Има доста ястия, които се страхувам да приготвя и едно от тях доскоро безспорно беше суши. Тази японска храна определено ми е една от любимите, но все си мислех, че технологията по създаването ѝ е изключително сложна и със сигурност не е нещо, с което да експериментирам в домашни условия.

През последната година обаче все повече познати започнаха да опитват направата ѝ вкъщи, която се оказваше винаги успешна. Аз обаче продължавах да проявявам нулев интерес, защото вътрешно бях убедена, че за тази храна трябват не само добро желание, но и наистина много добри умения.

Напоследък обаче приготвянето на суши в домашни условия започна все по-често да изниква пред погледа ми. От специални промоции на азиатски продукти в големите супермаркети, през блог постове, до снимки на приятели в социалните мрежи. Реших, че е време най-сетне да се престраша и аз също да опитам. Пък, каквото сабя покаже... или рогозката за навиване, в случая.

Трябваше да посетя три магазина, за да се сдобия с всички необходими продукти. Това, което ви е нужно за начало, са:

Кори нори
Оризов оцет
Ориз за суши
Соев сос
Уасаби
Джинджифил

И следва плънката, която е по избор. Аз избрах следните съставки:

Крема сирене "Филаделфия"
Пушена сьомга (100 гр.)
Авокадо
Краставица

Необходима е и рогозка за навиване. Аз не намерих специална, затова купих такава, която се използва като подложка за чинии и ми свърши чудесна работа.

Първо сварявате 250 гр. ориз в съотношение 1:1. През това време можете да си нарежете зеленчуците и сьомгата на дълги ленти. Когато оризът е готов, го поръсвате с 3-4 с.л. оризов оцет.

След това разстилате рогозката, върху която ви съветвам да сложите прозрачно фолио, за да не се цапа. И отгоре слагате първата кора нори.

Покривате я с ориз и в самото ѝ начало (като сте оставили 2-3 сантиметра празни) нареждате плънката. В моя случай това беше намазване с крема сирене и нареждане на лентичките авокадо, сьомга и краставица. Разбира се, вие решавате дали да слагате от всичко наведнъж, или да приготвяте различни видове.

И идва ред на навиването. С помощта на рогозката процесът е изключително лесен. Просто притиснете малко в началото и после в края. Преди да започна, изгледах едно видео в YouTube, което ви споделям и тук.

Ако използвате ръцете си при покриването на корите с ориза (аз използвах лъжица), сложете до себе си купа с вода, в която да ги изплаквате.

Накрая идва ред на рязането. Моят съвет е да използвате остър нож, за да не се смачкват парчетата суши. Също така е добре да го изплаквате след 2-3 нарязвания, защото това също оказва влияние на процеса.

Първоначално срязах дългото парче суши по средата. След това същото направих и с новите две половини и след това - още веднъж. От 10 кори, половин пакет ориз, половин краставица и останалите съставки се получиха цели 80 парчета суши.

При следващ опит може би ще опитам и нови съставки. Като за начало обаче реших да заложа на сигурните основи и резултатът се получи доста добър като за начинаещ ентусиаст. Така че, ако и вие сте почитатели на тази част от японската кухня - не се страхувайте да опитате уменията си у дома. Струва ми се, че е почти невъзможно да се сбърка.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар