Винаги съм оценявала високо предимствата на домашната храна, а през последните няколко години установих, че ми доставя и удоволствие да я приготвям. При добро планиране смея да твърдя, че не ми отнема много време, а добавената стойност за семейството ми си заслужава всяка минута.

Преди няколко месеца получих книгата "4 сезона в буркани" и нямах търпение да опитам за пръв път чудото на домашно консервираната храна. До този момент всичко, което съм приготвяла, беше за директна консумация, но реших, че е време да премина на следващо ниво. И избрах три конфитюра, с които да проверя кулинарните си възможности.

Първо, начинанието се оказа изключително лесно. В общи линии - измиваш плодовете, нарязваш ги и ги слагаш в голям съд, за да се сварят. След това изсипваш в бурканчета, които се обръщат веднага.

Второ, спестих или замених някои от съставките, но това по никакъв начин не се отрази на вкуса, дори напротив - мисля, че това са едни от най-вкусните конфитюри, които съм опитвала.

Трето, приготвих всичко в двойни дози, затова нека фактът, че количествата от моите описания не съвпадат с тези от книгата, не ви притеснява.

А ето и отделните рецепти по начина, по който ги приготвих аз самата.

Конфитюр от сини сливи и шоколад

Необходими продукти:

2 кг сини сливи
1 кг захар
1 ч.ч. сангрия (в рецептата е посочено червено вино)
1/2 тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

Измих сливите, нарязах ги на парченца и ги посипах със захарта, след което ги оставих да престоят една вечер.

На другия ден ги прехвърлих в голям съд, залях ги със сангрията и ги сложих да се варят като често разбърквах, защото се притеснявах да не загорят.

Когато конфитюрът започна да се сгъстява, добавих половин тъмен шоколад и бърках, докато се разтопи.

Още горещ го прехвърлих в сухи бурканчета и веднага ги обърнах.

Конфитюр от праскови, малини и розе

Необходими продукти:

2 кг праскови
1 кг малини
1 кг захар
1 ч.ч. розе

Начин на приготвяне:

Тук трябваше да разтопя захарта в розето (според книгата), но аз реших просто да сложа прасковите със захарта на котлона и да ги залея с розето. Когато конфитюрът започна да се сгъстява, добавих малините и варих още, докато се получи хомогенна смес.

Пак горещо го прехвърлих в бурканчета, които обърнах след това.

Сладко от боровинки с мента

Необходими продукти:

2 кг боровинки
1 кг захар
сушена мента на око (по рецепта е прясна, но нямах налична)

Начин на приготвяне:

Боровинките се посипват със захарта и се слагат да врат на умерен огън. Когато сладкото започне да се сгъстява, се посипва с прясна мента (аз имах домашна суха), но не прекалено, за да не бъде ароматът прекалено силен.

Още горещо, сладкото се изсипва в бурканчета и се обръщат.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар