Алкохолът – любовницата през зимата

Една бутилка вино, споделена с приятел, няколко чаши ром на Коледното парти, бири в pub-a или пък 100-тина милилитра от любимия на цял един народ еликсир, наречен ракия. Зимата безспорно предразполага хората по света да заложат на високия процент алкохол. Времето е студено, а в 4 следобед вече е тъмно – какво по-добро извинение от това? Отваряте бутилка от любимата си напитка и потъвате в топлината на домашния уют пред камината, в енергията на нощния живот и музиката или в прегръдките на любим човек. Едно проучване, което съвсем скоро се появи, твърди, че повишаването на всеобщото желание за пиене през зимата е в пряка връзка с характеристиките на сезона.


Изследванията, проведени от Pittsburgh Liver Research Centre в САЩ, разкриват тясната връзка от една страна между средната температура навън и кратките часове на слънчева светлина и консумацията на алкохол от другата страна. Резултатите, публикувани в онлайн списанието "Hepatology ", което използва данни от 193 държави по света, 50 щата и 3,144 области в САЩ, са доказателство, че по-студеният климат допринася за консумация на по-големи количества алкохол и предразполага повишаването на чернодробните заболявания. Освен анкетни данни, за проучването се използва информация от World Health Organisation (WHO) и World Meteorological Organisation, което е абсолютно свидетелство за истинността на резултатите. "Това е нещо, което всички виждат и приемат десетилетия наред, но никой не се е занимавал с научното му доказване. Защо хората в Русия пият толкова много? А в Уисконсин?", пише в своето прессъобщение д-р Рамон Баталър, професор по медицина в университета в Питсбърг.

Познато ли ви е това топло чувство - известно от хилядолетия като "beer jacket", което усещате след няколко чаши алкохол? Предполагаме, че повечето от вас знаят за какво говорим. Но на какво се дължи това? Получаваме това усещане, защото алкохолът е vasodilator (вазодилататор). Много от вас (подобно на нас) сигурно не знаят какво точно значи това. Е, чрез това си свойство алкохолът разширява кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и увеличава потока на топла кръв към кожата. Изводът, който естествено идва в този момент, е че  хората посягат към чаша алкохол, когато е студено навън, за да се стоплят отвътре.

Друга точка, върху която докладът се концентрира е и душевното състояние на хората през зимата. По-кратките часове на слънчева светлина и по-ниски температури са тясно свързани с наблюдаваните по-високи нива на депресия през зимните месеци, а на всички е добре известно, че вътрешните разклащания се свързват с увеличаване употребата на алкохол.

Но как влияе това на обществото?

Не е изненадващо, че Великобритания - с това хапливо студено време - е сред страните, които показват нисък брой часове на слънчева светлина и следващото от това: високи нива на пиене. Обръщаме поглед и към Беларус, където слънцето рядко се вижда от ноември до февруари. Това е страната, където има най-високи нива на консумация на алкохол. Според държавни данни средният гражданин „поема“ 17,5 литра алкохол на година. Финландия, Литва, Русия… могат само да допълнят списъка на студените държави и алкохолните методи да се стоплим.

В Pittsburgh Tribute Review Bataller каза: "Знаейки, че по-студените места имат повече проблеми, свързани със спиртните напитки,  трябва да се положат усилия в избирането на по-добри и ефективни политики срещу този проблем. Ако имате генетично предразположение към злоупотребата с алкохол, може би трябва да избягвате студените зони."

Докато пиенето на алкохол и чернодробните заболявания са сериозни проблеми, трябва да се отбележи, че употребата на алкохол в умерена консумация - средно 14 единици алкохол седмично - намалява смъртността и намалява риска от сърдечни заболявания – чудесен начин да комбинирате полезното с приятното. Празниците са идеалното време да се насладите на чаша вино, джин с тоник или вечната класика – водка с доматен сок.

Наталия Бекярова

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни