последствията пък са ужасяващи. Младото момиче е с раздробена тазобедрена кост, повреден гръбнак на три места, две счупени бедра. Десният й крак е с фрактури на единадесет различни места. Поради тежките контузии, с които се събужда след инцидента, Фрида така и не може да има деца до края на живота си. През целия си живот Фрида претърпява цели 32 операции, като именно в месеците след катастрофата, когато е неподвижна и прикована към легло, младата мексиканка започва да рисува.

Изпъстрен с различни контрасти е и бракът й с Диего Ривера. Съпругът на Кало има честия навик да й изневерява, но художничката не му остава длъжна. Самата Фрида не се свени да дели леглото си с други мъже, а също и жени. В един момент двамата дори се развеждат, за да се оженят отново само година по-късно.

През 2002 година на голям екран излиза лентата "Фрида", а в кожата на легендарната художничка се превъплъщава холивудската звезда Салма Хайек.

И до днес към личността на Фрида Кало има култ. Хиляди млади артисти по цялото земно кълбо не крият възхищението си към мексиканката, а някои от тях изразяват почитта си и с авторски портрети на Кало. Именно подобен тип произведения ще ви представим и в този материал, защото произведенията, на които се натъкнахме, са наистина прекрасни.

Черепът на Фрида с винтидж рози - от Мими Илницкай

1

Като космонавт - от Том Колби

2

Скица на мексиканката - от Натали Бониля

3

Фрида Кало от младия френски художник Бенжамин Лакомб

4

От колумбийския илюстратор Фелипе Бедоя

5

Фрида и Диего - от Марта Мачадо

6

Нарисувано от студента по изкуства Лидия Клитес

7

Като хипстър от Фаб Сираоло

8

Създадено от валенсианския художник Мария Ергуета

9

И от испанския графичен дизайнер Мария Диас Перера

10

Нарисувано от Кике Салазар

11

Фрида Кало от илюстратора Татяна Фог

12

"Черепно" от Хосе Пулидо

13

Фрида Кало от Лаура Кей

14

Малката Фрида Кало от Лиса Фалсон

15

Фрида Кало от модния дизайнер Каролина Палея

16

Фрида Кало от илюстратора Аурора Грити

18

Фрида Кало с кактус и котка - от Таша Паркинсон

20

С много любов от графичния дизайнер Aciid

17

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар